Sticks: “Verschil tussen een dak boven je hoofd en dakloos is niet zo groot.”

Het boek komt samen met een door A.R.T. geproduceerde cd. Hierop staan vijf nummers die gebaseerd zijn op de verhalen van de gevolgde daklozen. Straat Woord Beeld is een vervolg op Land Woord Beeld, waarbij vorig jaar in dezelfde vorm aandacht werd geschonken aan het Overijsselse landschap. In samenwerking met Beter Wonen Vechtdal en het Zwolse museum De Fundatie is nu het vervolg over daklozen tot stand gekomen.

 

We hebben hele heftige verhalen gehoord. Die gingen niet alleen maar over drank en drugs, maar juist ook over dingen die ieder ander kan overkomen”, aldus Sticks. “Een verhaal is die van een jongen van mijn leeftijd. Hij stond op het punt te gaan trouwen en had veel geld in de bruiloft gestoken. Alleen sms’te zijn vriendin twee dagen van tevoren dat het ze het niet door wilde laten gaan. Ik ken ook het verhaal van iemand in Zwolle van wie zijn ouders kort na elkaar overleden. Hij moest toen het huis verlaten, omdat hij het niet kon kopen. Het horen van deze verhalen zorgt dat je je bewust wordt dat deze verhalen zich dicht bij huis afspelen.”

 

Vlak bij mijn huis bevindt zich een opvangcentrum voor daklozen. Ik wilde daar altijd al eens binnen kijken, en dat heb ik dus ook een keer gedaan. De mensen die daar zitten delen hun kamer met vijf anderen. Als je dan ’s avonds thuis lekker relaxed zit, denk je daar nog wel over na”, aldus Sticks. “Daklozen zijn vaak wel opvallende en daardoor bekende figuren in de stad, maar hun verhaal is vaak onbekend. In dit boek heb ik hun kant van het verhaal in teksten gegoten en Kinza heeft daarbij schitterende foto’s gemaakt. Natuurlijk weet je niet of ze de waarheid vertellen, in sommige gevallen zal er misschien meer aan de hand zijn geweest. Maar wat voor mij heel duidelijk naar voren kwam, is dat er niet zoveel stappen zitten tussen een dak boven je hoofd hebben en geen dak boven je hoofd hebben. Soms zit het een paar maanden tegen en dan is het zover.”

 

 

Club Karma
Naast het boek en de cd ontstond het idee om nog op een andere manier geld in te zamelen voor daklozen. Daarom staan Great Minds, Typhoon, Freez, Rico & A.R.T., Pauluz en Bertolf donderdag 2 oktober in Hedon in Zwolle om aandacht te vragen voor het probleem en wordt tegelijkertijd het boek gepresenteerd . “Het is fantastisch dat deze jongens ondanks hun eigen drukke programma mee willen werken. Ik hoop dat ze het doen omdat ze zich het lot van de daklozen aantrekken. Of misschien doen ze het om mij een dienst te bewijzen. In beide gevallen ben ik ze dankbaar.”

 

De avond bijwonen? Tickets voor Club Karma zijn verkrijgbaar via deze link.

Geplaatst door bowie op 26 september 2014