Nieuwe muziek van Sticks en Kubus is exclusief te horen in Zwols museum

Sticks werkt samen met Kubus aan een nieuwe muziek die niet op Spotify, YouTube, CD of vinyl uitkomt, maar vier maanden lang exclusief te ervaren is in Museum de Fundatie in Zwolle. Daarna is het weg en nooit meer ergens te horen. Het project, dat de titel ‘Onrust’ heeft meegekrengen is een creatieve samenwerking tussen Sticks, Red Bull en Museum de Fundatie. Het bestaat uit een combinatie van audiovisuele installaties, teksten, muziek en projectie. De opening is op 14 september.

“We zijn gewend om nieuwe muziek die op de wereld gemaakt wordt meteen gratis te kunnen beluisteren. Daardoor wordt de luisterervaring vrij vluchtig; er is gewoon een te groot aanbod”, vertelt Sticks over het project. “Maar als maker stop ik mijn leven, tijd, bloed, zweet en tranen in mijn teksten. Die tegenstelling vind ik interessant. Wat gebeurt er nou als je die muziek en teksten brengt naar een plek waar je kunst hoort te consumeren, het museum? Doordat het werk alleen daar te zien en te horen is, creëer ik een unieke nieuwe ervaring. Je kunt een Sticks-project nu op een hele andere manier ondergaan.”

Over de titel Onrust en zijn eigen onrust: “We leven in onrustige tijden. Misschien is dat wel van alle tijden, maar ik heb het gevoel dat de wereld aan het veranderen is. Terwijl we onverminderd influencen en champagne poppen gaan we in rap tempo naar de gallemiezen. Of misschien ook helemaal niet, en zijn we bewuster dan ooit.”

Het project doet enigszins denken aan Once Upon A Time In Shaolin, het door Cilvaringz en RZA geproduceerde dubbelalbum van Wu-Tang Clan. Daar werd maar één exemplaar van gemaakt en aanvankelijk waren de plannen om de wereld rond te reizen en het tentoon te stellen in musea. We weten allemaal dat er één man is die verantwoordelijk is voor het feit dat dat nooit is gebeurd.

Het is niet de eerste keer dat Sticks samenwerkt met Museum de Fundatie. Eerder verzorgde hij samen met Kinza Ferjani de expositie Land Woord Beeld, hij zette zich al in voor een expositie rondom andere kunstenaars en hij trad ook al eens op met Orkest van het Oosten op de zomerconcerten die het museum presenteerde.

De expo is te zien van 14 september 2019 tot 5 januari 2020. Tickets koop je hier.

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2019