Sticks en Typhoon gaan ONDER WATER in Museum de Fundatie

“Vervelende jongen als die mic aanstaat!” Het is dit jaar alweer twintig jaar geleden dat we Sticks en Typhoon voor het eerst op dezelfde track hoorden. Dat de muzikale chemie en de vriendschap nog altijd onverminderd zijn, bewezen ze onlangs met SlowMotion en hun gezamenlijke PYKE MIC-sessie. Hopelijk openen de deuren van Museum de Fundatie binnenkort, voor hun gezamenlijke multimediale expositie ONDER WATER.

Sticks bracht in 2019 al zijn Onrust naar het Zwolse museum, waar je hem levensvragen kon horen stellen, maatschappijkritiek kon horen leveren en reflecties op recente gebeurtenissen tot je kon nemen. Vanaf het moment dat De Fundatie opent, kun je er een nieuw project van hem en Typhoon ervaren: ONDER WATER. Die multimediale expositie neemt voorbij de constante stroom van meningen juist ruimte voor rust, bezinning, vereniging en contemplatie. Maar ook voor stellingname.

“Continu worden we meegezogen in een stroom van meningen. In een tijd waarin iedereen nieuws kan verspreiden is de waarheid niet langer altijd even duidelijk. Wat gebeurt er als die eindeloze kakofonie tot stilstand komt?”, valt te lezen in het persbericht.

Met hun nieuwe werk reageren Sticks en Typhoon op het werk van John Heartfield. Door middel van muziek, spoken word en beeld laten ze zien en horen dat er opvallend veel overeenkomsten zijn tussen de tijdsgeest van toen en die van nu. “Het is deels activistisch, en deels een blik naar binnen toe”, vat Ty samen in de video die op YouTube verschijnt ter promotie.

Niet toevallig toont Museum de Fundatie zodra het kan een uitgebreid overzicht van het oeuvre van Heatfield, het pseudoniem van de Duitse Dadaïst Helmut Herzefelde (1891 – 1968). Hij veranderde zijn naam uit protest tegen het Duitse militarisme. John Heartfield werd bekend door het gebruiken van fotomontage als propagandamiddel. Zijn kunst werd een wapen en hij bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Een ‘influencer avant la lettre’, dus. Een bezoek aan het museum biedt dus de kans op een mooi een-tweetje; actie-reactie, en onderweg naar huis de ruimte om je eigen mening te vormen.

In de video licht Sticks ook de titel van de tentoonstelling toe: “Het heet ONDER WATER omdat we dat een mooie metafoor vonden voor de rust; het gevoel als je kopje onder gaat. Maar die rust kan nooit van lange duur zijn, want dan stik je. Dus als je aan een stroom van informatie en nepinformatie wilt ontsnappen en een veilige haven hebt gevonden om even erover na te denken, kan dat niet al te lang want je moet altijd weer naar boven om adem te halen. Dat moment van rust, is misschien hier bij ons [in Museum De Fundatie, red.].”

Mark Rutte gaat hopelijk snel bekendmaken dat ‘stap 3’ in het openingsplan van Nederland gewoon door kan gaan zoals opgetekend. Dat zou betekenen dat de musea op 26 mei weer hun deuren kunnen openen. Wij zijn in ieder geval meer dan toe aan een plek waar we even tot bezinning kunnen komen in de gekte die de huidige maatschappij heet.

ONDER WATER is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.

Een installatie door Junte Uiterwijk (Sticks) en Glenn de Randamie (Typhoon), in samenwerking met Circus Family, met beats door Kubus. Exclusief te zien in De Fundatie.

Alle informatie over Museum de Fundatie lees je op hun website.

Geplaatst door bowie op 10 mei 2021