Sticks, Chance, Stormzy, Sevn, Niska, Chardy en meer in deze music update!

Ook op onze nieuwe website prominent in beeld: onze Spotify-playlist. Die verversen we wekelijks door er twintig (!) nieuwe tracks aan toe te voegen. Deze week zit de update, zoals je al wel aan de titel kon zien, vol met tunes uit heel Europa. We cruisen van links naar rechts onder Het Kanaal door. UK flames, verschillende Belgische flows, twee Fransen die opvallen en uiteraard tracks uit Nederland. We toppen het af met een nieuwe Chance The Rapper en een snufje Curren$y en een underground-banger uit New York. Kortom; we hebben ons best gedaan je weer door deze week te loodsen. Start ‘m the right way.

Stormzy – This Is What I Mean

Flitsend, snappy, scherp, grimmig; Stormzy behoorde tot de generatie vaandeldragers die grime afgelopen decennium populariseerden. Zijn Gang Signs & Prayer-album was het eerste in het genre dat de bovenste plek in de Engelse album charts wist te bekleden. De afgelopen jaren zocht hij in stilte naar een manier om de breedte in te gaan. Buiten de schijnwerpers die zijn relatiebreuk groot probeerden uit te meten in de tabloids. Hij treedt nu naar buiten op een eerlijke en kwetsbare manier. De grime heeft hij zo goed als achter zich gelaten op het nieuwe album, en ook zijn zondes, woede en trauma’s gooit hij openlijk op tafel. Dat levert een wisselvallig derde album op.

Stormzy vat het samen in één zin: “I think I’m Kanye mixed with Donny Hathaway,” rapt hij op de titeltrack van This is What I Mean. De ambitieuze alchemie van de getroebleerde West is zeker aanwezig in het nummer. Dat loopt van een mooie piano-intro over in een opzwepend operakoor op de achtergrondzang. Met die drama onder zich voelt de Croydon-spitter zich ouderwets zelfvertrouwd genoeg om te beginnen met braggen.

Niska – Genkidama

Niska is volgens velen de beste rapper van Franse bodem. Een van de weinige ook die altijd trouw bleef aan zichzelf en zich nooit aanpaste aan de hype; hij creëerde ze simpelweg. Reggae, zouk, afro; hij vernieuwde binnen de terreinen die hij al vroeg in zijn carrière ontdekte. Daarboven hoor je felle raps, scherpe flows en pakkende refreinen. Dat laatste is een van de ijzersterke onderdelen zijn nieuwe single. De track, waarvoor hij een video opnam in Afrika, toont zijn liefde voor het continent. Niska geeft niet alleen masterclass rappen, maar ook iconisch beeld schetsen bij een tune. “Als de cocktail die nostalgie en nieuwigheid mengt aanwezig is, is het voor mij een geslaagde missie”, stelde hij in een interview met GQ Magazine. We kunnen ‘m bijna proeven als we luisteren naar Genkidama.

Chardy – Messi

Er is natuurlijk geen beter moment om een track die de titel Messi draagt uit te brengen aan de vooravond van het WK. Dat de Argentijnse superster een glansrol zou krijgen in die tweede pot van Argentinië had Chardy wellicht al lang voorzien. De productie kent allerlei invloeden, maar die uit de UK zijn het meest hoorbaar. Daarboven klimt rapper Chardy vanuit de bodem naar de top, precies zoals hij zijn moeder ooit beloofde. Chardy werd geboren in Den Haag, maar resideert tegenwoordig in Brussel. Als er ergens vruchtbare grond is voor harde hiphopacts, is het wel de Belgische hoofdstad, dus we zijn benieuwd naar wat we binnenkort nog meer van hem gaan horen. Voor nu zitten we safe met de ijskoude Top Boy-vibes van deze viddy!

Hieronder is de hele selectie van deze week te beluisteren! Go go go!

Geplaatst door bowie op 28 november 2022