Sterke verhalen, opgenomen in het café; je hoort ze in Kladmuur Hangout!

Groningen en Rotterdam kennen een bijzondere gezamelijke graffiti geschiedenis; Groninger museumdirecteur Frans Haks pionierde in 1983/84 samen met Wim Beeren (directeur Boijmans van Beuningen) in het tentoonstellen van graffiti werken uit New York. Eerst in 1983 in Rotterdam, daarna in 1984 in Groningen. Kladmuur Hangout stond in mei 2021 met drie afleveringen stil bij de geschiedenis van graffiti in Rotterdam. In serie 2 hoor je het Groninger verhaal.

Deze podcast gaat over de periode tussen 1977 en 1992, de pioniersjaren van graffiti in Groningen. In de eerste jaren vanaf 1977 verschijnen schrijfsels van punkers, en daarna ook van voetbalsupporters, op muren. De fanatiekste onder hen is Pinox’82, die rond 1982 opkwam. In 1984 begint het Groninger Museum aandacht aan graffiti als kunstuiting te besteden. Toenmalig directeur Frans Haks haalt werken van New Yorkse writers als Blade, Quik, Dondi, Zephyr en Futura 2000 naar Groningen.

Hierna begint een tweede periode die loopt tot ongeveer 1992. Lokale kids raken gehypnotiseerd door de New York wave en ‘hiphop graffiti’ wordt de meest populaire vorm. Vanuit een speelse ontdekkende beginfase wordt de Groninger graffiti naar het einde van de jaren tachtig toe steeds verder geperfectioneerd door schrijvers als Quask, Orea, Mickey, Reson en Amsl. In 1992 pakt het Groninger Museum nogmaals groots uit door nog een keer de New Yorkse grootheden uit te nodigen voor de expositie Coming From the Subway.

Op 5 februari 2022 organiseerde Kladmuur een Groninger editie van de Unlock Book Fair. Tijdens de afterparty in Café De Uurwerker interviewden ze ter plekke een aantal gasten. Je hoort: MICKEY, PINOX82©, ANGR, Munich Graffiti Library, Christian Omodeo, STICKIT en Hamilton Chango Harris. Dit allemaal in de seizoensfinale van Kladmuur Hangout de podcast. Geniet ervan. Alle afleveringen zijn terug te vinden op Spotify.

Over Stichting Kladmuur

Stichting Kladmuur verzamelt en archiveert versnipperde, verweesde en bedreigde bronnen (verhalen, informatie en beeldarchieven) vanuit verschillende subculturen en geeft deze een podium.

CREDITS
Podcast Kladmuur Hangout Serie 2
Voice: Roelie Vuitton
Beats: Slimmah Sound
Productie: Ode Podcast i.s.m. Kladmuur
Distributie: Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 30 oktober 2022