‘Stay Down’: de Cash Money-demo van Drake, Busta Rhymes en… J. Dilla!

Weet je nog, die tijd dat het Cash Money-label van Birdman een roster had dat ging van Lil Wayne via Ace Hood naar Tyga? Uit die jaren is vannacht een nieuwe ‘oude’ track gelekt, die waarschijnlijk de kluis nooit had mogen verlaten. Op Stay Down rappen Busta Rhymes en Drake samen op een Dilla-productie. Say whuuuut? Dachten wij ook, maar het is echt waar.

Tot de opnames van Stay Down was er geen muzikale connectie tussen Bus-A-Bus en Champagnepapi, op een remix van Best I Ever Had na, die Busta op eigen houtje had opgenomen. In een interview met Rolling Stone in 2013 verklapte Busta Rhymes al dat hij en de Canadese superster ‘iets aan het doen waren’ op een beat van niemand minder dan the late great J Dilla. Op Soundcloud lekte vannacht een demo ervan, die niet helemaal stiekem smaakt naar meer.

“De track is nog verre van af”, vertelde Busta toentertijd aan Rolling Stone. “Het is maar een stuk ervan, want Drake’s drukke schema laat het nog niet toe om het af te ronden. Ik heb vaak met hem gesproken over een samenwerking, maar nu kwam er het er eindelijk van om iets samen te doen in de studio. We waren gewoon wat rond aan het kloten.” Het is dan ook jammer dat het eindproduct voorlopig nog niet hoorbaar is. “Het is hectiek, inclusief hectische agenda’s. Drake werkt aan een nieuwe soloplaat. Maar jullie kunnen sowieso uitkijken naar een samenwerking van ons. Het is een collabo op een Dilla-beat. Het klinkt nu al ongelooflijk.”

De drums zijn inderdaad heel erg vintage Dilla-ish. Het contrast tussen de stijlen van Drake en Busta Rhymes contrasteren er mooi op. “Look, I’m sorry that I’super late”, schreef de Canadees als openingszin. Maar hey; hij had een verdomd goede reden om te laat te komen: “I was driving here, jamming them Lil’ Boosie tapes!” Zijn toenmalige labelgenoot stond bekend om zijn explosievere rapstijl, maar ook hij weet dat je beter een rustige toon kunt houden als je je liefde smeekt om bij je te blijven.

Het heeft zeven jaar moeten duren en de track is niet af, maar een samenwerking van Busta en Drizzy is er. Het verscheen in de krochten van Soundcloud, waar ‘ie nog altijd te beluisteren is en waar je ontelbare schatten als dit kunt vinden. Stay Down is een halffabrikaat, maar hoe New York, Toronto en Detroit zich hier verenigen is vooral een glimp van hoe insane een eindproduct had kunnen zijn. Fans van Drake maken kennis met Busta en vooral met Dilla, Dilla-fans kunnen weer nieuwe dingen ontdekken. Een win-win van formaat.

We weten niet hoe lang het gaat duren voordat iemand ‘m offline laat halen, maar we adviseren je op play te drukken.

lil countersignaler · Drake – Stay Down (feat. Busta Rhymes) [prod. J Dilla]
Geplaatst door bowie op 18 juni 2020