Statik Selektah – Population Control

 

Naast de reguliere albums Spell My Name Right (2007), Stick 2 the Script (2008) en 100 Proof: The Hangover (2010) heeft Statik Selektah de afgelopen jaren ook enkele samenwerkingsprojecten afgerond. Met Saigon, Freeway en Freddie Gibbs dook hij de studio in om er na 24 uur uit te komen met een album of EP en ook met Termanology releaste hij enkele projecten. De resultaten verschilden nogal in kwaliteit, maar al die releases tekenen Statik’s liefde voor muziek en voor zijn vak.
 
Hoewel Population Control als geheel wat rustiger is dan de voorgangers, is de muziek in de basis hetzelfde: soulvolle, melodieuze en samplebased boombap tracks met een hele waslijst aan gastrappers. Oudgedienden als Sean Price, Talib Kweli, Bun B en Lil Fame, de inmiddels ook gevestigde namen Termanology, Saigon en Joell Ortiz en nieuwkomers als Big K.R.I.T., XV, Mac Miller en Smoke DZA staan er allemaal op. De rappers bespreken topics als het opgroeien in een omgeving vol problemen, de eigen skills, je hometown en het doorbreken in de rapgame. Het niveau en de stijl van die twee dozijn mc’s lopen echter zo uiteen dat Population Control geen consistent geheel is.
 
Hoewel slechte nummers schaars zijn op het album, verdienen slechts enkele tracks een kwalificatie die beter is dan degelijke hiphop. Zo is de titeltrack een toffe opener met een overtuigende Termanology en de altijd vermakelijke Sean Price en leveren Big K.R.I.T. en Freddie Gibbs soulvolle verses af op Play the Game. Statik Selektah is zelf in vorm op Sam Jack waarop horns prominent aanwezig zijn en op You’re Gone waarop hij de verschillende stijlen van Talib Kweli en Lil Fame begeleidt met een switch in de productie. Smoke DZA, wiens dit jaar uitgebrachte album Rolling Stoned ook prima in orde was, maakt samen met de tof gebruikte sample en scratches in de productie een positieve uitschieter van Harlem Blues.
 
Helaas schotelt Statik Selektah ons teveel muziek voor die wat braaf en te vlak is. Het album mist absolute toppers, zoals die wel op de vorige albums stonden. Naar nummers van het niveau To the Top, For the City, The Thrill is Gone en Stop, Look, Listen, die enkele jaren na de release nog altijd erg tof zijn om te horen, moet je goed zoeken op Population Control. Misschien dat Never a Dull Moment zo’n blijvertje is met de toffe pianomelodie en een Action Bronson in vorm die de track al klaart voordat de drums te horen zijn. Een track die je toch weer doet uitkijken naar het volgende project van Statik, waar we (hoe kan het ook anders) niet lang op hoeven te wachten: het album Well Done met Action Bronson verschijnt 22 november.
 
Population Control is nu uit via Showoff Records/Duck Down en verkrijgbaar op cd en via iTunes.
 
Tracklist
 
01. Population Control (met Sean Price & Termanology)
02. Play the Game (met Big K.R.I.T. & Freddie Gibbs)
03. Groupie Love (met Mac Miller & Josh Xantus)
04. New York, New York (met Styles P, Saigon & Jared Evan)
05. Sam Jack (met XV, Jon Connor & The Kid Daytona)
06. Never a Dull Moment (met Action Bronson, Termanology & Bun B)
07. You’re Gone (met Talib Kweli, Colin Munroe & Lil Fame)
08. They Don’t Know (met Pill & Reks)
09. Down (met Push! Montana & LEP Bogus Boys)
10. Let’s Build (met Chace Infinite, JFK, Mitchy Slick & Wais P)
11. Smoke On (met Dom Kennedy & Strong Arm Steady)
12. The High Life (met Kali, GameBoi & Chris Webby)
13. Half Moon Part (met Skyzoo, Chuuwee & Tayyib Ali)
14. Black Swan (met Nitty Scott MC & Rapsody)
15. Harlem Blues (met Smoke DZA)
16. Gold In 3D (met STS & Dosage)
17. Damn Right (met Joell Ortiz & Brother Ali)
18. Live & Let Live (met Lecrae)
19. A DJ Saved My Life (met DJ Premier, DJ Babu, Scram Jones & DJ Craze)
20. 4Gs (met Ea$y Money, Termanology, Scram Jones & Wais P) (Bonustrack)