Splash – The Ripple Effect

Alhoewel deze uit Noord Carolina afkomstige Splash al jaren met Hiphop bezig is, komt hij nu met zijn debuut album. Deze is getiteld: The Ripple Effect en is bijna in zijn geheel geproduceerd door de welbekende producer 9th Wonder. Dit album wordt uitgebracht door zowel AmpTruth records als door HipHopSite.com. Splash zal zich moeten bewijzen om in deze volle ‘hiphop’ markt toch nog voldoende aandacht te krijgen. Anderzijds, met een producer als 9th Wonder aan je zijde is het moeilijk om NIET voldoende aandacht te krijgen.

Wanneer de cd begint te spinnen en de muziek uit de boxen komt, is er een intro met gesampelde stukjes waar Splash zich blijkbaar mee kan identificeren. Na deze dope intro worden er hoge verwachtingen geschept. Naarmate het schijfje vordert, spat de hitpotentie er af. De zoete beats van 9th Wonder en de ‘zoete’ lines van Splash doet je denken aan een R&B album. Vooral omdat het soms gerapt en gezongen wordt. Doordat zowel de beats als de lines maar ook de flow van Splash heel zoetsappig zijn, past het heel goed bij elkaar. 9th Wonder gebruikt muzikale beats en Splash rapt over ehm… vrouwen, vrouwen, sex en natuurlijk wil hij zichzelf promoten. Verder vond hij het ook nodig om over zijn zoon te rappen. Geen echte verrassingen qua onderwerpen dus. Niet alle beats zijn geproduceerd door 9th Wonder, label mate Picasso, K Black, Khrysis en ook Splash G (zoals hij zichzelf graag noemt) buigen zich ook over de beats. Dit is wel te merken, want de beats die niet door 9th zijn geproduceerd verschillen heel erg van elkaar en soms krijg je het idee dat het geheel van 1 album weg valt, omdat het dus niet soepel in elkaar overloopt. Om terug te komen op die hitpotentie, de teksten zijn vrij simpel, makkelijke rijmschema’s, weinig woordgrapjes, dat is jammer want doordat zijn flow ook zo zoet is, overtuigt hij niet en wordt zijn stem snel irritant om naar te luisteren. Voor degene die het nog niet wisten, 9th Wonder produceert het album, ik herhaal het even want dit wordt zo vaak door Splash herhaalt dat je vaker 9th Wonder hoort dan Splash zelf. Na 1 keer weet de luisteraar wel wie de producer is, beetje irritant dus.

Goed, er zijn natuurlijk wel wat pluspuntjes op dit album, Splash gebruikt hele goede gast rappers, naast een pluspunt is dit tegelijkertijd een minpunt. Je denkt vast: dit is toch alleen een pluspunt? Ja, dat is wel zo maar het zijn er maar drie. Normaal is het heel goed als er weinig gastrappers op het album staan, maar nu is het jammer omdat ze alle drie, stuk voor stuk het gebrek aan rapkunsten van Splash verdoezelen. De gastrappers zijn: Jean Grea, Supastition en L.E.G.A.C.Y. De beats van 9th Wonder passen goed bij de style van Splash, zoet en vooral erg ‘smooth’. Er staan weinig bangers op, drie nummers springen er boven uit. Waarvan 2 niet door 9th Wonder geproduceerd is. Dit zijn de nummers Fake Ones Hold On (almost home), door K Black geproduceerd en de door Splash geproduceerde Last Run samen met Supastition. Toch lukt het Splash niet om door te breken met zijn zoete stem, zoete rhymes en simpele teksten. Wat wel een pluspuntje is, is dat dit 17 nummerige album eigenlijk binnen 3 kwartier al afgelopen is, normaal zou dit een groot minpunt zijn maar in dit geval zit ik er niet zo mee.

Al met al is dit niet het album wat je verwacht na het horen van de veel belovende intro. Geen harde beats, geen goede, vlotte, maar vooral rauwe rhymes met diepe of in ieder geval met uiteenlopende onderwerpen. 9th Wonder doet zijn werk goed, zijn beats passen precies op de zoete rhymes van Splash, alleen weet Splash toch goed over te brengen dat hij liever op the Box komt dan de harten van het underground publiek steelt. Dus wil je rauwe underground hiphop shit, dan is dit niet je ding, wil je het toch luisteren dan adviseer ik om veel tmf, mtv of the Box te kijken.

Meer info: http://www.amptruth.com & http://www.hiphopsite.com

Tracklist:
01. Intro
02. Sun Splash
03. Bobb’n Ya Head
04. Why
05. Another Day feat. Jean Grea
06. Do You
07. So Feminine
08. Fake skit
09. Fake Ones
10. Home skit
11. Hold On (Almost Home)
12. Right One Time
13. Feels Good
14. Chatter feat. L.E.G.A.C.Y
15. Life
16. Last Run feat. Supastition
17. Power Moves

Geplaatst door bowie op 9 september 2005