Splash Festival 2004! Dag 1

Allright, Splash man. Gisteren (red.: donderdag) zijn we aangekomen met de Cypherbus na een lange maar gemakkelijke reis. Nadat de tenten waren opgezet en het terrein verkend was, wat overigens vele cyphers opleverde en ongemakkelijke gesprekken in onnuchtere vorm, begon ieder de volgende dag met veel te weinig slaap maar gelukkig genoeg zon.

Vrijdag, de eerste dag van de optredens. Met al een aardige line-up om mee te beginnen, gingen wij voornamelijk voor optredens van Redrama, Zombi Squad, Zion I, Afu-Ra & The Perverted Monks, Bushido en Raekwon. Allereerst moet gezegd worden dat de sfeer op dit festival ongeëvenaard is. Het terrein is ruimtelijk en goed opgezet, vertegenwoordigt alle Hiphop elementen, heeft het mooie weer mee en damn ik heb nog nooit zoveel vrouwen gezien op een Hiphop festival! Met een stuk of 20.000 mensen die gewoon aan het kamperen zijn, ziet de ‘camping’ er best ‘ghetto’ uit waar ’s avonds vele cyphers te vinden zijn.

Voordat je bij het grote hoofdpodium beland, kom je eerst nog langs kermisachtige tentjes met eten zoals kebab en dergelijke. Hierna beland je op een groots veld vol met stands met kleding en muziek. Alleen hier al kun je je urenlang vermaken. Als je dan echt aankomt bij het grote podium kijk je mooi uit op een meertje, waar dankzij het mooie weer volop gebruik van gemaakt werd, met hiernaast de main stage waar de gehele dag van 14:00 tot 24:00 uur optredens waren te zien. Bij de eerste optredens kwam ik ietwat laat aan doordat ik vertraagd werd door de Deutsche Polizei. We waren namelijk in Chemnitz aangehouden en gecontroleerd op drugs. Beetje spijtig allemaal en het was net zo overbodig als de “Deutsche Mannschaft”.

Aangekomen op het festival bleek dat Redrama en onze Nederlandse metgezellen van Zombi Squad net een ille show afgegeven hadden. Gelukkig had ik Yid nog om me in te lichten met de highlights van de show. Ditmaal was het dus een Finse crew die opening verzorgde van Splash! 2004. Scandinavische artiesten zijn geen onbekenden voor Splash waarbij vooral Looptroop of Promoe graag geziene gasten zijn. Als we Redrama en aanhang mogen geloven, zijn ze heel erg bekend in hun thuishaven maar voor mij was het de eerste kennismaking met deze crew. Redrama was de perfecte opener want de energie spatte er meteen vanaf. Het terrein dat net als vorig jaar nog niet geheel gevuld was, was actief betrokken bij de show. Met veel trots stonden ze dan ook op de zevende editie van Splash! Er stond ook een act van Nederlandse bodem op het programma: Zombi Squad. De groep die al sinds de jaren ‘90 begon met Hiphop maken in hun stad Groningen, kreeg dan nu de kans om te ’shinen’ op het grootste Hiphopfestival van Europa. De show zat op zich strak in elkaar met hier en daar een schoonheidsfoutje en vooral de Nederlandse heads gingen uit hun dak. Dope om te vermelden dat Sherlock het publiek opzweepte in het Duits, iets wat direct effectief bleek.

Zelf was ik ook zeer benieuwd naar de show van Zion I. Deze crew bestaat uit MC Zion en Beatcreator/DJ Amp Live die onstage vocaal werden bijgestaan door MC deuce 2. Amp Live had zijn cd scratch apparatuur meegenomen samen met zijn MPC om zo de beats te laten blazen. Naar aanleiding van hun cd’s en hun materiaal op dvd verwachtte ik een goede show. Mijn vermoedens werden niet teleurgesteld; Zion gaf zoveel energie weg wat duidelijk oversloeg op het publiek. Overigens deed Zion dit op zijn sokken wat hij, na later nagevraagd te hebben, altijd bij z’n optredens doet. Hierover meer in het interview wat jullie kunnen verwachten. Afijn, de chemistry tussen de MCs en DJ was zeer goed en we werden getrakteerd op het romantische werk van het album “Mind Over Matter” en de bangers van “Deep Water Slang”. Deze show zette de lat hoog voor de rest van de optredens die later deze dag nog gingen volgen want damn deze show rockte letterlijk je ‘fokking socks of’.

Hierna was het aan Afu-Ra om met de Perverted Monks de crowd te rocken. En o wat een weggegooid geld. Met wacke beats van andere nummers zoals van Usher, Kelis, Jay-Z (no offence) en Missy Elliott en dergelijke, werd hier een belachelijke show neergezet. Zonde van onze tijd achteraf. Gelukkig verdwenen na een tijdje de Perverted Monks zodat Afu-Ra solo verder kon gaan. Hij slaagde er deels in het publiek te boeien met dope tracks als “Equality” en “Whirlwind thru cities”. Spijtig genoeg zat er niet meer pit in.

Hierop volgde naar ons weten de Duitse ‘Ali B’ uit West Berlijn genaamd Bushido. Deze ‘gangster’ die wel schiet, trakteerde het publiek op rauwe Duitse Hiphop. Met zijn gehele crew was hij hier om West Berlin te representen en rauwheid uit te stralen. Zelf was ik niet zo geïmponeerd door zijn show maar zijn charisma deed dat wel degelijk.

De lijsttrekker van de avond was niemand minder dan Wu-lid Raekwon samen met back-up en DJ Storm, waarmee hij ook onlangs de HMH aandeed. Het publiek was al laaiend voordat hij het podium opkwam. Ik heb nog nooit zo’n groot, live en hype publiek gezien. Raekwon enters the stage en het gebrul barst los. Helaas moet het optreden wel teren op de oudere Wu-Tang classics zoals “Tearz”, “Reunited”, “It’s Yourz” etc. Natuurlijk kwam niet alleen ‘Only Built 4 Cuban Linx" voorbij maar ook tracks van het opvolgende album ’Immobilarity’. Ook leuk om te zien was het soort van promotieteam dat om Raekwon heen druk en fulltime bezig was Wu Wear het publiek in te smijten. Na een dik optreden, met hier en daar wat miscommunicatie tussen MC en DJ, was het publiek ruimschoots tevreden. Dat is immers waar het om draait toch? Ook al is de gemiddelde Hiphop head minder kritisch dan normaal aangezien overal de handen omhoog gaan. Maar ach, wat is normaal. Shit is tight hier en kan niet wachten tot morgen. Een ander leuk detail is de rappers, “This is die Scheisse” te horen zeggen. Ein, Zwei, Drei, TSCHUSS!

Fixtures:
Hoogtepunt: Zion I
Dieptepunt: Afu-Ra en de aanhouding door de Polizei.
Bier: 3 euro (incl. 1 euro statiegeld)
Wc: free shit. Letterlijk
Garderobe: n.v.t.
Fotograferen: duidelijk wacht maar op die gallery!
Geluid: echt prima! Echt heel goed!
Bezoekers: ik schat 20.000
Damage: 84,- euro 3 dagen incl. ticket, vuilniszakborg en camping
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 30 juli 2004