Spitt

Freestylen is een hype geworden naar aanleiding van de film 8 mile. Eens kijken hoe het niveau in Nederland is.

Een fraaie boxring vormde het decor van de Spitt allstar battle. Deze avond moest een showcase worden van de beste MC’s qua freestyle skills. Lange Frans, Ki, Hux B, Tim, Negative, Presto, Jiggy J, D-Know, Vecsy D, Ahab, Kiddo Cee, DRT, Terilekst, Excellent, Spacekees en Sydephex gingen het tegen elkaar opnemen. Een voorloper dus van wat komen gaat, want er komen vier elimination rounds door geheel Nederland waar iedere MC zich voor in kan schrijven. De finale battle vindt dan weer plaats in Paradiso en zo is de cirkel weer rond. Hieronder kan je een impressie lezen van deze showcase.

Ki vs Jiggy Dje (winnaar)
Ki kon niet echt een vuist maken tegen Jiggy Dje die met de eerste 4 lines het karwei afmaakte.

Jullie zijn fokking homofiel en natter als een waterpoloteam (Jiggy Dje)

Tim (winnaar) vs D-Know
Tim speelde goed in op het publiek en hij kwam met dope punchlines. D-Know liet horen dat hij over een goede woordenschat beschikt, maar Tim dissen om zijn gewicht is natuurlijk allang niet origineel meer.

Dan kan je me wel verbaasd aankijken, maar zometeen trek ik me broek open en kom ik tegen je aan zeiken (Tim)

Presto (winnaar) vs Vecsy D
Vecsy D die zijn ding in het Engels deed kon weinig inbrengen tegen de lading punchlines die Presto in het Nederlands spitte.

Ik ben geen MC / ik ben een producer, maar toch win ik met gemak van deze loser / Als ik verlies dan heb ik nog altijd mijn beats als hij zijn eer verliest dan heeft hij helemaal niets

Ahab vs Lange Frans (winnaar)
Ahab kwam jammer genoeg een aantal keren niet uit zijn woorden en met een heleboel ‘gefuck’ was het voor Lange Frans een koud kunstje om deze battle te winnen.

Ik ga het niet hebben over je arm dat kan me niet schelen / Ik battle jou zonder hoofd en je fokking benen (Lange Frans)

Kiddo Cee vs DRT (winnaar)
Kiddo Cee kwam aardig uit de hoek, maar DRT maakte dit al snel ongedaan door Kiddo Cee te vergelijken met een wannabee Jimi Hendrix. Eerlijk is eerlijk DRT was de betere van de twee.

Je moet leren tellen, neem een pilletje / Ik kom dichterbij je staan, dan zie ik mezelf in je neppe brilletje (DRT)

Terilekst vs Excellent (winnaar)
Terilekst viel een beetje tegen en door een verbale uitglijder van Terilekst hoefde Excellent niet veel te doen om te winnen. Desondanks liet Excellent wel zien waarom hij de terechte winnaar was.

Je weet Ex is zieker dan Chinezen met SARS (Excellent)

Negative (winnaar) vs Sydephex
Negative spitte goed over de beat en deelde een paar rake klappen uit. Sydephex begon aardig maar uiteindelijk kwam hij niet meer uit zijn woorden: bye bye!

Kom je hier smacken, zit je achter je computer zwaar af te trekken (Negative)

Spacekees vs Hux B (winnaar)
Spacekees zette zichzelf voor paal zoals hij ook al aangaf, want zijn lyrics gingen helemaal nergens over. Hux B maakte hier gretig gebruik van en ging zo door naar de volgende ronde.

Je laat weer niks zien vandaag, maar dat zijn we van je gewend en nu zit je met mij in je maag (Hux B)

2e ronde

Jiggy Dje vs Excellent (winnaar)
Jiggy zocht de grens op en maakte Excellent uit voor een orang oetang. Daarmee haalde hij de woede van enkele mensen in het publiek op de hals. Jiggy eek losgeslagen en kwam dan ook erg hard: En de X-Ectioners die zijn mad lauw / ik excecuteer jou en neuk je ex-vrouw en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Excellent hier nog overheen kon komen en als je iets niet verwacht dan gebeurt het natuurlijk: D.A.C. staat voor Domme Achterlijke Creaties / Je weet het toch: hoor die muziek / EX ‘Wildin Out’ als in die clip van U-niq; Ik vond het zelf erg close maar Excellent werd door de jury als winnaar aangewezen.

Iedereen weet: ik vind zijn stylo fake / Ik heb gehoord dat deze man klappen van Samiro kreeg (Excellent)

Presto vs DRT (winnaar)
Presto viel in de eerste ronde, zoals eerder gezegd, in positieve zin op. Zijn eerste poging om DRT te verslaan klonk vrij aardig. DRT zette daar ook een aardige poging tegenover met een paar scherpe punchlines. DRT was net iets beter dan Presto dus DRT ging door naar de halve finale.

Je neukt m’n ex. Waarom denk je dat ze mijn ex is? (DRT)

Negative vs Tim (winnaar)
Negative flowde niet echt lekker en de punchlines die hij liet horen waren verre van origineel. Ze gingen namelijk bijna allemaal over het feit dat Tim zo dik was. Tim speelde hier direct gruwelijk op in en hij liet het volgende aan Negative weten: Ja origineel man: dik! Zal ik je dissen om je huidskleur? Nee!
De lines die daarna volgden waren bijna onnavolgbaar, het 2e gedeelte mocht er ook zeer zeker zijn: Volgens mij heb je het thuis al geschreven / had dat blaadje thuisgelaten dan was jij ook thuisgebleven. Negative probeerde zijn laatste kans te grijpen en ging jammer genoeg door op dezelfde toer. Nog steeds draaide het om het gewicht van Tim. De reactie van Tim was een sprong in de lucht waardoor de turntables het begaven. Too Tall wilde de battle stopzetten maar Negative spitte a capella en sloot af met deze gast is gewoon een blanke walvis. Een goede inhaalrace van Negative op het einde maar Tim had daarvoor al teveel schade aangericht.

Dat dik zijn dope is daarvan ben ik het levend bewijs / Ik disste mezelf zeker 10 x zo hard op Spelenderwijs (Tim)

Lange Frans (winnaar) vs Hux B
De eerste ronde ging vrijwel gelijk op dus het zou spannend worden. Lange Frans had wel het voordeel dat Hux B twee keer achter elkaar moest spitten, zo kon hij wat langer nadenken. Lange Frans dropte daarna wat aardige lines met de uitsmijter: Morgen word je gedownload als de grootste bitch op internet. Ik denk dat deze line de doorslag gaf in deze battle die erg gelijk opging.

Je hebt geen reet verstand van muziek / Dat weet ik, dat weet jij en dat weet het publiek / Weet je het niet dan heb je een probleem / Want je ziet het al gast: ik battle hem extreem". (Hux B)

Halve finales

Tim (winnaar) vs DRT
Dit had wat mij betreft de finale mogen zijn en aan het publiek te horen ook. De hardheid van Tim tegen de arrogantie van DRT: nice! Gelukkig greep de jury in om de battle volgorde te veranderen, want tot nu toe moest een MC twee keer achter elkaar en had de andere MC meer bedenktijd. Nu zouden Tim en DRT om en om gaan zodat ze op elkaar konden reageren. Tim begon en ging direct goed van start: Zet daar je kist maar neer / want als je mij probeert te duwen dan sla ik je / al word ik gediskwalificeerd De 16 bars van Tim leverde genoeg hilarische momenten op om het publiek aan zijn kant te krijgen. Het enige minpunt was dat hij niet helemaal uitkwam met zijn laatste lines. DRT vond ik zelf iets minder maar hij kwam ook erg scherp uit de hoek: Nederlands wackste rapper staat voor me / mij te irriteren door zijn stadsgenoot Def Rhymz te immiteren; en ik heb meer matties dan Daewoo en jij rolt met Opgezwolle. Tim was licht in het voordeel en trok de overwinning in de tweede ronde definitief naar zich toe: Beter rot je op met je cheap ass kloffie / ik val hier bijna in slaap, heeft iemand misschien wat koffie? DRT kwam daarna nog wel aardig uit de hoek maar dat mocht niet meer baten.

DRT betekent de DickRider van Tim / Hoor je iedereen lachen? / Moet ik straks met die mic de tanden uit je muil raggen? (Tim)

Lange Frans (winnaar) vs Excellent
Deze twee MC’s waren met het nodige geluk in de halve finale terecht gekomen. Lange Frans had moeite met Hux B en het feit dat Excellent won van Jiggy Dje was uiterest discutabel. Deze halve finale was een stuk minder dan die van Tim en DRT maar Excellent had na de eerste ronde de beste papieren:
Oke ik moest achterin even plassen / maar ik was vergeten mijn handen te wassen
Hij heeft nog niet eens een halve kans / en kom zeg nou eerlijk: wat de fokking naam is Lange Frans
Zijn naam is D-men / maar hij heeft een dildo in zijn reet omdat iedereen weet dat je fokking bi bent
Lange Frans zou in de tweede rond beter moeten komen als hij de finale wou halen. Hij dropte de volgende lines: Je chillt met de jury want U-niq is je neef / Lange is je pimp en jij bent m’n teef
Ik verrek geen rimpel voor je schat / had je dan echt gedacht dat je me hier gebroken had
De tweede ronde van Excellent was een stuk minder dan zijn eerste maar desondanks had Excellent in totaliteit dikkere lines gedropt. Onder grote druk van het publiek (Lange Frans speelde wel een thuiswedstrijd in Amsterdam) besloot de jury tot het houden van een extra ronde. In deze ronde kon Excellent weer niet overtuigen en op die manier maakte hij het Lange Frans wel erg makkelijk. Lange Frans spitte een paar lines en stootte zo door naar de finale.

Ik blijf rustig en voel geen stress / je bent als verkeerde post op het verkeerde adres / je wordt naar huis gestuurd: retour afzender / het is de lange Frans, ik weet dat je m’n naam vanavond goed kende(Lange Frans)

De Finale

Lange Frans (winnaar) vs Tim
Amsterdam tegen Rotterdam aka lange tegen bolle. Lange Frans mocht beginnen en hij zette direct de toon: -Je noemt je bolle / ik zie een magere kill / iemand die backstage strings dragen wil_ en Ik laat je neuken in je navel door een crack junk. Al met al 16 dope bars! Tim sloeg echter genadeloos terug: Dus ik ben door een crackjunk geneukt in m’n navel? / Nu je het erover hebt jongen / ik krijg nog 10 euro van je vader en Ik ben echt te slim, want is je vader soms lange Jan op de Efteling? / Ik kan het weten: hij is mijn buurman / ik sta daar elke dag een stuk of 20 uur man. Na een ronde was Tim in het voordeel en het was aan Lange Frans om hier verandering in te brengen: Ene oor in en het andere oor uit / sukkels als jou eet ik voor ontbijt in Diemen-zuid. Dit was eigenlijk de enige dope line van Lange Frans in deze set. Dat ‘Amsterdam’ niet van ‘Rotterdam’ wou verliezen kon je horen aan het lawaai van het publiek. Het publiek maakte veel geluid tijdens en na Lange Frans terwijl het maar een matige ronde was. Tim merkte dit ook op: Als je wilt klappen ga je maar naar de Arena. Tim kreeg nu de kans om deze showcase van Spitt op zijn naam te schrijven. Wat mij betreft (en een groot gedeelte van het publiek) deed hij dat ook: Amsterdam verliest toch van Rotterdam in de finale en Ja jongens jullie zijn een beetje partijdig / maar dat maakt niet uit ik ben de doopste freestyler in tijden. Veel finales kennen een verlenging dus deze ook dacht de jury blijkbaar. Lange Frans en Tim leken daar weinig zin in te hebben. Lange Frans besloot dan ook maar om de organisatie te gaan dissen: Een dikke middelvinger naar die tjaps van MTV / we wilden een fokking spotje voor ze opnemen / ze wilde het niet uitzenden omdat we een jointje mee wilde nemen en Fabchannel, je kan me ass gaan tapen / Lange fokking Frans zal je click komen rapen

Deze extra ronde was dus niet echt meer een persoonlijke battle, maar meer een aanval richting organisatie, ook leuk, maar daar ging het eigenlijk niet om natuurlijk. Tim sloot zich aan bij de woorden van Frans: Luister: wat is die prijs waard / waarom krijgen de rappers hier geen geld voor een treinkaartje en Ik hoef die cd niet eens / ik diss de organisatie / nu word ik gediskwalificiteerd als VSOP De jury koos als winnaar Lange Frans en daar kon je toch echt je vraagtekens bij zetten???

Meer info: http://www.spitt.nl

Fixtures:
Hoogtepunt: Tim vs DRT
Dieptepunt: afwezigheid van Klopdokter
Bier: 1,80 euro
Wc: wat jij wil
Garderobe: 1,- euro
Fotograferen: yeah
Geluid: goed
Bezoekers: lekker vol
Damage: 7,50 incl. lidmaatschap
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 12 juli 2003