Spitt Finale 2003

Spitt National Ducht MC Battle 2003 Finale was was in de grote zaal van Paradiso. Het lot zou beslissen welk MC's het tegenelkaar moesten opnemen om zo elkaar verbaal uit te schakelen door middel van twee maal 16 bars te spitten. De winnaar ging naar huis met de titel 'Best Dutch Battle MC 2003' en een platencontract bij Topnotch…

Na vier landelijke voorrondes was het dan zover. De finale battle in Paradiso. Hiervoor was de grote zaal beschikbaar gesteld en deze was tot aan de nok toe gevuld. De 16 mc’s die het deze finale tegen elkaar moesten opnemen waren: HUX B, PARADIZE, CMS, CHIPS, WICK-ED, MINITHUG, DIGGIE B, TIM, PRESTO, LANGE FRANS, GUN, KIDDOCEE, VINNIE, AHAB, 5TH SEASON en BAAS B. Deze mensen moesten verbaal met 16 bars elkaar uit de ring battlelen om zo door de jury, die bestond uit: Kees de Koning, Dr. O, Sugacane, Mike Redman en DCS, als winnaar uitgeroepen te worden.

Met Mr. Wix achter de turntables om zo die ille beats te droppen en Too Tall als host kon het feest beginnen. Too Tall haalde ronde voor ronde 2 namen uit zijn hoge hoed en het begon met 5TH SEASON tegen DIGGIE B, waar DIGGIE duidelijk als winnaar naar voren kwam. Deze battle ronde werd opgevolgd door de 2e ronde waar GUN het moest opnemen tegen PRESTO. Deze battle was niet van al te hoge kwaliteit, zoals je dat mag verwachten in een finale maar het was toch wel duidelijk dat PRESTO als winnaar gekozen zou worden wat ook het geval was. Nu was het de beurt aan HUX B om het tegen TIM op te nemen. Een leuke battle was het gevolg. HUX B kwam aardig tegenover TIM, maar kon niet helemaal op tegen de agressieve MC die ook goed die connectie had met het publiek. TIM won terecht door net iets harder te komen met zinnen en woordspelingen toegevoegd met zijn dosis humor. Hierna volgde een opmerkelijke battle tussen MINITHUG en KIDDOCEE, waar MINI zich iets te veel liet beïnvloeden door het publiek en zo zich liet leiden door persoonlijke emoties waardoor het bijna op vechten uitliep en verbaal er niks meer van bakte en helemaal uit zijn element was. Zo kon KIDDOCEE gemakkelijk naar de volgende ronde. Helaas volgde er weer een matige battle tussen WICK-ED en CHIPS waar de jury geen winnaar in zag en er nog een treurige ronde aangeplakt werd waar dan uiteindelijk WICK-ED verder mocht. Hierop volgde nog een ronde van een niet al te hoog kaliber tussen BAAS B en CMS. CMS maakte er meer een battle van met het publiek en zo was het al gauw duidelijk dat BAAS B naar de volgende ronde ging. Opmerkelijk was de battle hierna met LANGE FRANS tegen PARADIZE. Een erg sterke battle met een flinke dosis humor en leuke lines waar PARADIZE zich winnaar van mocht noemen. Deze battle had ik liever in een later stadium gezien aangezien ze beide toch over de eigenschappen bezitten om het ver te schoppen. Nu was het de beurt aan VINNIE om het op te nemen tegen AHAB. Ahab stelde in het Engels zijn 2e ronde veilig door tegenover VINNIE te winnen in een niet zo heel bijzondere ronde.

Na een pauze waarin men even tijd had om zich moed in te drinken voor wat ons te wachten stond, kondigde Too Tall de 2e rondes aan. Alweer moest DIGGIE B de rondes beginnen ditmaal tegen AHAB. Engelstalige lines tegen slimme Nederlandse woordspelingen. Opmerkelijk vond ik dat de naar mijn idee toch mindere AHAB door mocht naar de volgende ronde. Maar de jury had beslist en zo geschiedde het. KIDDOCEE werd nu vriendelijk verzocht in de ring plaats te nemen tegenover TIM. Dit was een aardige battle waar beide zich ook een tikkeltje lieten mee spelen door emoties. TIM was alsnog de winnaar hiervan doordat hij duidelijk beter op de mic spit. Nu was de beurt aan PARADIZE om het tegen PRESTO op te nemen. Een matige start voor PARA waar PRESTO gebruik van maakte, maar de 2e kans gaf de battle een andere wending door dope lines van PARA en zorgde ervoor dat PARADIZE doorging naar de halve finale. Nu was het de beurt aan BAAS B om WICK-ED verbaal uit de ring te boksen om ook zo zijn halve finale plaats veilig te stellen.

Na een pauze van twee minuten die er 15 werden begon AHAB in de halve finale tegenover BAAS B. Een battle waar je meer zou van verwachten aangezien het inmiddels al de halve finale was. Hier kwam BAAS B toch beter weg, of dat aan de aanhang lag of door zijn punchlines was te betwijfelen maar BAAS B stond in de finale. De andere halve finale zou in de ring moeten plaatsvinden tussen PARADIZE en TIM. Dit was ongetwijfeld de beste battle. Met een flinke dosis harde punchlines en sarcastische humor wist TIM net iets beter te komen en PARA van zijn stuk te brengen. Ook had TIM het niet zo op de fanclub van PARADIZE en wist op een leuke doch ietwat agressieve manier het publiek te bespelen.

De finale: BAAS B versus TIM. Deze finale had ik in ieder geval niet verwacht. BAAS B kon zorgen dat zijn crew D-MEN de hoofprijs, een platencontract bij Topnotch, in de wacht kon slepen of het werd TIM met zijn VSOP. Twee keer 16 bars resulteerde in een niet al te sterke battle waarbij TIM toch het hoogste woord had. Voor de jury was het duidelijk… TIM was de winnaar van SPITT 2003.

Sommige mensen uit het publiek konden het hier niet mee vinden en vonden het noodzakelijk om hun beker naar het podium te gooien. TIM gaf hierdoor een mooi betoog naar het publiek over dat gedrag. Al deze battles zijn overigens 18 november te bekijken op de website van Fabchannel.

Hierna was het tijd voor Bassline dus ik haaste mezelf naar de kleine zaal waar de gezelligheid weer terug te vinden was om zo te genieten van het optreden wat Terilekst, Spacekees en Castro samen met crew en Outspoken Members zouden gaan geven. Een leuke avond waarop een hoop bullshit werd gespitt.

Fixtures:
Hoogtepunt: Halve finale met TIM vs PARADIZE
Dieptepunt: kinderachtige reacties van het publiek door met glazen te gooien
Bier: 1,90 euro
Wc: gratis!
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: Sjawel! Onthefront!
Geluid: Goed
Bezoekers: circa 1100
Damage: 12.05 euro incl. Lidmaatschap
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 15 november 2003