Spinal & Steen sterkste act op DVD sinds Neo & Manu in 2004

Voor Stripe is dit een goede kans om wat naamsbekendheid te vergaren. De Bossche artiest blijkt echter nog een paar maten te klein voor het grote werk. Het optreden komt geen moment echt van de grond. De twee rappers staan veel te ingetogen op het podium, de slordig gemixte beats overstemmen de flows continu en de teksten zijn weinig inventief. Het publiek reageert dan ook vrij lauw op de eerste show van vanavond.

Het optreden van Spinal & Steen (ook bekend onder de naam ‘Kadaverrap’) is een compleet ander verhaal. Nog voordat de MC’s uit respectievelijk Zoetermeer en Utrecht de stage hebben betreden, ontstaat er een wilde pit. Zonder pardon spuugt het duo buitengewoon perverse teksten de zaal in, daarbij ondersteund door donkere, industriële beats. De macabere sfeer die de kadaverrappers creëren wordt versterkt door de achteloze houding waarmee de performance gepaard gaat. Daarnaast draagt het hoge aantal KPM (Kanker Per Minuut) bij tot het immorele karakter van deze zeer overtuigende show.

Hoewel de Vlamingen van Het Verdikt vervolgens een enthousiast optreden verzorgen, slaagt de formatie er niet in om de voorgaande show te evenaren. Onbewust tonen de vijf MC’s slechts aan hoe ver Belgische hiphop achterligt op de Nederlandse, ervan uitgaande dat Het Verdikt representatief is voor het moederland. En natuurlijk is het ook maar weinig bevorderlijk om telkens instrumentals van Dr. Dre te gebruiken; getuige de vorige edities van DVD hebben vooral Vlaamse acts die hinderlijke gewoonte en vanavond blijkt het wederom een hardnekkig aanwensel te zijn.

Voor het eerst sinds DVD 9 staan Lost Rebels weer op het podium. Met die gedachte in het achterhoofd geeft de crew een verdienstelijk, maar slordig optreden weg. De herhaaldelijke problemen met het geluid, veroorzaakt door het grote aantal rappers dat tegelijkertijd on stage staat, accentueren de chaotische performance. Daarbij is het allemaal niet erg vernieuwend wat de mannen uit Spijkenisse ten gehore brengen. De gebruikelijke bangers passeren tot genoegen van de toeschouwers de revue, maar in feite gaan er van Lost Rebels met gemak dertien in een dozijn.

Jiggy Djé moet vanavond het toefje slagroom op de taart vormen. Helaas is Keyzer Punchline niet in topconditie. De rapper vergeet een groot deel van zijn lines en geeft een onzorgvuldige show weg. Hij weet het goed te camoufleren door volledig los te gaan, maar ook voor hem geldt dat de show niet baanbrekend meer is. Waarschijnlijk heeft de man uit Amersfoort onderhand al te vaak op DVD gestaan. En ondergetekende misschien ook wel. Want de rest van de Kleine Zaal beleeft bijzonder veel plezier aan Noah’s Ark en zo kan ook de twaalfde editie van Definitie van Dopeheid een groot succes genoemd worden. Nu nog een DJ die de intermezzo’s tussen de shows met een gevarieerder repertoire opvult dan D-Flxz, en er is nauwelijks meer iets op deze party aan te merken.

Fixtures:
Entree: €10 + €2,15 servicekosten
Bier: €1,80
Garderobe: €1,–
Geluid: variërend tussen matig en uitstekend
Hoogtepunt: Spinal & Steen
Dieptepunt: Stripe
WC: gratis
Fotograferen: ja
Bezoekers: 359
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 11 februari 2008