Speech Debelle – Speech Therapy

Wat meteen opvalt aan de vrouwelijke rapper is haar warme en duidelijke stem. Verder valt het op dat Speech Debelle heel eerlijk en persoonlijk is in haar muziek. Ze vertelt veelal over haar ervaringen, problemen, inspiraties enzovoorts. Dit is allemaal heel knap ondersteund door perfect passende beats. De producties zijn erg akoestisch en instrumentaal heel erg mooi van kleur.

Het eerste nummer Searching (wat ook meteen de debuutsingle is) begint meteen erg duidelijk: “Two a.m. in the hostel bed/My eyes them red, my belly ain’t fed, I got butter but I ain’t got bread/And I’m smoking on my last cigarette.” De beat is erg orkestraal en filmisch, Speech Debelle neemt je mee in haar wereld en vertelt over het leven in een achterbuurt in London.

In Daddy’s little girl rapt een emotioneel klinkende Speech Debelle over haar vader die ze nooit gekend heeft: “I am daddy’s little girl, that makes me tough, he never held my hand.” De mooie piano-geluiden geven een extra dimensie aan het nummer, wat dit één van de betere nummers maakt van het album.

Op Buddy Love gooit Debelle het over een andere boeg. Het nummer gaat over het verliefd worden op een vriend. En is een mooi voorbeeld van een nummer dat heel goed tot zijn recht zou komen op het podium ondersteund door een live band. Het nummer swingt goed met een jazzy, soul- en reggae-achtige sound en ligt lekker in het oor. Ook Finish This Album is heel mooi in elkaar gezet. Debelle begint haar verse vertellend over hoe ze mensen in een bus observeert, vervolgens neemt Debelle de gelegenheid om haar fouten van het verleden te verklaren en haar spijt te betuigen voor de fouten die ze nog zal begaan, aan haar kinderen die ze nog moet krijgen.

Zwakker aan de cd is dat na een tijdje de nummers veel op elkaar gaan lijken. Vooral omdat veel producties erg somber van aard zijn en bedoeld zijn om een boodschap over te brengen. Maar ook omdat Speech Debelle met de manier van een verhalenverteller rapt en de producties daar omheen hangen. Elk nummer heeft een boodschap of verhaal. Hoewel dit in de eerste plaats saai klinkt, is Speech Therapy verre van saai. Producties zijn mooi van kleur en heel erg muzikaal. Tekstueel gezien zit Speech Debelle op een erg hoog niveau en heeft ze gevoel voor het overbrengen van haar ervaringen. De combinatie van teksten en de muzikale beats maken het album erg harmonieus. Al met al heeft Speech Debelle duidelijk haar punt gemaakt met deze innovatieve plaat. De boodschap is goed ontvangen!

Tracklist:
01 Searching
02 The Key
03 Better Days
04 Spinnin’
05 Go Then, Bye
06 Daddy’s Little Girl
07 Bad Boy
08 Wheels In Motion
09 Live And Learn
10 Working Weak
11 Buddy Love
12 Finish This Album
13 Speech Therapy

Meer info

Geplaatst door bowie op 17 juni 2009