Spacekees – Meer Ruimte

Kees van Assem, oftewel SpaceKees, staat bekend om z’n losse uitspattingen, hilarische skits en onnavolgbare teksten. Meer Ruimte past precies in dit plaatje. Zoals hij zelf al zegt: voor iedere rare gedachte of vreemd gevoel is plek op deze plaat. Daardoor, en door het feit dat hij de volledige ruimte van een cd wil gebruiken, bevat het album 26 tracks inclusief skits en korte statements. Ach, voor wie deze rapper niks vindt, maakt het aantal tracks ook niet meer uit. Andersom geldt hetzelfde: hoe meer Kees, hoe beter zeggen ze dan.

Goed, dan de muziek. Iedereen weet inmiddels dat SpaceKees van planeet Edo komt, de rest van de biografie lees je maar in het booklet. De cd begint met de landing op aarde en eindigt in stijl met De Stijl_. Hiertussen beland je midden in de moodswings van dit figuur. Zo horen we SpaceKees in de meest gefrustreerde vorm (_Nooit Meer Terug) of neemt de luisteraar kennis van zijn liefde voor Tietjes. Net als het overgrote deel van de rappers denkt Spacekees ook dat ie de beste is met Bijna Volmaakte Raps. Een groot verschil is wel dat waar veel collega’s bloedserieus zijn, Pe er wat humor in gooit. En hoewel Kees In Theorie misschien doet vermoeden dat eindelijk duidelijk wordt wie hij nou precies is: vergeet het maar. De droge, soms hilarische skits bieden ook geen uitkomst. Alhoewel: het staat als een paal boven water dat Kees ‘gewoon’ Kees is.

Alle gekheid op een cd’tje, Meer Ruimte zal niet iedereen bekoren. Vreemd is dat allerminst, want er zijn genoeg dingen waar de luisteraar zich aan zou kunnen storen. Zo zal de stem en flow van Speke niet iedereen liggen en kunnen sommige teksten als infantiel en simplistisch worden opgevat. Een mood die vraagt om kwalitatief gestoorde raps is dus geen overbodige luxe. Het zou onredelijk zijn om Kees altijd serieus te nemen, dus dat doen we dan ook maar niet. Voor een portie maatschappijkritische hiphop ben je lichtelijk aan het verkeerde adres.

Voor een portie diverse producties moet je juist bij deze plaat zijn. Terilekst, SirOJ, Big2, Syce1, Re-Verse, Shockmount en SpaceKees zelf: deze opsomming van uiteenlopende producers zegt genoeg. Ja, misschien wist je het nog niet: SpaceKees doet ook producties. Bijna de helft van Meer Ruimte komt van de in Gouda geboren rapper. Nadeel van zo’n breed assortiment aan producties is wel dat een luisterbeurt kan uitlopen op een zoektocht naar beats die je liggen. Daarbij moet ik wel aantekenen dat, los van de eeuwenoude smaakkwestie, een beetje open staan voor andere dingen geen kwaad kan.

Goed, het plaatje is daar, welke tracks moet je nou meteen opzetten? Antwoordt: Nooit Meer Terug en Is ’t Dan Zo Kut met Jiggy Dje en Kleine Jay. Dat is dan ook het enige wat deze twee tracks eigenlijk gemeen hebben. Eerstgenoemde track gaat over een verloren liefde (met de gruwelijke fragmenten van de Schiedammer parkmoordaflevering van Peter R de Vries voor het versterkende effect). De laatstgenoemde is een heerlijke feelgood, zeer repeatgevoelige track. Het heerlijke refrein, met een belachelijk hoog meezing gehalte, maakt het perfect af.

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat Meer Ruimte een uniek en hilarisch album is vol momentopnamen met hier en daar een serieuze noot. Naar eigen zeggen verdient SpaceKees een award voor zijn fokkin’ stijl. Hmmm, zit zeker wat in. Maar of je de muziek dan meteen goed moet vinden… Zoals hij zelf zegt: "Als ik zeg: “dit is de shit”, dan hoef je dat niet aan te nemen." Je kan er lang of kort over praten: dit blijft, zoals altijd, een kwestie van smaak.

Tracklist:
01. Intro
02. Doen Wat Ik Doe
03. De Val Van
04. Neergestort
05. Je Weet Niet Wat Gestoord Zijn Is
06. Tietjes
07. De Kankerille Stijl
08. Wind Me Niet Vaak Op
09. Geen Groupie
10. Ik Ben Fire
11. Paars met Turk
12. Grindin’
13. Crack voor de Liefhebber
14. Teveel Drugs
15. Laat Ze Weten Dat t Juist Is
16. Pe Pe Pe met Jiggy Djé
17. Begrijp Me
18. De Momentopname
19. Bitch! met Wudstik
20. Niet 1 Uit Velen
21. Nooit Meer Terug
22. Bijna Volmaakte Raps
23. Is t Dan Zo Kut met Jiggy Djé en Kleine Jay
24. Al Die Momenten met Hairo
25. Kees in Theorie
26. De Stijl

Meer info

Geplaatst door bowie op 19 mei 2008