SpaceCadetPat neemt Zwart Licht terug in de tijd én vice versa

Al jaren is hij een van de mannen achter de camera die Nederlandse hiphop documenteert. Maar dan wel op de meest eigenzinnige, excentrieke en eigenwijze manieren mogelijk. Hij legde het leven van Jonna Fraser vast, maakte een legendarisch tweeluik met Bangbro’s Hef en Murda en maakte minstens zo iconische content met Architrackz. Nadat hij verschillende dingen maakte in opdracht van een label of artiest, is hij voor zichzelf begonnen. Hij voegde een geel kader en ondertiteling in een gele typografie toe en BAM: de visuele chaos had ineens een identiteit. Het is tijd om hem op onze blote knieën te bedanken – PAUSE – want hij heeft iets compleet eigens toegevoegd aan alles dat er al was. Thank you, Patrick Jansen. Thank you, voor je alias SpaceCadetPat.

In zijn nieuwste video gaat SpaceCadet terug naar de tijd waarin hij muzikaal opgroeide, rond 2009. Naar de tijd van Zo Moeilijk, Jiggy Djé, Fakkelteitgroep en… Zwart Licht. In het kader van het aanstaande 15-jarig jubileum van debuutalbum Bliksemschicht, spreekt hij Akwasi, Leeroy en Hayzee. Hij neemt de groep mee naar het industrieterrein waar ze de iconische video voor Vanaf Nu schoten, en op hun beurt laat Zwart Licht hem de Meervaart Studio zien, waar ze ooit hun album opnamen. Tussendoor gaan ze nog even langs bij het (voor hen) nieuwe kantoor van label Top Notch en doen ook Kees de Koning en Jiggy Djé ter plekke nog een duit in ’t zakkie.

En nu is de jacht geopend: wie hookt ons op met die originele versie van Vanaf Nu, waarvan Patje het bestaan heeft ontfutseld?

Check de video hierboven. We raden ’t aan, want Patrick stelt precies alle vragen die wij waren vergeten in ons eigen interview met de groep. Bestel hier je tickets voor Zwart Licht in Paradiso.

Geplaatst door bowie op 13 december 2023