Sound of the Street: de favoriete tunes van Tymon de Laat

Welk werk gaat er nu niet lekkerder met goede tunes aan? Dat geldt ook voor street artists, die in hun werk vaak net zo zeer tussen de beats als onder de verfwalmen staan. Wat is de relatie tussen muziek en street art, en hoe belangrijk is deze? In Sound of the Street laten we street artists aan het woord over hun relatie met muziek, terwijl ze hun favoriete tracks met ons delen. Aflevering 1: Tymon de Laat.

Tymon de Laat

Favoriete genres

Ik vind dub en reggae te gek, maar er zijn ook fases geweest waarbij het meer hiphop en soul was, en soms een beetje jazzy. Je ziet dat de nummers die Spotify suggereert gebaseerd zijn op de platen die je hebt toegevoegd. Dus als je veel dub hebt toegevoegd krijg je steeds meer dub-suggesties en ontdek je weer nieuwe dingen.

Lee ‘Scratch’ Perry’s Having a Party, dat vind ik echt een heerlijke plaat. Die krijgt altijd een glimlach op mijn gezicht. Daar zit ook een beetje zo’n Latijns-Amerikaanse, Caribische vibe in, en het lijkt me lijkt me wel tof om zo’n grote rasta dude als Lee Scratch Perry te portretteren.

Speakers >>> headphones

Ik heb twaalf, dertien jaar als MC opgetreden, en daar heb ik een gehoorbeschadiging mee opgelopen. Als ik oortjes in doe, is dat te direct. Maar als je een speakertje neerzet, krijgen mensen ook een idee van in welke belevingswereld je zit.

Tymon de Laat

Latijns-Amerika

Hier in Nederland is alles heel erg geregeld, alles loopt in een stramien. Je kan alleen maar blijven gaan, verantwoordelijkheden pakken en in die rat race komen. Ik wilde uitstappen. Kijken hoe het is om het anders te doen. Ik koos voor Latijns-Amerika, om van Mexico naar Argentinië te reizen, zodat ik een jaar lang Spaans kon leren en spreken. Toen ik daar eenmaal aankwam ben ik er helemaal verliefd op geworden, en dat is iets dat je nog steeds terugziet in mijn werk.

Tymon de Laat

Muziek tijdens het painten

Muziek is ook een taal, net als dat schilderen een taal is. Een manier om nieuwe indrukken te krijgen maar ook om te geven. Ik heb ooit op Spotify een playlist gemaakt van 600, 700 platen, en daar blijf ik leuke deuntjes bijstoppen. Dat is allemaal ongeveer op hetzelfde tempo; gewoon relaxte muziek. Door muziek aan te zetten bij het schilderen verlies je de perceptie van tijd, en versmelt je nog meer met het schilderen.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 11 december 2018