Sound of the Street: de favoriete tunes van Riq Etiq

Welk werk gaat er nu niet lekkerder met goede tunes aan? Dat geldt ook voor street artists, die in hun werk vaak net zo zeer tussen de beats als onder de verfwalmen staan. Wat is de relatie tussen muziek en street art, en hoe belangrijk is deze? In Sound of the Street laten we street artists aan het woord over hun relatie met muziek, terwijl ze hun favoriete tracks met ons delen. Aflevering 2: Riq Etiq (die zelf trouwens ook muziek maakt, als Ausfahrt).

Eindeloze playlist

“Ik heb een lijst van—ik weet niet eens hoeveel nummers. Ontelbaar. En die blijven er wel instaan, er komt alleen maar bij, ik haal er niks af. Bijna nooit dan, alleen als een nummer me niet meer aanspreekt. Ik ben die lijst eigenlijk aan het maken voor een reis die ik binnenkort ga maken; dan hoef ik die lijst maar aan te zetten en er verder niet meer naar om te kijken. Daar ben ik wel al een jaar of iets langer mee bezig.”

Speakers >>> headphones

“Als ik bezig ben met een muur of een tekening wel. Als ik onderweg ben is het een koptelefoon, omdat ik het asociaal vind om over straat te lopen met muziek die je draait, maar als ik bezig ben moet het wel over speakers lopen. Ik kan wel een bluetooth koptelefoon kopen, maar dan heb ik toch het idee dat het beklemmend werkt. Ik moet de vrijheid om te bewegen hebben als ik aan het werk ben!”

Muziek tijdens het painten

“Als ik geen muziek bij me heb, dan moet dat eigenlijk wel eerst geregeld zijn. Ik begin eigenlijk niet zonder muziek. Er komt een soort extra laag aan mijn omgeving. Dat vind ik heel fijn om in te werken. Inspiratie haal ik dan vooral uit de sfeer, niet zozeer uit de teksten.”

“Dat zie je niet een twee drie terug, het zit meer in het concept of de symboliek van het werk, niet in wat je meteen ziet. Als ik een hele blije tekening met veel kleur en vrolijke poppetjes maak, wil dat niet zeggen dat ik naar hele blije muziek heb geluisterd, of vice versa.”

Reizen door Europa

“Ik trek binnenkort door Europa met m’n meissie en m’n camper, en dat is een wilde droom om te doen. Overal muurschilderingen achter laten en alle street art festivals afgaan, om op die manier een soort van legacy achter te laten, die een serie door heel Europa vormt. Dat lijkt me fantastisch om te doen. Hoe het eruit gaat zien is nog maar de vraag natuurlijk, dat is ook wel weer interessant an sich.”

“Hoe lang we wegblijven hangt ervan af hoe lang we het psychisch, financieel en emotioneel volhouden. Misschien komen we wel helemaal niet terug. Grote dromen blijven altijd en overal wel doorgaan, ben ik bang.”

Hij lacht, en vult met een knipoog aan: “Ik ben nergens bang voor, trouwens.”

De reis van Riq Etiq en zijn vriendin is te volgen via kuurtegendenorm.nl.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 29 januari 2019