Sound of the Street: van Spanje naar Finland met Nina Valkhoff

In deze nieuwe editie van Sound Of The Street neemt Nina Valkhoff je mee naar die Spaanse vakantie die niet door kon gaan afgelopen jaar, door middel van haar heerlijke afspeellijst ‘Chill Vibes’. Maar vergis je niet, naast haar liefde voor Spaanstalige muziek zingt Nina moeiteloos ‘It Was Written’ van Nas mee en heeft ze een alternatieve kant, wat zich uit in punkrock en Finse folk-metal.

Favoriete Genres

“Heb je pen en papier? Ik ben namelijk enorm veel fases doorgegaan. Ik groeide op met Queen, David Bowie en Toto; eigenlijk de muzieksmaak van mijn ouders. Maar ik begon al vrij snel te experimenteren, zo kwam ik bij iets meer alternatieve muziek terecht. Toen luisterde ik vooral veel punkrock. Ik werd een hele grote fan van Skunk Anansie en Gogol Bordello. Gogol Bordello is een hele vage gypsy-punkband uit New York. Ze mengen muziek van Oost-Europa met punk, de hele band is als een soort explosie en dat vond ik supertof.”

“Toen ik een jaar of zestien was sloeg het in een keer hélemaal om. Ik luisterde plots heel veel r&b en hiphop, en was mega-fan van It Was Written van Nas. Ik kende álle teksten van dat album uit m’n hoofd. Een tijdje terug hoorde ik weer één van die nummers en toen zong ik het volledig mee zonder er erg in te hebben. Maar nu houd ik helemaal niet meer van dat soort muziek.”

Luister je It Was Written dan nog wel eens?
“Nee. Eigenlijk zou ik dat wel weer eens moeten doen. Ik denk dat ik daar wel liefde voor zou voelen, ik heb dat natuurlijk in de oneindigheid mee zitten, uhm… -rappen durf ik niet te zeggen- praten.

Maar nu luister ik vooral veel Latin, old school salsamuziek, Colombiaanse muziek en reggaeton. Die genres heb ik vooral ontdekt toen Napster (een muziekprogramma, red.) populair werd. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open, ik hoefde geen cd’s meer te kopen, want daar had ik álles. Destijds ben ik ook begonnen met het leren van de Spaanse taal. Om daarmee bezig te zijn toetste ik soms gewoon een random woord in in de zoekbalk, downloadde een nummer en ging vervolgens de tekst vertalen.

Daar ben ik een beeetje bij gebleven. Het gaat wel van commercieel tot hele vage underground, maar het voelt wel alsof m’n muzieksmaak eindelijk tot rust is gekomen.”

Artiesten en afspeellijsten

“Ik heb een hoop favoriete artiesten, bijvoorbeeld Lido Pimienta, Los Mirlos, J Balvin en System Of A Down. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. Ook ben ik helemaal weg van Nicola Cruz, vooral met zijn Boiler Room Tulum x Comunite live set op YouTube. Dat is Latijns-Amerikaans met een dansachtige beat, maar ik zou niet weten hoe ik hem goed moet omschrijven. Al zijn muziek geeft het gevoel alsof je ergens op een vaag feestje bent, ergens midden in een oerwoud met allemaal dansende mensen om je heen, zo moet je het een beetje voorstellen.”

Ik ben nog nooit op zo’n feestje geweest…
“Ik ook niet, helaas”, lacht Nina. “Maar zo klinkt het wel! Als je het hoort, kun je het jezelf wel inbeelden.

Verder zijn mijn favoriete afspeellijsten op Spotify La Vida Loca, Soul Cuisine en mijn eigen gemaakte playlist Chill Vibes, deze zet ik het meeste op tijdens het werk. Ik heb ook een eigen playlist genaamd Nice. Daar staat álles in wat ik leuk vind, die is ook wel erg divers.”

Headphones vs. speakers

“Mijn voorkeur uitgaat naar de koptelefoon. Dat heeft het voordeel dat je echt goed kunt doorwerken. Mensen laten je dan wat vaker met rust en je zit helemaal in het werk. Ook kan ik dan lekker opzetten wat ik wil, soms wil ik bijvoorbeeld naar Korpiklaani luisteren, dat is Finse metal. Als ik dan in een woonwijk sta te painten, vind ik dat niet zo aardig tegenover de buren.”

Finse metal?
“Ja! Korpiklaani maakt Finse folkmetal, het is een beetje in de categorie feestmuziek. Super-energiek. Ik ging vroeger ook vaak naar van de middeleeuwse festivals in Duitsland en daar traden zij dan op. Ze zien er uit als losgeslagen vikingen, maar de muziek is heel feestelijk.”

Ik ken ze niet, moet ik me dan soort boze Snollebollekes voorstellen?
Nina barst in lachen uit. “Ik ken Snollebollekes dan weer niet zo goed, maar dit is wel een echte metal-sfeer. Het is meer Metallica met een hoger tempo, heel veel hakbijlen en viking-outfits.”

Beluister hieronder de Chill Vibes-playlist van Nina Valkhoff:

Geplaatst door bowie op 10 februari 2021