Sound Of The Street: de favoriete hiphop van Jelmer Konjo

Vandaag blazen we nieuw leven in een van onze series. ‘Sound Of The Street’ is weer back on track, letterlijk. Met dit keer: Jelmer Konjo. Zijn vrolijke, kleurrijke kunst wordt versterkt als je z’n Spotify-lijst afspeelt met heerlijke hiphopbangers, die je zo mee nemen naar een zonnige lentedag. De stoffige beats gaan er al een lange tijd prima in bij Jelmer; zijn hele leven is het eigenlijk niets anders geweest dan hiphop en rap, wat de klok sloeg. We nemen je mee in zijn classic ‘Hiphop In Je Smoel’-muzieksmaak en delen z’n favo werk-afspeellijst.

Oke, de Sound of the street is vandaag dus hiphop?
“Zeker! Zelf zet ik eigenlijk alleen maar hiphop op. Als ik ergens ben en er staat techno of electro op vind ik dat ook wel oké, maar zelf ga ik het niet luisteren als ik bijvoorbeeld aan het werk ben.”

Aan welke artiesten moet ik dan denken?
“Freddie Gibbs, Madlib, J Dilla, Knxwlegde, Anderson .Paak, een beetje dat hoekje. Ik vind hun sound gewoon fijn klinken, en van iedereen die ik live heb gezien waren dat wel de beste shows ooit. Alleen Madlib helaas niet, dat was een dj-set en die viel gewoon een beetje tegen. Maar die Tiny Desk-sessies luister ik eigenlijk wel iedere dag.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met hiphop?
“M’n muzieksmaak ontstond vanuit m’n vrienden tijdens skateboarden, voornamelijk uit skate- en graffiti-films. En héél veel Wu-Tang. Daar is het echt mee begonnen. Vanuit daar ging het verder, maar het is vrijwel nooit anders geweest dan hiphop en rap.”

Wat zijn je favoriete tracks en albums?
“Ik heb geen specifiek lievelingsnummer, wel een top favoriete albums. Het zijn geen all time favorites, want soms raak ik dingen even zat. Dan heb ik iets zó vaak geluisterd, dat ik het even niet meer wil checken. Daarna kan ik een album weer helemaal herbeleven. Voor nu is dit wel mijn album top-3; Bandana van Freddie Gibbs en Madlib, Donuts van J Dilla en Knxwledge met 1988.”

Is dat ook wat je tijdens het werken draait?
“Eigenlijk is dat gewoon heel veel YouTube. Er gaat gewoon een playlist aan, dat is nooit zo heel bewust uitgekozen, want zo’n algoritme snapt heel goed wat ik leuk vind.
Maar ik deel wel mijn studio met twee andere jongens. Ze zijn er niet altijd, alleen een van hen kan Freddie Gibbs écht niet uitstaan, dan moet je toch een beetje rekening met elkaar gaan houden.

Veder luister ik wel altijd wat ik leuk vind. Ik luister ook bijvoorbeeld wel naar Megan Thee Stallion, dat vind ik heel nice. Alleen kunnen veel mensen dat ook niet altijd even goed uitstaan. Dus er zitten wel enkele ‘guilty pleasures’ tussen. Bijvoorbeeld ook hele slechte 90’s r&b, dan krijg je echt een beetje van die middelbare schoolfeest-vibes. Maar ik schaam me er niet voor.”

En luister je het via speakers of via je headphones?
“In mijn studio luister ik het liefst via de speakers, eigenlijk op een plek waar ik me heel thuis voel altijd wel via speakers. Maar als ik op locatie werk, of in een grotere ruimte wel het liefste met headphones. Zo kan ik mezelf goed afsluiten. Anders krijg ik, vooral als er veel mensen zijn, teveel prikkels en word ik afgeleid. En ik ben al heel snel afgeleid. Soms kan ook muziek me juist heel erg afleiden. Vooral als ik iets erg leuk vind, dan ga ik een beetje mee bewegen of zelfs meer uit emotie handelen in plaats van het plan wat ik had bedacht. Dat kan ook voordelen hebben natuurlijk; de zebra-printjes in m’n werk komen toch wel een beetje bij Madlib en Freddie Gibbs vandaan.

Maar omdat ik zo snel ben afgeleid, heb ik zelfs een tijdje expres géén muziek geluisterd tijdens het werken. Dan zet ik wel eens een podcast aan. Je ‘zoemt’ na een tijdje een beetje weg en uiteindelijk hoor je het niet echt meer, het is dan meer een achtergrondgeluid.”

Check de playlist van Jelmer Konjo hieronder!

Geplaatst door bowie op 2 februari 2021