Soulution: “Vriendschap staat boven geld verdienen. Ook in muziek.”

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we verblijd werden door Fat Windjacks; een collectief bestaande uit rappers Nosa, Tenshun en James geflankeerd door producer Soulution, een collectief dat hun energie haalt uit het ouderwets ‘rappen op beats’. In de rest van 2019 werden we aangenaam verrast door een heuse ode aan onze eigen hiphopwebsite én de vinylrelease van Cult, maar verder bleef het stil. Nu is er de nieuwe single Laserscope. Wij besloten even te babbelen met Soulution. Wat begon als een simpel gesprek over de track, mondde uit in een conversatie over zijn werkwijze, muzikale vriendschappen en hoe hij uit een burn-out probeert te komen met de hulp van God.

Ha, Soul! Wat kun je zelf vertellen over Laserscope?
“De titel doet het misschien al een beetje vermoeden; na zo’n album als Cult probeerde ik beats te maken die de doorstart naar een vervolg zouden verzekeren. Logischerwijs bleef ik in dezelfde platenhoek zoeken naar samples en maakte ik een nieuw pakketje beats, waaronder deze. Qua feel had deze meteen wat weg van Pop Je Hoofd en Sniperscope, tracks van ons debuutalbum.”

Ja, het lijkt een vervolg te zijn op die laatste…
“Met dank aan Tenshun! De openingslines van zijn verse, die hij zó schreef dat het overeenkomsten heeft met Sniperscope, alleen dan met een twist naar een laserscope. Met deze drie taalmonsters wéét je gewoon dat er wat vets uit rolt. Toen ik die eerste bars van Ten hoorde, wist ik meteen dat we op het juiste spoor zaten. Van sommige beats weet je ook meteen: ‘Die is raak’!”

Wanneer wist je dat deze raak genoeg was om naar James, Tenshun en Nosa te sturen?
“Eigenlijk meteen toen ik ‘m vormgaf in m’n MPC2500. Met Fat Windjacks hebben we het er vaak over dat het ‘de feel’ moet hebben. Dat werd ook een titel van een van de tracks op onze eerste plaat. Het is vaak niet direct uit te leggen in woorden of ingrediënten. Het is puur een gevoel. Soms komt het door de drums die meteen lekker voelen, soms door simpelweg m’n hand op een piano te leggen of zoals in dit geval; een sample die meteen iets raakt bij me. Ik heb voor deze track vooral de focus gelegd op de bassen. Ik heb er twee verschillende partijen onder gespeeld, die door elkaar heen lopen.”

De instrumental is ook uitgebracht. Tekst gaat door onder de track.

Werk je altijd zo, op gevoel?
“Ja, ik doe zowat alles op gevoel. Ik ben geen whizzkid die superveel verstand heeft van te technische hoogstandjes. Ik heb thuis een kamer die ik heb ingericht als mijn thuisstudio. Om mij heen heb ik stapels vinyl, een computer, cassettes, en alles connect naar m’n MPC2500. Daarop leg ik m’n drums, en speel en bewerk ik samples. Daarna tape ik alles m’n computer in, zodat ik waar nodig nog live zaken toevoeg in sporen onder of over de leadsporen heen. Ik kan me daar helemaal in verliezen.”

Waar zit de grootste uitdaging in voor je?
“Ik heb een aantal projecten lopen met mc’s. Daar zitten wel mooie uitdagingen in voor mij. Ik ben elke keer op zoek naar de juiste feel, maar elke mc heeft een andere stemkleur, een andere vorm qua schrijven en onderwerpen en muzikale voorkeuren. Dat probeer ik allemaal mee te nemen in de beats die ik voor diegene maak. Het is een zoektocht, en voor mij daardoor ook een must om een vriendschap op te bouwen vóór ik muziek maak met iemand.”

“Als ik je dope vind en we klikken, dan maken we wat mij betreft muziek. Dat staat boven geld verdienen voor mij.”

Een connectie is dus noodzakelijk?
“Ja. Je leert elkaar beter kennen en je kunt elkaar vinden in de perfecte sound. Een goed voorbeeld daarvan is de tweede plaat die ik onlangs met James uibracht. Mensen herkennen ‘ons’ geluid daarin. Hetzelfde geldt voor Fat Windjacks, wat heel anders klinkt. Zo probeer ik dat met elk project te doen. Ik zou nooit zomaar beats kunnen verkopen, hoewel ik veel vraag krijg daarnaar. Dat heb ik nog nóóit gedaan. Als ik je dope vind en we klikken, dan maken we wat mij betreft muziek. Dat staat boven geld verdienen voor mij.”

“Dit is iets waarvan we alle vier houden en we hebben elkaar helemaal gevonden in de ontstane vriendschap.”

Ik voel die mindstate heel erg. Is Laserscope het startschot van een nieuwe Fat Windjacks-plaat? Askin’ for a friend…
“Kijk, sowieso gaat Fat Windjacks verder en komt er meer aan. ‘FWJ4EVER’ komt vaak voorbij in onze Whatsapp-groep, en James deelde dat ook onder een recente Instagram-post. Dit is iets waarvan we alle vier houden en we hebben elkaar helemaal gevonden in de ontstane vriendschap. Als je dezelfde passie deelt met dezelfde diepgang, kan ‘t niet anders dan dat dit doorgaat. In andere woorden: hou onze Instagram in de gaten, hahaha.”

Waar ben je concreet allemaal mee bezig?
“Op mijn planning staan een aantal projecten, alles onder de noemer Cult-Recordings. Daar hebben we nu ook een nieuwe teammember bij; Wax –@waxcollector op Instagram. We willen zoveel mogelijk onze muziek op vinyl uitbrengen en Wax is dé kenner in Nederland wat dat betreft. Supertof om hem aan boord te hebben dus. Daarnaast tekende ik afgelopen jaar bij Sticks onder de Fakkelteit en bouw ik ook daar voorzichtig aan de vriendschappen en kennis. Daarnaast ben ik dankbaar voor de vriendschap met Nikes, dé guy als en aankomt op de technische kant; het mixen, het opnemen… Ik voel me enorm gezegend met dit allemaal; iedereen die ik zelf grijsdraai uit Nederland staat momenteel dicht om me heen. Wat kan ik me nog meer wensen?

Niks, lijkt me.
“Nee, ik ben te blij met alles wat er nu gebeurt, maar ik moet wel eerlijk zijn. Ik was helemaal ready voor 2020, maar momenteel kamp ik met een zware burn-out. Dat zag ik totaal niet aankomen. In alles wat ik deed, nam ik teveel hooi op mijn vork. Nu leer ik wat het belangrijkste is voor me. Ik wil God centraal stellen in m’n leven en daaromheen alles opbouwen; m’n gezin, werk en muziek. Aangezien we het nu hebben over de muziek, kan ik zeggen dat het me helpt als positieve afleiding. Ik zie het dan ook niet als vanzelfsprekend, maar als een gekregen talent dat ik mag gebruiken.”

Geplaatst door bowie op 15 april 2020