Soulrocking

Soulrocking kan als een introduktie op “Uprock Revenge” van King Uprock worden beschouwd en is geregisseerd door de Nederlander Soultrotter uit Amsterdam. De regisseur had als doel een visueel mood board te creëren van het fenomeen uprocking binnen b-boying, maar deze documentaire voldoet aan veel meer.

De documentaire Soulrocking belicht de ontstaansgeschiedenis van de uprock en toprock ook wel de “gangdance” als onderdeel van het bewegingsrepertoire van b-boying. Voor iedere b-boy/girl die geïnteresseerd is naar de herkomst en noodzaak van deze bewegingen biedt Soulrocking ruimschoots diepere informatie.
King Uprock van Dynasty Rockers geeft een introductie over deze bewegingsvorm die is ontstaan in New York eind jaren ‘60 en evolueerde gedurende de jaren ’70. De kunst van uprocking ontstond toen battles op straat werden gehouden tussen crews uit verschillende delen van New York. Vanaf een afstand wekte zo’n battle de indruk van een groepsschijngevecht door de imitatie van geweld. Voordat de rockers hun dans als “schijngevecht” aangingen, werden bewegingen uitgevoerd die te herleiden zijn als oude en modernere krijgsrituelen, bijvoorbeeld het van de grond rapen van imaginaire wapens. Deze ‘oorlogsrite’ is de reden om naar de grond te gaan voor een eventueel vervolg van bewegingen over de vloer ofwel footwork. Dit gebeurde pas midden jaren 70 en werd later b-boying of breaking genoemd. Eind jaren ’70 werd uprocking een mix met invloeden van salsa, bewegingen á la James Brown, krijgsdans en schijnvechten. Ook de destijds mateloos populaire Kung-Fu films hadden een grote invloed op de ontwikkeling van uprock bewegingen.

De Dynasty Rockers vormden een crew die slechts bestond uit uprocking B-boys. Wanneer een B-boy de dansaanval opende, vormen crewleden een zogenaamde “Apache line” waarmee twee tegen elkaar dansende crews de battle uprockend vervolgden.
Veel beeldmateriaal is geschoten tijdens internationale battles waaronder International Breakdance Event. Beroemde b-boys zijn in actie te zien onder wie Lamine (Frankrijk), Zaro (Bulgarije), Kamel (Frankrijk), Scotty (Duitsland), Muppet (USA), J-Rock (NL) en vele anderen.

De regisseur Soultrotter heeft een onderdeel van het bewegingsrepertoire van b-boys uitgelicht voor het maken van deze speciale documentaire. De regisseur heeft zich goed verdiept in het onderwerp wat blijkt uit de fragmenten van ouder beeldmateriaal en het interview met King Uprock. Soulrocking bevat ruime informatie voor alle b-boys die meer willen weten over de oorsprong, reden en evolutie van de kunst van uprocking. Een aanrader; dus check dit Nederlandse exportproduct!

De DVD van Soulrocking is binnenkort te bestellen via www.soultrotter.com. Meer info via info@soultrotter.com.

Regie: Soultrotter (NL)

Geplaatst door bowie op 1 januari 2006