Soulclap

Soulclap is een festival in Steenwijk waar je een lading acts uit Nederland aan het werk kan zien. Basic, Spacekees, Terilekst, Opgezwolle, LTH en nog veel meer!

Toen ik arriveerde bleek dat Basic nog moest beginnen en dat Master Surreal ziek was en dus niet kwam, ondertussen draaide DJ Low Profile Marley Marl waardoor ik gelijk happy werd. De hosts waren LTH en Skate The Great, de presentatie was zeer vermakelijk, vooral LTH bleef constant de humor erin houden, het was vaak erg melig, en ze gingen soms een beetje lang door maar het was wel lachen.
De set van Basic bracht relaxede beats en chille raps in het engels. Het tweede gedeelte was voor Kattekwaad die in het Nederlandse rapte en veel humor bracht in zijn set en energiek overkwam. Bij beide sets vulden beide mc’s elkaar aan als backup mc.
DJ Code Red en Low Profile wisselenden elkaar af tussen de rapacts met n half uur spinnen. Ik vond voornamelijk de set van Low Profile chill.

De volgende set was voor Climax, bestaande uit de mc’s Lucky, De voorsprong en DJ Snelle Jelle. Ze hadden relaxede nummers en een sterke begeleiding van Snelle Jelle. Minpunt was dat mensen niet veel zin hadden om naar voren te komen, tot irritatie van Lucky die het publiek meerdere malen vroeg niet zo verlegen te zijn.

Urban Legends zou de volgende act zijn, maar deze heb ik op het laatste nummer na gemist omdat we besloten de dorpse gezelligheid van Steenwijk wat te verkennen en te gaan eten.
SpaceKees en Terilekst zouden de volgende show op hypen en dat lukte hun heel erg goed. De serieuze raps van Turrie en de humor van Kees leverde leuke situaties op waarin Terilekst soms met moeite zijn lachen kon inhouden. Ze lieten het publiek dan ook uit hun hand eten. Terilekst bracht n nieuw nummer ten gehore Carnaval in Venray. Kees deed ik wil een meisje en ook Die Al Gedownload en Eens werden gedaan. Zowel een vet optreden voor artiest als publiek.
Het werd nu tijd voor de spugende mannen uit zwolle om hun kunnen te tonen. Zonder moeite plakte DJ Delic de set aan elkaar waarop Rico en Sticky elkaar naadloos afwisselden. Het geluid had iets harder gemogen, maar Opgezwolle leverde zeker een rockende show.

De act waar ik speciaal voor afgereisd was LXO (voormalig LEOG) bestaande uit voorman RudeBoy, Turntablists Rockid & Mr Cixx, Maartje Simons op de drums en op de gitaar Tha Norm. De show was erg energiek, en RudeBoy leefde helemaal op zodat ik besloot me ook niet te bedwingen en bij veel nummers ook meesprong. RudeBoy is er weer in geslaagd, ditmaal met LXO, een nieuw geluid voort te brengen. Weer is het hem gelukt de concurrentie voor te zijn. Dit levert een zeer apart kunstwerk onstage op.
Tot slot was het aan Krewcial uit België om het geheel af te sluiten. Ik had al wat mp3’s op z’n site gechecked, maar die wisten me niet echt tot beroering te brengen. Tijdens de show werd Krewcial bijgestaan door Tanja die de raps begeleide met soulvolle zang. Hoewel de rhymes van Krewcial zeker niet slecht waren, vond ik er geen kracht in zitten. Hij kon niet overtuigen, de beats waren ook te loom evenals zijn rapstijl. Enigst lichtpuntje was de vocale begeleiding van Tanja. Ik ben ook halverwege vertrokken om wat vroeger thuis te kunnen zijn.
De sfeer op Soulclap was zeer chill, had iets weg van een illegaal feest of een blockparty. Ouderwetse gezelligheid, rappers, DJ’s, skaters en graf artists. Dankzij het goede weer was het mogelijk het geheel buiten te houden.
Het had wel wat drukker mogen zijn, dus volgend jaar erbij zijn als je niet geweest bent.

Fixtures
Hoogtepunt: LXO
Dieptepunt: Krewcial
Bier: geen idee
Wc: gratis
Garderobe: niet, was buiten
Fotograferen: Yep
Geluid: redelijk
Bezoekers: rond de 200
Damage: 12.50 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 1 juli 2002