sor vormt eigen orkest en speelt op Hemelvaartsdag in Het Concertgebouw

Sor pakt na zijn winst van het televisieprogramma door en houdt het klassiek: hij begint een eigen orkest en treedt daarmee ook op. Op 26 mei, Hemelvaartsdag, staat de 25-jarige muzikant met zijn ‘sorkest’ in Het Concertgebouw.

Dat speciale concert volgt op zijn nieuwe album, dat op 25 februari verschijnt. Daarop brengt hij zijn twee muzikale liefdes, hiphop en klassieke muziek, bij elkaar. “Het is een beetje vanzelf gegaan. We dachten ‘hoe vet zou het zijn om het album met een heel orkest live te gaan doen?’”, aldus Sor tegen het ANP.

Hij vormde zijn zogenoemde ‘sorkest’ uit 53 musici en zangers van de Hogeschool voor de kunsten Codarts Rotterdam. Dat was een bewuste keuze. “Ik wilde een niet bestaand orkest. Het leek me juist leuk om een groep jonge mensen van mijn leeftijd bij elkaar te zetten.” Op 26 mei staan ze gezamenlijk in Het Concertgebouw. Sor zal daar voornamelijk rappen en zingen, maar ook tegelijkertijd gaan dirigeren én performen. “Bij het dirigeren sta je met de rug naar het publiek toe. Je loopt een halve maat voor, maar mijn handen en mond slaan dan een andere maat. Het wordt een masterclass multitasken.”

Chopin, Mozart, Beethoven; het zijn namen die de inspiratie vormen voor de muziek van sor. Hij combineert fragmenten uit hun klassieke composities met zijn eigen melodieën en teksten. Laatstgenoemde kampte net als sor zelf met gehoorproblemen. Sor ziet zichzelf dan ook enigszins als een moderne Beethoven, wat we al zagen en hoorden in zijn 101 Barz-sessie. Hij hoopt dat hij met zijn gehoorproblemen een voorbeeld kan zijn voor anderen en hen op deze manier “kracht kan meegeven.”

Tickets voor ‘sor met sorkest’ gaan vanaf 11 februari 10:00 in de voorverkoop. Klik op deze link.

Geplaatst door bowie op 10 februari 2022