Sole – Selling Live Water

Selling Live Water is het vierde album van Sole en staat vol opwindende, donkere, poëtische hiphop. Zo is openingstrack Da Baddest Poet een lastig te doorgronden song die begint met een lome beat, stonede raps en later overgaat op drum’n’bass. Met de eerste rhymes: ‘Cops ain’t shit to me/Jobs ain’t nothing but free pens and long distance calls/Thought I had it all/The God got birth control’ wordt direct de toon van de plaat gezet.

Sole’s kritische blik op de wereld blijkt tegelijkertijd zijn grootste inspiratiebron. Zijn intellectuele tracks druipen namelijk van sarcasme, idealisme, frustratie, verveling en een zeldzaam soort oprechtheid. Opvallend op Selling Live Water zijn vooral de tegendraadse beats en het hese stemgeluid van Sole. Alles aan hem is anders dan de rest: zijn uiterlijk, karakter en stijl. Dat maakt hem tot een outsider in de hiphop die juist daarom al respect verdient. De productie op Selling Live Water werd overigens gedaan door onder andere Alias en Jel (Themselves), Odd Nosdam (Clouddead) en Telephone Jim Jesus (Restiform Bodies).

Het nummer Pawn In The Game Pt 1 heeft dezelfde samples als RJD2’s Shot In The Dark en zal vast van een oude soulplaat afkomstig zijn. Waar Salt On Everything zich door een soort industrial hiphopimage baant, klinkt Sole geëmotioneerd in mooie nummers als Plutonium, The Priziest Horse en Respect Pt 2 waarin hij rapt: ‘My whole philosophy is based on moodswings/Limited attention spans and an expansion pack for everything’. Noem het emo-rap, noem het wat je wilt. Sole bespeelt in elk geval op zeer overtuigende wijze de blues van de hiphop.

Tracklist
01. Da Baddest Poet
02. Shoot the Messenger
03. Salt on Everything
04. I Hope You Like My Stupid Painting
05. Respect, Pt. 3
06. Tokyo
07. Plutonium
08. Sebago
09. Slow, Cold Drops
10. Pawn in the Game, Pt. 1
11. Pawn in the Game, Pt. 2
12. The Priziest Horse
13. Teepee on a Highway Blues
14. Selling Live Water
15. Ode to the War on Terrorism

Meer info: http://www.anticon.com

Geplaatst door bowie op 13 maart 2003