Soldatenwerk: Siggy & D1ns leggen alle beats in de houdgreep

Ogenschijnlijk ontspannen komen Sigmar Polinet en Daan Michielsen het Top Notch-kantoor in het centrum van Amsterdam binnengewandeld. Toch blijken ze ietwat ingetogen, schuchter misschien zelfs. Wellicht is het de spanning; een week na het interview verschijnt hun debuut-EP, Soldatenwerk. Daarop bewijzen de jonge mc’s samen het meest dynamische rapduo van Nederland te zijn. In gesprek met Siggy & D1ns, kortweg S&D, over hoe twee nuchtere jongens uit Zandvoort hun weg richting de top uitstippelen.

Is het spannend, zo kort voor de release van een EP?
D1ns: “Toch wel, man. We hebben zelfs studiosessies ervoor afgezegd. We willen het gewoon vieren.”
Siggy: “Ik ben vooral benieuwd. Om te gaan kijken wat het gaat doen. Het is toch iets anders dan een single.”

Komen daar nog verwachtingen bij kijken?
S: “Nee man, eigenlijk niet. Wel goede hoop.”
D: “Op positieve dingen.”

Ik was behoorlijk verrast door de diversiteit op Soldatenwerk…
D: “Dat is precies wat we wilden laten horen, want we kunnen gewoon alles! Er zitten wat traptunes bij…”
S: “En wat love-tunes, wat rare PNL-achtige tunes. We vinden het gewoon leuk om van alles te maken.”
D: “Je bent niet altijd boos, je bent niet altijd blij. Het ene moment heb je zin om een love-tune te maken en het andere moment… we staan gewoon voor alles open. Als $hirak met een beat komt die anders is dan dat we gewend zijn, moeten we gewoon onszelf pushen.”

Met welke tune hebben jullie jezelf het meest verrast?
S: “Ik denk met die PNL-tune en een lovesong.”
D: “Ik zou het geen verrassing noemen, eerlijk gezegd. We maken gewoon wat we willen maken. Als we in een bepaald model zitten, maken we dít. Zitten we op een ander model, maken we dát.”

Is dat de essentie van Siggy & D1ns? Gewoon alles maken wat je wilt maken?
S: “Ik denk het wel, man. Alles wat we zelf hard vinden. We denken zonder hokjes, en zonder grenzen.”

Neem mij eens mee naar het begin van Soldatenwerk. Hoe begin je aan zo’n EP?
S: “Dat is al way back, man. De eerste tunes zijn ruim twee jaar oud al.”
D: “Ja, we hebben heel veel gemaakt voor deze plaat. En ook wat oudere tunes in een nieuw jasje gestoken. Je werkt naar iets toe, en dan moet je gaan selecteren. Uit die selectie hebben we weer een nieuwe selectie gemaakt, want je kunt niet teveel tracks op je eerste EP zetten.”

Is dat moeilijk?
S: “Zeker, we hebben écht veel tunes man. Ik denk dat we twee albums hadden kunnen volgooien.”
D: “En je maakt ook weer nieuwe muziek tijdens dat proces. Dus toen hebben we nog een paar keer dingen gewisseld.”
S: “Je wordt ook steeds beter. Ik zou er nu zelfs nog een paar kunnen verwisselen. Maar we zijn tevreden met hoe de plaat nu is.”

Vraag mezelf ‘Heb ik een hart?’ / ik kan geen tranen leggen”, zegt Siggy terwijl zijn stem kraakt en piept van de emotie in Nachtmerries.
Hij lijkt zijn vraag dus eigenlijk al te beantwoorden op de sinistere instrumentatie…

Welke Siggy & D1ns hoor je als je luistert naar Soldatenwerk?
S: “Ik denk hele emotionele jongens. We praten veel over life.”
D: “Er staan wat love-songs op, ook een traplove-song, waarvan je niet meteen doorhebt dat het een liefdesliedje is. We hebben onszelf uitgedaagd.”

Je weet zogenaamd nu wie we zijn / maar je weet niets van m’n life af”, rappen jullie samen…
S: “Dat is Familie, hè? Mijn favoriete tune.
D: “De mijne ook. Siggy belde mij op vanuit zijn slaapkamer dat hij iets had. Toen hij ophing moest hij het refrein nog tapen.”
S: “Ik heb een banger, man!”, riep ik naar hem. Die shit is zo puur.”
D: “Familie is voor iedereen is belangrijk, het is wat het dichtst bij ons staat. Al gebruiken we daar soms wat zinnen die je standaard zou kunnen vinden, het is een hele oprechte track. Alles is gemeend. Vanaf moment één wist ik dat dit mijn favoriet zou worden.”

Maar nog even over die quote. Ik heb het gevoel dat ik jullie juist heel goed leer kennen door deze plaat. In jouw eerste verse, Siggy, hoor ik iemand die meer tijd wil maken voor zijn liefdesleven, wat vrienden achter tralies heeft zitten en ondertussen keihard werkt.
S: “Dat is een compliment, man. Dat wilden we ook; op je eerste tape wil je iets over jezelf vertellen. Je wilt een stukje van jezelf geven. Soms luister ik naar EP’s en hoor ik alleen maar dezelfde dingen, en leer ik niet echt de maker kennen. Dat wilden we voorkomen.”
D: “We hebben ook daadwerkelijk iets te vertellen.”

Ik heb geen spijt van welke shit ik heb gedaan / we klimmen langzaam omhoog, we begonnen onderaan…”, luidt de eerste hook van Soldatenwerk.

Waar ligt de oorsprong van Siggy & D1ns als rapduo?
S, wijzend: “Hij kwam met het idee om een pokoe te maken, en ik dacht; wil je rapper worden, ofzo? Wat is dat nou weer?!”
D: “Ik wilde gewoon een keer iets maken dat we konden blazen in de waggie. We schreven al wel, hoor. En die teksten lieten we dan aan elkaar horen. Maar ik wilde het gewoon eens opnemen. Niet om definitief rapper te worden en superster-ambities te hebben, maar gewoon íets.”
S: “Één pokoe had een beetje saus, en toen dachten we okééé…”
D: “Bleek dat we het ook nog leuk vonden om te doen. En alle jongens met wie we zijn vonden het ook een goede tune. Toen hebben we al onze money geïnvesteerd in een studio’tje en werd één tune al gauw vijf barkie tunes. Uiteindelijk is dit, Top Notch enzo, op ons pad gekomen.”

Wanneer beseften jullie dat het rappen iets kon zijn?
S: “Na Familie man. Toen dacht ik ‘Ey, het werkt.” Toen we een beetje viraal gingen op Insta kregen we berichten van bekende rappers. Dan weet je dat je goed op weg bent. Vanaf daar hebben we doorgepakt en onze eigen draai gevonden.”
D: “We hadden daarvoor al drie tunes zelf gereleased, tijdens die drill-hype. Het was niet dat we drillers zijn of op die wave wilden gaan, maar het was gewoon om te testen of het iets kon zijn. Die staan nu trouwens niet meer online. Toen we Familie maakten, hadden we voor het eerst iets waarover we echt tevreden waren.”

Daarvoor was het vooral zoeken dus?
D: “Ja, een beetje je stem ontdekken en ontwikkelen in onze thuisstudio. Je voelt het echt aan wanneer je alles onder de knie krijgt. Dan ga je een beetje spelen met melodieën en weer nieuwe dingen uitproberen.”
S: “Als ik er zo over nadenk, deden we eigenlijk maar gewoon wat. En opeens werkte het.”

Op een dag een legende net Elvis Presley / dit is familie, geen besties.” – D1ns.
Op een beat die je naar de galaxy brengt, bezingt het duo hoe ze erop en erover gaan in deze koude wereld.

Wat defineert Siggy & D1ns?
S: “We zijn twee simpele buurjongens van Zandvoort die er iets van proberen te maken.”
D: “Ons hele leven zijn we al samen. Elke dag brengen we met elkaar door. Je gaat samen zoeken naar opties; we wilden kleding maken, we wilden dít maken, we wilden dát doen. Toen we begonnen te rappen voelde het meteen goed, bij geen één van die andere dingen wilden we zo snel doorgassen als nu. Het is puur.”

Is de vriendschap tussen Sigmar en Daan belangrijk voor de rap-act?
S: “Dat weet ik wel zeker. Maar dat geldt eigenlijk voor alle jongens met wie we zijn. Die kennen we al sinds dat we klein waren. We zijn allemaal met elkaar opgegroeid. We hebben veel meegemaakt met elkaar.”
D: “Laatst zag ik iemand iets moois zeggen; je vrienden kies je, je familie niet. Sommige van mijn vrienden voelen daardoor meer als familie dan mijn daadwerkelijke familie. Het legt in ieder geval een sterke basis.”

Die wijzer die blijft tikken, ik word wijzer met de dag / Leg de opties op een weegschaal, al die twijfels ben ik zat.”
Het is wikken en wegen, gokken en doorgassen in deze lifestyle. Voor twee jonge jongens lijkt dat snel gaan en spannend zijn.

Uit de plaat spreekt af en toe een klein beetje twijfel; of rap jullie definitief gaat brengen wat je zoekt. Is het een onzeker bestaan?
S: “Die tunes hebben we een jaar geleden opgenomen. Toen wisten we nog niet dat we zouden bereiken wat we nu bereikt hebben.
D: “We rapten over iets dat we wilden bereiken, en nu staan we dáár. Althans, nog niet helemaal, sterker nog; we zijn er nog lang niet. We zijn nog steeds zoekende. Die zoektocht hoor je ook in die tunes.”

Waar zoek je naar?
D: “Gewoon de top, man. We hebben geen concrete doelen. We zijn nuchtere jongens. We kijken naar wat op ons pad komt, en grijpen alles dat we kunnen grijpen. Dat heeft tot ons tot nu hier gebracht, en gaat ons in de toekomst ongetwijfeld verder brengen.”
S: “In sha’Allah.”

D1ns, jij rapt op de plaat: “Vertrouw niet eens mezelf / ben nog op zoek naar mezelf, maar die shit is hard to find.” Helpt muziek daarbij?
D: “Heel erg. We zijn al ons hele leven lang samen, we willen er wat van maken. We zijn allebei ondernemend ingesteld. Nu hebben we allebei een goed gevoel bij iets, wat we niet zomaar los willen laten. Daarin heb ik weer een stukje van mezelf ontdekt. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je komt steeds weer nieuwe dingen van jezelf tegen. Nu ga ik helemaal emotioneel praten, hahaha.”
S, lachend: “Ja, maar hij is dan ook een hele emotionele jongen! Nee, ik hoor wat je zegt. Je hebt gelijk.”

Nog bij de start maar voor mezelf al die race gewonnen”, luidt ook een van je teksten. Is er een moment aan te wijzen dat je ‘er bent’ als artiest?
D: “Ik denk het niet. Je blijft altijd nieuwe doelen stellen.”
S: “Frenna, Boef, Ronnie Flex. Huisje, gesettled; ze hebben alles gewoon strak. Dan ben je er. Voor mijn gevoel.”
D: “Zij zijn ook nog steeds bezig met dingen bereiken. Rap is niet voor altijd, besef ik me. Na die rap ga je ook weer een nieuwe weg vinden om in te bewegen.”

Rap is niet voor altijd, zeg je. Heb je nu al een rap-pensioen in gedachten?
D: “Nee, maar je gaat niet als je tachtig bent nog rappen. Op een gegeven moment moet je stoppen en moeten de pokoes die je hebt gemaakt je jouw naam geven. Dan is dat je legacy. Dan moet je dat wat je gemaakt hebt laten spreken.”
S, lachend: “Als ik veertig ben ook al niet meer, hoor. Tenzij het puur voor de hobby is en je dat zelf ook weet. Maar daarvoor zit ik hier niet in. We willen gewoon…. ja… voor de bag gaan.”
D: “Aan de andere kant: als mensen ons straks nog steeds herkennen als we zestig, zeventig zijn, hebben we het goed gedaan.”

Kun je voorbeelden noemen van rappers die mooi oud worden?
D: “Hef heeft al wel behoorlijk wat laten zien.”
S: “Kempi ook.”
D: “Ja, dat zijn voor mij wel de legends. Al maken ze nog steeds pokoes, zij hebben echt wat achtergelaten en iedereen herkent ze nu precies daarvan. Er zijn er nog meer hoor, maar die twee heb ik ook echt zelf geluisterd.”

En nu staat Kempi op jullie plaat. Hoe is dat?
S: “Gek man.”
D: “Ze (ook D-Double en DIKKE doen mee op de Rondjes Remix, red.) hebben ook echt iets nieuws bijgedragen aan die pokoe. Het is niet dat ze zomaar een verse gooien.”

Ik denk dat je het origineel dan wel een aantal keer moet beluisteren, en het moet respecteren, wil je daar iets aan toevoegen…
D: “Ja, en zij hebben dat allemaal gedaan. Het is crazy. We kregen ook gewoon liefde van hun allemaal. Niet iedereen past op die tune. Deze selectie aan rappers paste voor ons gevoel het beste erbij, en die verses zijn gelukkig ook allemaal gék!”

Het origineel ervan, Rondjes, betekende jullie doorbraak. Voor mij is het een van dé tracks van 2022. Wat is het verhaal achter die track?
S: “Ik heb twee jaar geleden dat refrein al eens gefreestyled. Het was dus al een keer getaped. Toen waren we bij een schrijverskamp van Straight Shooters in Baarn, en hadden we allebei een verse opgenomen op een nieuwe beat…”
D: “Toen moest ik ineens denken aan een opzetje dat Siggy me ooit gestuurd had. Het paste perfect als refrein.
S: “Ook qua melodie. Dat is gewoon precies de manier hoe ik het lang geleden op zolder zong, op een Youtube-beat.”
D: “We zochten in die tijd op Roddy Ricch type beats, J.I., 50 Cent, Sevn… we wilden al heel snel veel verschillende beats pakken. Dus die diversiteit zit er eigenlijk altijd al wel in.”

Ik wil genieten van m’n bitch, wow / jongens uit de ends die maken hits, nou!”
Al zijn ze nieuw in de game, ze weten binnen een één zin ’toen’ aan ‘nu’ te koppelen.

Jullie weten op die manier zelfs van een kille beat, soms met alleen drums en bas, een melodische track te maken. Waar komt dat vandaan?
D: “Dat is ontstaan bij Siggy, moet ik toegeven. Hij heeft een betere stem om die melodietjes te gooien. Hij heeft mij laten inzien dat het niet alleen rap is wat we kunnen. Je kunt zóveel doen met je stem. Hij is van het uitproberen, van het gek doen.”
S: “Dan hoor een rare ad-lib in mijn hoofd en probeer ik het gewoon.”
D: “Het is gewoon jezelf uitdagen tot creativiteit. Als wij een beat voelen, komt dat er gewoon uit.”

Wat moet een goede beat hebben dan?
S: “Dat is moeilijk uit te leggen. Het moet je ziel pakken. Zodra dat het geval is…
D: “… moet je ‘m gewoon in de houdgreep leggen.”

En hoe gaan jullie te werk wat verses betreft?
D: “Tijdens sommige sessies schrijven we on the spot, maar mijn gekste verses schrijf ik gewoon als ik thuis ben. Of in de auto. Dan komen er plots zinnetjes over wat je ter plekke meemaakt. Dat zijn de puurste dingen. Vaak gaan we met die coupletten een studiosessie in, dus dan liggen er al wat dingen klaar. Als het past op die beat is het mooi meegenomen, en anders moeten we die creatieve mind weer inschakelen.”
S: “Bij mij is het gewoon verhalen vertellen. Ik wilde op deze tape veel vertellen. Ik vind storytelling hard. Voorbeelden? Kevin kan dat, Hef, KA, Lijpe. Die brengen echt die verhalende stijl.”

Hoe gaan jullie de release vieren?
S: “We hebben nog niets gepland, maar we gaan het gewoon goed vieren. Misschien een klein feestje thuis.”
D: “Een flesje champagne openen met de boys.”

Ik kom van de trenches, laat het lukken met een beetje dreams.”
Siggy & D1ns kennen de ambitie, dromen, vastberadenheid en een grote werkethiek.

Had je dit vijf jaar geleden allemaal kunnen bedenken?
S: “Nee man, we waren toen nog aan het ontwikkelen. We stuurden grote producers gewoon brutale DM’s, om te vragen voor samenwerkingen.”
D: “Maar dat is logisch, we waren hongerig en hadden dromen.”

En nu zit je met hen in studiosessies. Is het snel gegaan, van de zolderkamer naar miljoenen streams?
D: “Jawel, man. Rondjes werd begin dit jaar uitgebracht! Maar het is niet gek voor ons om met zulke jongens in de studio te zitten, hoor. Nogmaals, we zijn gewoon nuchtere jongens en cool met iedereen. Toen $hirak ons checkte op Instagram dat hij de beat van Familie wilde doen, betekende dat een eerste link naar de big league. Vervolgens kwam Jercely Cabral, die ons weer linkte met Mo Fouradi, in eerste instantie om te praten over een management-deal. Mo werkte weer hier (op het kantoor van Top Notch, red.) en zo zijn we sessies ingegaan. Uiteindelijk kwam er een labeldeal op tafel. Als ik het zo besef, is het eigenlijk écht snel gegaan.”

Wat moeten mensen uit Soldatenwerk halen?
S: “Ik hoop dat veel mensen zichzelf tegenkomen.”
D: “Dat is inderdaad waar we op mikken. Daarom kan iedereen dit luisteren. Je hóeft niet van de straat te komen, of van goede huize, om onze muziek leuk te vinden. De diversiteit maakt dat er voor iedereen iets herkenbaars op staat.”

En zo blijkt hun veelzijdigheid de sleutel. Of je nou melodieuze trap wilt horen, of simpelweg je kop wilt knikken op een boombap-beat; je kunt het nieuwe project van Siggy & D1ns aanslingeren. Doe dat dan ook hieronder. We hebben dit slechts één keer eerder geschreven, toen we 21 jaar geleden het eerste interview met Opgezwolle publiceerden. Nu durven we het weer: hier ligt de toekomst van de Nederlandse hiphop. Soldatenwerk. Activatie!

Geplaatst door bowie op 25 november 2022