Solar Weekend 2017 was één grote speeltuin

Na twee festivaldagen, een campingfeest, een afterparty, een waterpistoolgevecht, een volleybaltoernooi, een area gevuld met vintage kleding om zomaar mee te nemen, een silent disco, twee hele pijnlijke voeten en een lichtelijke kater is Solar Festival 2017 weer op zijn einde gekomen. De bewering dat het zonnetje in het zuiden altijd schijnt bleek dan niet helemaal waar te zijn, maar alsnog was deze editie de reis naar het Limburgse Roermond waard.

Solar Weekend Festival is er niet eentje waar je naartoe moet gaan voor de muziek. En dat klinkt misschien een beetje gek wanneer je ruim honderd euro neerlegt voor een festivalkaartje inclusief campingticket. Zelf profileert het festival zich als ‘het creatiefste van Nederland’. Ondanks de mindere aankleding dan voorgaande jaren denk ik nog steeds dat ze aardig voldoen aan die beschrijving. Met 25 verschillende podia en area’s is er bijna teveel om te beleven, óók als je niet van muziek houdt (geloof me, die mensen bestaan).

Solar zag een beetje naakt
Het thema dit jaar was ‘Game On’. Iets dat me in eerste instantie niet meteen opviel en waarin ik niet de enige bleek te zijn, afgaande op de teleurstellende reacties betreft het decor van verschillende feestgangers. Lettend op de details, en verderop op de locatie, was er meer te zien dat op een thema leek. De stages waren versierd met scrabble-letters en er waren spelletjes verstopt in alle hoeken en gaten. Waar de meesten van de dertigduizend festivalbezoekers de benen onder hun lijf vandaan dansten, was er dus ook een andere manier om al die alcoholcaloriëen te verbranden. Een midgetgolfbaan, touwtjespring-competities en voor de echte fanatiekelingen was er een stage omgeven met springkussens. Waar overigens aan de bemodderde kleding te zien was dat drank en springkussens geen match made in heaven is. Daarnaast was er nog de kanopult, waarbij je in een kano als een katapult afgeschoten werd om vervolgens in het water terecht te komen. Zocht je een wat minder sportieve hoek was daar de theaterarea met onder andere verschillende optredens van spoken word-artiesten.

Spierpijn en een schorre keel
Ondanks de diversiteit aan podia springt deze editie er niet uit vanwege de line up. Zeker niet wat betreft hiphop. Met alle respect: er stonden weinig artiesten uit het genre die niet ook op ieder ander festival, of in iedere club(tour) te vinden zijn. Geen pluspunt voor de line up, wél voor het brede scala aan muziek. Alleen al voor de urban-liefhebber werd er genoeg gedraaid om spierpijn van te krijgen. De ‘Driehoek Op Tilt’-stage, gehost door het Amsterdamse Driehoek-collectief, bracht alle nieuwe als oude hiphop- en R&B-meezingers.

De mainstage was het podium voor energieke shows van Rico & Sticks en Kraantje Pappie en een verrassende show van Jonna Fraser. Ook geen nieuwe namen in het festival-circuit maar de nieuwe show van laatstgenoemde met liveband en geheel eigen zang zonder over een bandje heen te zingen, mag zeker genoemd worden. Daarnaast waren er optredens van artiesten als Adje, Boef en Kempi bij de Container Compound, de hiphopstage die live artiesten bracht, afgewisseld met bijvoorbeeld Bizzey & Yung Felix achter de draaitafel.

Mooie persoonlijkheid met een lelijk uiterlijk
Kortom: wat bracht Solar Weekend Festival 2017 ons? Een matige aankleding, zeker vergeleken met andere jaren was dit een dieptepuntje in de reeks. Solar heeft dan wel een hele creatieve en gezellige persoonlijkheid waar iedereen welkom is maar hey, het oog wil ook wat. Daarnaast bracht het festival ons ook geen spectaculaire line up, wél een spectaculaire diversiteit aan muziek en activiteiten. Of je nu wel van muziek houdt, niet van muziek houdt, jong bent of oud: het biedt voor ieder wat wils. De sfeer is enorm gezellig (ondanks klagende mensen over ’Boef-publiek, come on) waardoor het in Roermond ondanks de regen toch nog zonnig aanvoelde. Zie Solar niet als een muziekfestival maar als één grote speeltuin en ongetwijfeld dat je je dan prima vermaakt.

Nóg een paar foto’s dan, omdat ze zo gruwelijk hard zijn (de rest volgt later!):

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2017