Snoop Lion – Reincarnated

 

Vorig jaar opende Snoop volgens eigen zeggen pas zijn derde oog, waardoor hij zich voelde alsof hij altijd al een Rastafari was. Gerespecteerd reggaeartiest Bunny Wailer bedreigde hem vervolgens met een rechtszaak vanwege het ronduit bedrieglijk gebruik van persoonlijkheden en de symboliek van de Rastafarigemeenschap. Ho, ho, meneer Wailer. Laten we het beestje gewoon bij de naam noemen: dit is hopelijk gewoon een tijdelijk nieuw alter ego van Snoop. Major Lazer treedt aan als executive producer en neemt de plaat met Snoop op in Jamaica (waar anders?). Daar komt bij dat Drake en Miley Cyrus natuurlijk de beste gastartiesten zijn voor een reggaeplaat.

 

Het album begint met een verwijzing naar de chaos en onbegrip in de muziek, waarna Snoop vertelt dat zowel zijn muziek als zijn mindstate continu in verandering is. Dat klinkt misschien sentimenteel maar in opener Rebel Way gaan roots-reggae en klagend gitaarwerk goed hand in hand. In de aanstekelijke single (én verbroederingstrack) Lighters Up hebben Major Lazer en Snoop Dogg het voor elkaar gekregen om Mavado en Popcaan op één track te krijgen. De twee Jamaicaanse gastartiesten vertegenwoordigen twee bendes die met elkaar in oorlog zijn. Deze laidback oproep tot eenheid lijkt voorbestemd om de zomerfestivals mee plat te spelen.

 

De zoete koperblazers aan het begin van So Long blijken een valse start, de track degradeert binnen luttele seconden tot een Black Eyed Peas-niveau. En van dat radiovriendelijke geluid (reggae-pop, is dat een genre?) wijkt Snoop weinig af op het album. 
Duim-omlaag-voor-geweren-track No Guns Allowed (waarop dochter Cori B. en Drake meedoen) staat haaks op Murder Was The Case. Laten we het houden op ‘volwassen worden’. In Fruit Juice (met Mr. Vegas) wordt gebruik gemaakt van een combinatie dancehall, reggae en hiphop, wat zorgt voor een poppy geluid. Jammer genoeg leveren geen van de bovengenoemde gastartiesten een memorabele bijdrage en daarmee ook geen memorabele tracks. Smoke The Weed (een wiet-anthem kan niet ontbreken op een reggaealbum van een rapper-turned-rastafari) komt het best in de buurt van een reggaetrack. Collie Buddz levert een verdienstelijke verse af en de feel good vibe die te horen is, zorgt ervoor dat dit een van de weinige uitschieters (naast Lighters Up) op de plaat is. Absoluut dieptepunt is het met Europop geïnfecteerde Get Away, een track die overduidelijk op de plaat is geplaatst om airplay te verkrijgen. Miley Cyrus’ piepende bijdrage op Ashtrays & Heartbreaks is ook niet om over naar huis te schrijven. Met een Rihanna-achtige delivery probeert ze indruk te maken, jammer genoeg slaat ze de plank helemaal mis.
Een hoogtepuntje van 38 seconden is nog enigszins het vernoemen waard: een heel toffe verse van Busta Rhymes op Remedy. Snoop Lion blijft overduidelijk achter op Busta en kan alleen maar leren van de Cash Money-MC. De rest van de track kun je overigens gewoon skippen.

 

Helaas. Zowel de fans van Snoop Dogg als liefhebbers van reggae komen bedrogen uit. Reincarnated is een gladde popplaat met her en der wat reggaeinvloeden. Vakkundig geproduceerd door Diplo, in de rol van zijn alias Major Lazer, kan Snoop de luisteraar niet overtuigen dat zijn onderdompeling in de rastacultuur veel meer is dan het roken van het door hem geliefde onkruid. Reincarnated is, met uitzondering van een paar leuke tracks, een flinke misstap van Snoop. Men kan hem niet verwijten dat hij verleid is om reggaemuziek te gaan maken, maar het is te hopen dat hij ons dit nooit meer aandoet. Live zal hij er deze zomer ongetwijfeld een feestje van gaan maken tijdens zijn tour; terwijl de ‘blunts in the air’ gehouden zullen worden zal het publiek heerlijk viben op deze tracks. We zullen zien of zijn rastaromantiek de zomervakantie overleeft. Hopelijk transformeert de leeuw snel weer in een hond.

 

Tracklist:

 

01. Rebel Way
02. Here Comes the King (Feat. Angela Hunte)
03. Lighters Up (Feat. Mavado & Popcaan)
04. So Long (Feat. Angela Hunte)
05. Get Away (Feat. Angela Hunte)
06. No Guns Allowed (Feat Drake & Cori B)
07. Fruit Juice (Feat. Mr. Vegas)
08. Smoke the Weed (Feat. Collie Buddz)
09. Tired of Running (Feat. Akon)
10. The Good Good (Feat. Iza)
11. Torn Apart (Feat. Rita Ora)
12. Ashtrays & Heartbreaks (Feat. Miley Cyrus)
13. Boulevard – Snoop Lion (Feat. Jahdan Blakkamoore)
14. Remedy (Feat. Busta Rhymes & Chris Brown)
15. La La La
16. Harder Times (Feat. Jahdan Blakkamoore)

Geplaatst door bowie op 25 april 2013