Snoop Dogg – Ego Trippin’

In februari gaf Snoop al een voorproefje weg met Sensual seduction / Sexual eruption als eerste single van het nieuwe album. Een uptempo track (met bijbehorende hilarische clip) die helemaal past bij de pimp der pimps. Een maand later is er dan het complete album, dat maar liefst 21 tracks bevat. Na een korte intro (A Word Witchya), die bovenstaande inleiding grotendeels samenvat, gaat de muzikale happening van start. Want zo mag je deze plaat toch wel omschrijven. De albumtitel word in ieder geval eer aan gedaan. Snoop koestert z’n ‘gangster imago’ en steekt dat wederom niet onder stoelen of banken. Dat blijkt in de eerste vijf tracks, die overigens qua beats zeer divers zijn. Zo staat SD is out garant voor een slicke R&B achtige sound, terwijl Neva have 2 worry op een haast fluisterende wijze aan je gehoor voorbij trekt. Tel daar de strakke, maar tevens relaxte flow van de man zelf bij op en je zit direct in het album.

Vervolgens gooit Snoop het roer drastisch om. Het eerder genoemde Sexual eruption (op de expliciete versie) vormt de inleiding hierop. Teddy Riley laat zich als producer echter pas volledig gaan op Cool, waar de jaren ‘80 sound goed voelbaar is. Daarna volgen nog enkele afwisselende hoogstandjes met onder andere Sets up (afkomstig uit de Neptunes keuken), alvorens uit te komende bij de misser van het album My medicine, een eerbetoon aan Johnny Cash (’a real American gangster’ aldus Snoop) Country is echter een genre dat Calvin Broadus beter links kan laten liggen, zo blijkt. Het album word afgesloten met Can’t say goodbye, een nostalgisch eerbetoon aan Snoops oude dagen. Het doet wel erg veel denken aan een soortgelijke track van Tupac Shakur, maar vormt desondanks een van de hoogtepunten van Ego Trippin.

De vraag of Snoop met Ego Trippin zijn opgebouwde imago bij het mainstream publiek definitief bevestigt met zijn muziek, kan eigenlijk de prullenbak in. The Doggfather laat zich niet in hokjes plaatsen. Snoop vist uit allerlei muzikale genres en giet het vervolgens in een plaat die helemaal bij hem past. Qua flow is hij nauwelijks te evenaren en zijn ABC lyrics passen gewoon goed bij de tracks die als fundament dienen. Ego Trippin is zonder twijfel een upgrade ten opzichte van zijn vorige albums die uitkwamen op Geffen Records / Star Trek Entertainment.

Tracklist:
01. A Word Witchya! (Intro)
02. Press Play feat Kurupt
03. SD Is Out feat Charlie Wilson
04. Gangsta Like Me
05. Neva Have 2 Worry feat Uncle Chucc
06. Sexual Eruption
07. Life of da Party
feat Too $hort en Mistah F.A.B
08. Waste of Time
feat Raphael Saadiq
09. Cool
10. Sets Up
feat Pharrell
11. Deez Hollywood Nights
12. Whateva U Do
13. Staxxx in My Jeans
14. Been Around tha World
feat Tone
15. Let It Out
16. My Medicine
feat Everlast
17. Ridin’ in My Chevy
18. Those Gurlz
19. One Chance (Make It Good)
20. Why Did You Leave Me
21. Can’t Say Goodbye
feat Charlie Wilson en The Gap Band

Meer info

Geplaatst door bowie op 22 maart 2008