Snelle: via Puna naar theatertours

Toen een van onze redactieleden het alom geroemde HIJS-kantoor binnenliep, vroeg hij meteen met een enthousiaste blik in zijn ogen of we de clip van Snelle (echte naam Lars Bos, 19 jaar oud) al gezien hadden op Puna. We gingen het meteen checken en wat we zagen beviel ons wel. Een strakke video, goede teksten en vooral een hele toffe flow waren de bevindingen na het checken van de track Y&OMG. Zijn EP gaat ook Y&OMG heten en de releaseparty vindt op 13 juni plaats in het Burgerweeshuis in Deventer. Maar wie is Snelle en waar komt hij ineens vandaan?

SnelleInterviewHIJS1501

“Ik kom uit Gorssel, een dorpje vlakbij Deventer. Ik zit nu in mijn eerste jaar op de Herman Brood Academie en het scheelt gewoon een hoop dat ik nu de juiste begeleiding krijg vanuit mijn opleiding. Ik maakte al wel muziek maar ik merkte dat ik nog niet geloofde in mijn eigen muziek. Deze clips en deze EP zijn de eerste producten waar ik dan ook echt achter sta. Ik had dus ook eindelijk de ballen om nu naar mensen toe te stappen van ‘kijk wat ik heb gemaakt, ik hoop dat jullie dit willen posten’. Via via kreeg ik de contactgegevens van Puna en toen heb ik ze gewoon gemaild. Daarna hebben andere websites, zo ook jullie, het gelukkig ook opgepikt! Dat deed me veel goed en ik hoop dan ook dat dat bij mijn volgende clip weer zal gebeuren.”

Dus je krijgt ook les van de Nederlandse zwaargewichten uit de scene?
“Om twee uur heb ik les van Jiggy, haha. Dat blijft tof! Qua muziek gaat het echt lekker, maar er zijn ook wat vakken die het lastig maken om over te gaan. Saaie vakken als Nederlands en Engels maken het er niet makkelijker op. Maar dat komt wel goed.”

“Ik ben niet vies van een beetje humor.”

Hoe ben je in de hiphop terechtgekomen?
“Ik was vroeger gewoon een beetje een dorpse guy. Ik was totaal niet op de stad georiënteerd, had niets met hiphop en bouwde liever hutten in een maisveld. Ik weet niet of hij het zelf nog weet, maar ik kreeg ooit van Bruno Prent (Van Flow & Co) een cd’tje met hiphop er op en zo ben ik het gaan waarderen. Ook ben ik toen een aantal shows van Flow & Co gaan bezoeken en dat vond ik als kleine guy allemaal wel heel tof. Toen ben ik het zelf ook gewoon gaan proberen en ineens was daar, nadat ik de finale van HipHopHard had behaald, ene Lennard Gols. Hij werkte voor New Arts Deventer. Een instantie die cultuur stimuleert in Deventer en omstreken. Toen kon ik ineens gebruik maken van een studio en zo is het allemaal een beetje begonnen. Ook Tristan Rozendaal, alias GewoonBeats, die een dorp verderop woonde, speelde een grote rol. Wij waren de enige twee van onze generatie in onze omgeving die muziek maakten. Inmiddels hebben Tristan en ik een goede vriendschapsband en daarnaast werken we ook nog steeds veel samen.”

Dus Flow & Co waren jouw aanleiding om te gaan rappen?
“Dat waren toen echt lokale helden hier. Maar als je kijkt naar wie mijn stijl echt hebben beïnvloed, moet je meer denken aan namen als Jiggy, Sticks en Typhoon. Ik waardeer echter alle muziek wel zo’n beetje. Acda en de Munnik vind ik bijvoorbeeld heel goed. Ik kan van elke muziekstijl wel voorstellen waarom een bepaalde doelgroep dat vet vindt.”

SnelleInterviewHIJS1502

Hoe kunnen we je stijl omschrijven?
“Pff, dat is een goede. Ik denk dat de stijl van mijn muziek de juiste balans tussen echte hiphop en popliedjes kent. Mijn muziek is over het algemeen serieus en wordt gekenmerkt door catchy refreintjes en herkenbare lyrics. Daarbij ben ik ook niet vies van een beetje humor. Ik denk dat luisterliedjes mijn sterkste liedjes zijn, maar echt één woord voor mijn stijl kan ik zo niet bedenken.”

Kraantje Pappie?
“Vind je het op Kraantjes werk lijken? Dat zie ik als een groot compliment. Hij is echt hard!”

Op 13 juni is je EP releaseparty. Zin in?
“Ik heb er grandioos veel zin in. Misschien is het nog een beetje vroeg om te zeggen, maar stiekem is dit al wel een kleine dream come true! Die avond wordt gewoon een feestje waar iedereen die erbij betrokken is aanwezig zal zijn. Het tofste vind ik dat we daar als ‘squad’ zijn om het te vieren. We hebben dit product ook echt samen gemaakt. Ook is er nog een heel tof voorprogramma van MIKEGAT$$ en BANKERS & Stomp (van Aaumffie) komen de boel aan elkaar draaien en hosten. Over de show ga ik nog niets zeggen. Dat zien de mensen wel als ze er zijn. Het wordt een vrij intieme show, dat is wel zeker. Mijn opa’s, oma’s, ooms en tantes komen ook, dat is toch supertof!”

“Wat Ali B momenteel met zijn theatershow doet, zoiets wil ik ook.”

En wat gaat er allemaal gebeuren als je EP uit is?
“Dan wil ik even een stap terug doen. Ik heb voor de zomer met twee producers en één andere rapper (Pjotr) een huisje gehuurd in Friesland om muziek te maken. Muziek, vrienden, bbq en een bootje. Niets is beter. We willen veel gaan experimenteren met livemuziek en ik wil zelf ook iets muzikaler worden. Ik hoef echt niet elk instrument te masteren, maar ik wil leren om niet afhankelijk te zijn van producers. Verder heb ik in mijn hoofd al twee singles voor na de zomer. Ook ga ik waarschijnlijk samenwonen met m’n vriendin, maar of dat relevant is weet ik niet, haha. Verder vooruitkijkend wil ik over ongeveer twee jaar een album uitbrengen en daar uiteraard het liefst een landelijke tour aan vastplakken. Mijn grote droom is een uitverkochte theatershow waarin cabaret en hiphop gecombineerd worden. Denk daarbij aan wat Ali B momenteel met zijn theatershow doet, zoiets wil ik ook.”

Geplaatst door bowie op 4 juni 2015