Snelle Jelle

Yo Jelle, stel jezelf eens voor aan het publiek?

Ik ben Snelle Jelle, ik maak hiphopbeats en ik draai momenteel voor Maestro Mikel. Ik heb vroeger voor andere crews gedraaid. Maar ik maak dus beats, beats, beats…

Wanneer ben je eigenlijk begonnen met DJ-ing?

Nou dat was eigenlijk toen ‘Doggystyle’ uitkwam van Snoop doggy dogg, toen was ik ook echt begonnen met naar hiphop luisteren. Daarvoor was het eigenlijk echt meer als er bijvoorbeeld een hiphop nummer uitkwam in de Top-40, dan luisterde je ernaar, was toen denk zo een jaar of 12. Toen was ik nog niet zo met muziek bezig. Maar toen ‘Doggystyle’ uitkwam, toen luisterde ik het echt van begin tot het einde, teksten luister je niet echt zo naar op mijn leeftijd, maar het hele image en beats dat over kwam dat was extreem stoer. Op een gegeven moment begon ik cd’s te kopen en toen was er een avond dat ik bij een vriend van me bleef slapen en hij had een draaitafel en er was hiphop vinyl en hij liep de hele tijd de platen helemaal te verneuken op die platenspeler. En ik dacht van: “Damn! Da’s dope, zeg!” en toen ik thuis kwam had ik gelijk de platenspeler van mij pa naar boven gebracht naar mijn kamer, het was echt een gaar ding; je raakte het een beetje aan en het sprong al over. Opeens ben ik alles gaan kopen op plaat en mijn cd’s allemaal verkocht.

Heb jij nog grote voorbeelden qua DJ-en?

Er zijn niet echt gasten waarvan ik denk: “Nou, dat zou ik precies zo willen doen.” Er zijn wel gasten om een voorbeeld te noemen zoals DJ Babu, die het in principe allemaal in zich hebben. Ik bedoel: hij maakt dope beats en hij scratcht voor Dilated Peoples, hij reist de hele wereld rond en hij maakt ook nog team routines met zijn crew de Beat Junkies. Dat doet ie trouwens de laatste tijd niet zoveel meer. Hij heeft gewoon het total package.

Maar als er dan iemand aankomt qua voorbeelden, dan is het toch wel DJ Premier, die is ook begonnen met eerst op kleine feestjes draaien en toen dacht ie van: “Er is meer dan alleen dat” en toen ging ie beats maken.

Je produceert dus ook zoals je vertelt, je bent dus eerst begonnen met DJ-ing of produceren?

Ben begonnen met mixen, man, dus eerst die platen heen en weer halen. Toen zei mijn pa van: “Yo, wat klinkt het a-ritmisch. Probeer het eens te mixen.” Toen later ben ik dus op feestjes gaan draaien en pas later ben ik eigenlijk begonnen met beats maken. Dus echt loopjes knippen en aan elkaar plakken en toen later een betere computer aangeschaft en dacht bij mezelf: “Nu wil ik beats maken.”

Alles wordt gedaan op de computer qua beats, ik gebruik geen MPC speler of iets dergelijks. Zat er wel ooit aan te denken om een MPC aan te schaffen, alleen ik ben behoorlijk gewend aan de PC en het heeft ook oneindige mogelijkheden. Ik gebruik samples die ik van vinyl vandaan haal.

We hebben het nou gehad over wat algemene zaken over hoe je bent begonnen. Maar nu wil ik het hebben over de groepen waar je draaide. Hoe zit het met het verhaal Climax? Kun je me daar iets over vertellen?

Nou we deden op een gegeven moment mee aan de Grote Prijs van Nederland. Waar we naar mijn mening heel teleurstellend verloren. Teleurstellend was het zowieso, maar we vonden dat we ook onterecht verloren hadden. Maar ja: over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus ja.
We hadden eigenlijk van te voren er heel erg naar toe gewerkt, je weet wel: al die media exposure die er komt. We dachten van: “Nou, dit wordt het moment waar we ons kunnen laten zien aan het grote publiek.” Toen was het erg rustig geweest en waren we niet echt gebrand om te gaan blowen en opeens was ik met beats voor anderen bezig. En Lucky stak echt al zijn tijd in Climax, waardoor je dus een scheve verhouding kreeg. Ik bedoel ik kwam wel opdraven als de cuts gedaan moesten worden, maar tegelijkertijd was ik ook bezig met tracks opnemen voor Terilekst en ook dat ding wat gedaan is voor het Castro album. Terwijl ik dus ook dingen erom heen deed was Lucky puur bezig met Climax.

Toen hebben we besloten van dat mijn focus heel erg anders lag dan bij Climax, ik bedoel: ik wilde het allemaal doen en niet alleen Climax dingen. Het was ook geen eerlijke verhouding. Toen zijn we een keer in de kroeg een biertje gaan drinken en we hadden toen besloten om het anders te doen, daarbij kwam er nog kijken dat Lucky in Heerhugowaard woont en ik in Amsterdam. En DJ DNS die woont zo een 3 minuten afstand van hem vandaan, dus ja: dat soort factoren spelen ook mee.

Maar voor de rest is het gewoon allemaal cool. We zijn nog steeds gewoon vrienden enzo. Laatst stonden we samen op het podium in de P60, zowel Climax als Maestro Mikel en dat is toch wel vaag gevoel. Ik bedoel je komt het podium op en je ziet een gast onstage waar je gewoon vreselijk veel optredens mee gedaan hebt.
Verder komt er geloof ik op het Climax album nog een oude productie van mij. Dus dat is gewoon tof.

Nou totaal iets anders: hoe zit het met de mixtapes? Komen er nog mixtape van jouw hand af?

Nee man, ik vind het teveel gedoe man. Kijk, om een voorbeeld te noemen: die straatremixes, het is in principe een soortgelijk concept. Je maakt een cd, je mixt het een beetje aan elkaar, je print een hoesje bij en je gaat het verkopen. Ook al moet ik zeggen dat de straatremixes niet geheel hetzelfde is, maar het idee erachter kan wel vergeleken worden.

Het probleem met mixtapes is: je moet die dingen verkopen. Ik heb het dan via internet aangeboden en dan gaan mensen geld overschrijven enzo en je moet het op de bus doen. Het is gewoon heel veel werk met weinig rendement. Op een gegeven moment was het gewoon zo dat ik het helemaal niet leuk vond meer door al dat gedoe eromheen.
Kijk: ik vind het leuk om die shit te mixen en om de cd in mijn handen te hebben en dan houdt het gewoon op. En ik ben ook niet beroerd om het te verkopen ofzo als ik ergens ben, maar ik ben niet zo iemand zoals D-Men of DJ Krylon die er keihard tegenaan gaan en dan staan ze op een feest die dingen te verkopen. Die straatremixes zijn er 2000 geloof ik van verkocht, ja, dan begin je wat geld eruit te halen. Ik heb nog wel wat mixes op cd gemaakt, maar die brand ik meer gewoon voor vrienden.

Ik kan me herinneren de eerste mixtape die ik uitbracht, die vind ik nog steeds trouwens de dopeste die ik heb gemaakt, daar ging ik toen wel erg fanatiek achteraan. Ik woonde toen nog in Haarlem en de mensen daar toen kochten geloof ik zo een 150 cd’s in een hele korte tijd. En ik was erg onder de indruk.

Maar als ik op een feestje zit dan ik wil niet met een tas rondlopen met allemaal cd’s.

heb vernomen dat je in eerdere edities van Turntablized hebt meegedaan?? Hoe komt het dat je deze afgelopen editie niet hebt meegedaan?

Nou das dus hetzelfde verhaal als met mixtapes eigenlijk. Op een gegeven moment was ik heel erg druk met feestjes draaien en met scratchen, ik doe nog wel dingen met scratches, maar meer voor de lol thuis. Maar niet echt meer routines bouwen, zoals Chief, SL trooperz of de Wax Wankers. Kijk: als je iets doet, moet je er 100 procent achter staan en niet dat je zoiets hebt van: “Je doet mee om mee te doen.” Bij de Turntablized finale had ik het gevoel er dit jaar DJ’s waren die voor de helft meededen en die het gezellig vonden enzo. Maar niet inhoudelijk de tijd erin hebben gestoken.

Ik weet uit het verleden dat Turntablized erg gezellig was altijd van begin tot einde. Ik bedoel we hadden allemaal dezelfde interesses en bezigheden. Ik kon me ook herinneren dat zo een 3 jaar geleden het gewoon 3 weken van te voren uitverkocht was. Dat is nu niet meer zo, gezelligheid is ook totaal weg. Dat kon je dit jaar wel zien, dacht ik zo.

Je hebt ook dus die featuring gedaan op het Castro album, hoe was dat gegaan, man?

Ja man, dat was te gek! Dat was denk ik 3 jaar terug ofzo, toen had ik net contact met Terilekst en die zei: “Heb je zin om langs te komen?” Ik dacht: “Da’s wel cool.” Ik had die gast pas 2 keer ofzo in het echt gesproken. Dus toen ben ik naar Venray gegaan en meegereden met Master Surreal. Toen ik daar aankwam was het allemaal druk enzo, ik bedoel: Spacekees was daar, ik hoef je niks meer uit te leggen dacht ik. Maar de hele tijd was er zo een rustige Belg daar in het hoekje en ik vroeg dus wie die gast was. En later op die dag was er een freestyle sessie in de tuin en hij kwam vreselijk vet uit de hoek. Toen zijn we daar blijven slapen bij Turrie.

Toen de volgende dag zijn wij, Spacekees, Castro en ikzelf, naar Eindhoven gegaan zodat ik daar een trein terug kon pakken naar Haarlem. Ik had toen een beat cd meegenomen en die hadden we toen in de auto opgezet, vooral Kees rapte over die beats van de cd. En op een van de beats bleef Castro stil staan en zei dat ie die beat wel dope vond. Toen een anderhalf jaar later had hij me gemaild om te vragen of ik hem wat beats kon opsturen van wat ie toen in de auto gehoord had. Ik heb hem toen 8 beats toegemaild. Waaronder dus die beats die hij toen zo vet vond. Hij mailde me terug later die dag om te zeggen dat ie die beat graag op zijn album wilde hebben en dat vond ik wel dope. Hij had toen al een 12" al uitgebracht van Eens met Spacekees en Terilekst. Ik wist dus wel dat ie een vinyl liefhebber was, maar toen zei hij tegen mij van dat ie dus dat album ook op vinyl ging uitbrengen. Ik was helemaal weg daarvan, het idee alleen al. Het was mijn eerste beat op vinyl.

Ik ben toen dus ook naar Brussel gegaan bij de opnames van de track voor dat Castro album. De beat is thuis bij Ashi, oude geluidsman van Climax gemixt. Er zat een hele grote promotie aan vast, ik bedoel: er is over heel Nederland getoerd voor dat album. Hij heeft heel erge maatschappij kritische teksten waarin hij dus de Staten Generaal van Belgie toespreekt en voelt ze echt aan de tand. Vandaar dat die track veel aandacht kreeg in de media.

Nou, ik wilde het nu hebben over Maestro Mikel. Ik heb jullie gezien bij Grote Prijs van Nederland en jullie hebben de muzikantenprijs binnegesleept. Vertel eens meer daar over?

Hahaha! Ik heb jou ook gezien, je staat ergens op een video te bouncen en helemaal los te gaan. Maar even over het Maestro Mikel verhaal, hoe dat allemaal tot stand is gekomen. Nou, hij zelf komt dus ook uit de buurt waar Lucky vandaan komt. Hij kwam altijd kijken wanneer wij moesten optreden met Climax. Een bijdehande gozer met altijd commentaar, toen bijvoorbeeld die 12" uitkwam van Climax, het eerste wat ie zei was: “Ja, ja, ik kende die nummers al.” Ik dacht echt zo van: “Gast, rustig man.” Ik bedoel: breng jij zelf maar een plaat uit. Ik moest toen een keertje draaien in Alkmaar, we liepen na afloop naar de bus en we raakten aan de praat. En hij vertelde me toen dat ie in een of andere finale was van een popprijs en als je die won dat je dan in de regiofinale kwam van de Grote Prijs. De winnaar was trouwens GMC die avond. En hij werd toen laatste met zijn groep de Redenaars en toen dacht ie: “Shit, dit is wel minder.”

Toen dacht ie van: “Ik schrijf me wel solo in met een andere gast van mijn crew.” En hij vroeg mij of ik mee wilde doen als hun DJ. In het begin dacht ik van: “Damn, ik heb net een teleurstelling gehad met Climax het jaar daarvoor.” Ik zei nog van: “Grote Prijs, daar doe ik nooit meer aan mee!!!” Aan de andere kant op dat moment had ik eigenlijk niks beters te doen, dus ja: ik dacht: “Het lijkt me ook wel lachen.” In het begin was ik niet echt weg van hem, maar ik zag wel dat de beats stukken beter waren. Ik heb daarna ook wat tracks gehoord en het was dope shit. Maar ik had ook het gevoel niet zo van ik ga iets winnen ofzo. Ik denk ook dat dat een rustig gevoel heeft gegeven. Met Climax was het echt van we moesten winnen, we moesten naar Paradiso. Met Maestro Mikel was het meer van we zien het wel.

Maar toen we dus naar Hilversum moesten, toen was het echt cool allemaal, we deden gewoon de show en alles ging goed. Je weet ook niet hoe het gegaan was, want je staat zelf op het podium. Ik stond aan de bar een biertje te drinken en op een gegeven moment komt de host en die zegt wat. En ik dacht zo van: “Nou, ik ga gewoon lekker hier blijven. Ik bedoel: ik heb toch niet gewonnen.”

Op een gegeven moment hoorde ik gejuich, Ik zie delen van de groep naar het podium lopen en ik dacht van: “Maakte hij nou bekend wie gewonnen heeft?” En de mensen die: “Ja man! Ga het podium op man!” De ontlading was zo groot, door alles wat er gebeurd was. Op dat moment besefte ik ook van: “Damn yo! Ik mag gewoon naar Paradiso!” Ik bedoel: de Grote Prijs is wel een goed medium om je ding verder te brengen en de Paradiso trekt volle zalen.

Ja, die avond van de finale van de Grote Prijs was heel vaag. We waren de laatste act en ja: we dachten van: “De mensen zijn het helemaal beu, de hele avond acts zien dus ik ben benieuwd.” Ik kwam zelf als eerste op, het publiek stond al helemaal te juichen. Het eerste nummer hakte er gelijk in. Bij het derde nummer ging de stroom dus uit, omdat er een fles water over de stoppen was gevallen. Het was toen eigenlijk best wel snel weer geregeld. Toen gebeurde het dus nog een keer. Op het moment dat het gebeurde dacht ik: “Kut!” Maar ja, toen ik hoorde dus dat het iemand anders zijn fout was, toen dacht ja: “We kunnen er zelf niks aan doen” dus we bleven rustig. Je kan je wel druk lopen maken, maar daar heb je niks aan plus de zaal ziet het ook. Mensen werden alleen maar enthousiaster, ik denk dat door het voorval ze hem hebben uitgeroepen tot beste muzikant. Omdat hij op dat moment rustig bleef en inspeelde op het probleem door gewoon die verse uit te rappen en een soort van a capella van te maken. En ook gewoon op dat moment goed met het publiek wist om te gaan.

Hoe zit het met je nieuwe 12"? Waarom Terilekst en VSOP?

Ik begon met een 12" met andere mensen erop. Maar uiteindelijk vond ik het niet goed genoeg. Toen is dat van de baan gegaan. Maar ik dacht van: “Ik wil wel gewoon iets uitbrengen. En als het alleen op vinyl uitkomt nog beter.” Ik was dus toen bezig met mijn laatste mixtape, en ik had een beat gemaakt en ik wilde een interlude met Terilekst. Hij zou eerst eigenlijk maar een paar zinnen zeggen, maar later zei die van: “Ach man, ik doe er wel een hele verse op.” Toen had ik hem die beat gestuurd. Beat was wel dope genoeg voor een verse, maar niet dope genoeg voor een hele track. Toen was ik bezig met een andere beat en ik vond het de dopeste beat die ik tot nu toe heb gemaakt. Hij heeft me toen terug gemaild met de verse dus voor de mixtape, track heette dus Turrietorium.

Voor die 12" hebben we het refrein gehouden, hij 5 nieuwe verses geschreven en we hebben er 3 van gebruikt. Het was in eerste instantie niet eens de bedoeling om de track op vinyl te gaan uitbrengen, sterker nog: we hebben een tijdje ermee gewacht. En tussendoor ben ik zelfs nog bezig geweest met de beat voor de VSOP track. Deze gasten heb ik via het i-net leren kennen. Ik had dus met Mike toen afgesproken in Amsterdam. Hij had toen een verse geschreven voor de track, maar ik hoorde hem er niet meer over terug. Ik had toen de beat opnieuw gemaakt en weer opgestuurd en toen vonden ze hem wel doper klinken en Tim en CC hadden hem toen ook geluisterd en die vonden hem dope en wilden er ook op spitten. Toen hebben we de track in Spijkenisse opgenomen, ik was daar ook naar toe. Tim had van die scratch cd spelers en eigenlijk hebben we toen de punchlines die op de 12" staan opgenomen en een nieuw refreintje mee gescratcht. Ik heb de files toen terug genomen naar Amsterdam, en toen dat af was, toen dacht ik: van: “Ok, dit wil ik uitbrengen.” Maar dan moest ik wel een 2de track hebben. En toen was het van: “Hey, Turrietorium! daar moet een hele track van gemaakt worden.”

Is de 12"ook in eigen beheer uitgebracht?

Ja, ik heb een eigen productie label, waar ik dit soort projecten op uit wil brengen. Het heet Elleboogwerk, en als het goed gaat allemaal, hoop ik meer dingen uit te brengen hierop, ik heb al wat plannen om wat andere dingen uit te brengen. Maar geld en tijd is wel een factor waar je rekening mee moet houden. Hoe goed dit loopt zorgt er weer voor hoe snel er weer wat nieuws uit kan komen.

Wanneer is die 12" officieel te verkrijgen?

Ik ga uit van midden maart. Exacte datum was nog niet zeker, omdat het allemaal een beetje chaotisch is. Maar de testpressing was vreselijk snel gegaan. Als je het in het buitenland laat doen duurt het zo een 4 weken tijd minimaal. En dit is dus een klein bedrijfje die het doet en die vinden het dope dat het allemaal in eigen beheer gaat. De distributie ga ik zelf doen. Ik ga gewoon de winkels in alle grote steden in Nederland langs en dat kost tijd.

Verder komt er nog een release party ervan, 28 maart in Rotterdam (Rotown) en 30 maart in Amsterdam (Winston). Verder is er ook showcase in beide steden met Terilekst en VSOP en in Amsterdam, daarbij nog een met Maestro Mikel. Dat wordt wel de grote presentatie ervan en ik hoop dat het voor die tijd een grote hype is.

Wat zijn verder je toekomstplannen?

Zowieso komt er nog iets uit. Ik bedoel: Maestro Mikel heeft de muziekantenprijs gewonnen, dus 1000 euro. De vraag was van wat doen we er mee? Ik bedoel: we kunnen het opzuipen, maar daar heb je niks aan.

Het plan is dat er iets zinnigs mee gedaan wordt, kijk: ik kan voor 500 euro een leuke clip uitbrengen of een single uitbrengen. Maar ja: met vinyl heb je natuurlijk iets unieks, en Maestro Mikel heeft ook besloten om dus iets op vinyl uit te brengen. Er komt 1 track van mij op en 2 van de producer Zaplin. Aan de ene de vocals en aan de andere kant de instrumentals. Dus eigenlijk komt na de 12" van mij dus al snel weer een nieuwe uit.

Verder ben ik al druk bezig met een andere gast en hoop eind deze zomer iets al af te hebben. Gast heeft een dikke zware stem en is Engelstalig, heet Tyrone, hij heeft de backups gedaan voor Climax en hij staat op het label van Ontoppadiz. Je weet wel: van het Amsterdam to Praha project. Onderdeel van Super Charger records. Hij staat ook mijn laatste mixtape, de allerlaatste track.

Veder komt er ook een collabo met Kain Slim, die heeft ook een track op die Metropolis EP. Vreselijk ille stem ook en een wrede flow.

Nou dit was het voor het interview. Heb je nog wat laatste woorden voor de lezers van Hiphopinjesmoel.com?

Hahah! Deze vraag werd me, een paar dagen terug ook gevraagd voor een andere site. Maar uhhh…

KOOP DIE FUCKIN PLAAT!!!!!!!!!!!!!

Geplaatst door bowie op 18 maart 2004