Snelle Jelle 12″

Het is alweer een tijdje geleden dat we wat solo productie werk van hem gehoord hadden. Maar deze van oorsprong uit Haarlem afkomstige en tegenwoordig in Amsterdam wonende producer is altijd bezig met dingen. Zo nu ook dus deze nieuwe 12" van eigen hand op zijn nieuwe label “Elleboogwerk”. Op deze 12" zijn dus Terilekst en VSOP te horen op Snelle Jelle producties.

Als we ingaan op de 12" dan vind je aan de ene kant de track met Terilekst, “Turrietorium” genaamd. Deze track was al deels te vinden op zijn mixtape, alleen nu in een totaal ander jasje en met geheel nieuwe lyrics. Persoonlijk vind ik het een vette track waarin Terilekst dus praat over wie hij is en wat hij nou represent met zijn muziek in Nederland en erbuiten. Hij bekritiseert ook diverse type mensen in deze track.
Lyrics als “Carlo Boshard wannabee, ga maar lekker spelen in Walibi” en “Snel rol ik zakken van die rijke kakkers, maak mijn wereldje wakker”, laten weer eens zien dat Terilekst lekker onpoint is en gezien kan worden als een van de beste MC’s die ons “kikkerlandje” Nederland rijk is.
De track begint met een vrij rustige intro. Daarna gaat de track gelijk over op een zware pompende beat. Bij de hook hoor je dus een mooie sample waar Terilekst overheen rapt.
Verder kun je op deze kant nog de instrumental en a capella van de track horen. Dat is wel dope voor de mensen die mixtapes en dergelijke maken om eventueel daarvoor te gebruiken.

Aan de andere kant staat de track met VSOP, genaamd “Letterlijk de illste” en ik moet zeggen: de naam doet wel eer aan de track. In het begin is het misschien wat moelijk om ernaar te luisteren, maar zodra je hem vaker hoort, blijft het wel lekker hangen in het gehoor. De leden van VSOP: Mike, CC en Tim, ook in die volgorde, zijn op deze track te horen. Dit is een typische battle track waarin allerlei mensen bekritiseerd worden die muziek luisteren en de labels krijgen ook een veeg uit de pan.
Lyrics als “Labels denken me te kunnen bestempelen als strippenkaarten, bellen 112 omdat we letterlijk de illste waren” van de hand van CC of “Geen love for the game, je foto boek is een hall of shame” van de hand van Tim, laten weer zien dat deze Rotterdammers vreselijk ill komen op deze track. En dat voorspelt veel voor hun nieuwe album “Huiswerk”.
De track is een lekker pompend nummer met wat ille scratches van de hand van Snelle Jelle. Lekkere samples die je door de track heen hoort. De flow van de VSOP leden in deze track past ook vreselijk goed op de beat.
Ook op deze kant kan men de instrumental en a capella vinden van de VSOP track.

Als conclusie kan men stellen dat het weer een goede productie is van Nederlandse bodem. Twee rauwe clubbangers maken van deze 12" een must have voor Nederlandse DJ’s die hun scene een warm hart toedragen. Door de toevoeging van de a capella en de instrumental is het zeer zeker ook interessant voor producers en mensen die een mixtape willen samenstellen. Nog een pluspunt zijn de scratches bij de VSOP track, een element wat nog steeds een beetje afwezig is in de Nederlandse scene en eigenlijk wel vaker mag voorkomen. Ik hoop in ieder geval binnenkort weer wat meer te kunnen horen van de hand van Snelle Jelle.

Tracklist:

Kant A:
01. Terilekst – Turrietorium (Vocaal)
02. Terilekst – Turrietorium (Instrumental)
03. Terilekst – Turrietorium (A capella)

Kant B:
01. VSOP – Letterlijk de illste (Vocaal)
02. VSOP – Letterlijk de illste (Instrumental)
03. VSOP – Letterlijk de illste (A Capella)

Geplaatst door bowie op 11 april 2004