We waren bij de kick-off van Snelle’s uitverkochte Beetje Bij Beetje tour

Waar het plotselinge succes van Snelle ineens vandaan is gekomen? Wij hebben het antwoord ook niet voor je. De vrolijke rapper uit de buurt van Deventer ontving een gouden plaat voor Scars en voegde een week voor de start van zijn Beetje Bij Beetje-tour nog vier nieuwe nummers toe aan de gelijknamige plaat. Wij waren bij de kick-off van de geheel uitverkochte (!) tour die 013 in de Tilburgse Hall Of Fame had gepland en zagen dat de hype in ieder geval meer dan terecht is.

“Goedenavond, Tilburg! Mijn naam is Snelle en ik ben zenuwachtig”, opent hij. Gelukkig valt de nervositeit snel van hem af en slaat hij zichzelf knap een uur door zijn tracks. “Ik kwam met deze jongens binnen, ik ga met deze jongens dood”, rapt ‘ie ingetogen op Jargon, die hij vanavond als openingstrack gebruikt. De show sluit aan op die mindstate. Het is een viering van de liefde, vriendschappen en het succes met fans en zijn vrienden. Die vrienden staan hem bij op en naast het podium, leggen de show vast op video en verkopen de merch, terwijl de fans zowat ieder woord van de teksten meerappen.

Logisch, want Snelle heeft veel heerlijke quotables die hij rustig aan het publiek kan overlaten, zodat hij even adem kan halen. “Ik zie rappers die niet groetten nu m’n billen ingaan, ik ben in je city als een kibbelingkraam!”, bijvoorbeeld. Om vervolgens met een gezonde dosis zelfspot te rappen over zijn hazenlip: “…En ik droomde dit / maar eerlijk ik heb meer karakter in m’n bovenlip, huts!”

De melodieuze refreinen van de plaat pakt hij net iets anders, waardoor de show fris blijft. Op het begin van de avond slaat zijn zangstem even wat over, maar later in de show raakt hij de hogere noten prima. De setlist en de songs zitten slim in elkaar. Clevere popmelodieën wisselt hij af met snoeiharde rapcoupletten en hij grijpt ook nog even terug naar oudere nummers als Oost-Indisch Doof, waarvan het publiek het refrein luid meezingt. Het volgende moment is er een pit van voor tot achter tijdens zijn nieuwste klapper Eredivisie. En hoewel daar sneren inzitten naar zijn collega-rappers, creëert Snelle een publiek voor zichzelf. Hij behoort tot de weinige opkomende rappers die een tour op eigen titel kunnen uitverkopen en dat stemt zowel hem als het publiek vrolijk. Positiviteit alom!

Fixtures: 013 presents Snelle in de Hall Of Fame
Hoogtepunt: De quotables die continu werden meegescandeerd
Bier: € 2,50
Garderobe: kluisjes voor € 2,-
Fotograferen: Ja
Geluid: Prima
Bezoekers: +- 300
Damage: € 11,70 (incl. servicekosten)
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 11 maart 2019