Smif-N-Wessun komt met hun gritty rhymes en Timberlands naar de Tilburgse Hall Of Fame

Tek en General Steele, samen Smif-N-Wessun, komen aanstaande vrijdag naar Tilburg voor een show in de Hall Of Fame. De gritty rhymes van het duo passen perfect bij de rauwe uitstraling van het pand middenin de Spoorzone. Echter heeft de evenementenlocatie van binnen een hele transformatie ondergaan in coronatijd. Nu is het tijd voor een van de grootste hiphopshows die er ooit plaats heeft gevonden.

Met hun meedogenloze raps op nummers als U Da Man en Black Smif N’ Wessun plaveiden de twee rappers eigenhandig het pad voor de supergroep Boot Camp Clik. Hun eigen klassieke debuut Da Shinin’ verscheen op 10 januari 1995 op Nervous Records. Dat album staat nog altijd bekend om de hardcore teksten in combinatie met de gruizige producie van Da Beatminerz en landde meer dan terecht in de Top-100 beste rapalbums aller tijden van The Source.

BCC

De donkere, dreigende beats die DJ Evil Dee, Mr. Walt, Rich Blak en Baby Paul aanleveren hielpen het geluid van hiphop uit Brooklyn te definiëren. Het is hetzelfde producer-collectief dat twee jaar eerder hielp het geluid van Black Moon vorm te geven. Single Bucktown uit ’94 groeide uit tot underground-hit, maar de ultieme bekroning van het album is het feit dat fans voor het eerst kennis konden maken met Boot Camp Clik. De geboorteplek van de supergroep, naast Smif-N-Wessun bestaande uit Black Moon’s Buckshot, Heltah Skeltah en O.G.C., was hún debuutalbum.

Dah Shinin’ opent met cuts en scratches van DJ Evil Dee. Zodra Timz N Hood Check instart, is de invloed van Smif-N-Wessun op de wereldwijde hiphopcultuur meteen hoorbaar. De track is een van de eerste muzikale erkenningen van kledingmerk Timberland, waarvan de boots altijd een van de belangrijkste modesymbolen van de cultuur zijn gebleven. Ze staan zowat synoniem voor de ruigheid van Brooklyn.

De achtergrond over hoe de waterbestendige, hoge schoen werd geadopteerd om het ruwe terrein van stedelijk Amerika te doorkruisen, wordt gegeven door Steele: “What up to all my cock strong troops in they boots / true to tha game stayin’ true to they roots / that’s how we choose to remain, cause we just can’t change / and we won’t change, still stay the same.” Je moet natuurlijk stevige schoenen hebben als je de vlag van Brooklyn overal wilt planten, tot in Tilburg aan toe.

Van hardcore naar vriendelijker

De groep komt meerdere keren op dat onderwerp terug gedurende de LP, inclusief op de single Wrekonize, waar Tek beweert: “The deals going down like this / run off at the mouth, watch your lips and my boots do a French kiss.” De veelgeprezen remix, geheel in traditie van voorgangers Black Moon, was iets vriendelijker, om de mix van luisteraars flink te verbreden. Daarop samplede Baby Paul Grover Washington Jr. en Bill Withers’ Just The Two Of Us, en zetten Tek en Steele een dag in het leven van Smif-N-Wessun uiteen.

Daar hoort uiteraard het aantrekken van je favoriete schoeisel bij: “Timbs all season for ass-kicking reasons / never know when you’ll catch a spy committing treason.” Met een vleugje jazz en reggae-samples – genres die ze later uitgebreider zouden verkennen – in de mix, was het hardcore rap met een stevige underground-rand. De plaat groeide door iconische nummers als Wrekonize en Bucktown uit tot hoeksteen van de East Coast-sound.

Support

Alleen dat al zou een goede reden kunnen zijn om naar Tilburg af te zakken aankomende vrijdag. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn: de support-acts zijn freestyle kings McGyver & Rickz en de stickies en samples van Tiewai. Nog meer grauwigheid voor je oren, dus. Twee acts die al eerder in hun carrière door onze redacteur Bowie werden geïnterviewd. En laat díe nou nét ook present zijn als DJ. Er zit dus ook een klein HIJS-sausje aan je komende vrijdagavond.

Kom de meest rauwe hiphop vieren in Tillie!

Tickets zijn te koop via de website van de Hall Of Fame.

Geplaatst door bowie op 4 juli 2023