SMIB en Patta droppen kerstcadeautjes in audio- en kledingvorm

Twee eigenzinnige clubs zijn het; SMIB en Patta. SMIB verkoopt hun eigen merk en merchandise in de winkel Zeedijk 60, en er tegenover vindt men de Amsterdamse streetwear-veteranen van Patta. Voor de nieuwste SMIB tape slaan ze de handen ineen. De vierde van het jaar, tevens de soundtrack bij een gezamenlijke kledingcollectie, blijkt ook nog de beste.

Op de tape vinden we natuurlijk het excentrieke uithangbord Ray Fuego, die de tape opent met knowledge terwijl hij de concurrentie zo goed als meteen uitschakelt. “Jij bent nog nat achter de oren, ik heb zandkorrels in mijn schoen.” Het symboliseert de lange weg die hij en zijn squad al af hebben gelegd. Van underground-movement tot absolute cultstatus; SMIB is here to stay. En daarover gesproken; op deze tape doen veel mc’s mee die eenzelfde status genieten, maar je niet in eerste instantie op een project als dit zou verwachten.

Wat denk je van het vuur van Kleine Viezerik, die na So So Lobi 2 helemaal terug lijkt? En wat van het heerlijk melodisch golvende (Nederlandstalige!) couplet van Maikal X? Willem die op de Afrikaanse riddims deint met Yung Nnelg? Een Amsterdamse collabo met Sugacane, Bokoesam, Yung Nnelg en Ray? SMIB heeft hard gewerkt voor zulke placements, aldus rijmpappie Duvel in CYCLOPS: “L is voor legend en de D die is voor dopamine / Een verse van Duuv die krijg je niet, moet je verdienen!”

Maar niet alleen de veteranen krijgen glansrollen toebedeeld. TOOLIEBOY is een collabo tussen SMIB en SoulTrash. Terwijl de door distortion gehaalde stem in de break nog nagalmt, stuitert de grillige en kille productie door. Kraaiennest en Ganzenhoef worden flink vertegenwoordigd: “Er is nog steeds hitte op straat / laat je dokken net als Matrix / als die .44 in je face lift, ga je omhoog net een spaceship.” Dit is capuchon-op-veters-gestrikt-muziek. Je ijs of je leven. Oftewel; een kijkje in het leven in de Bijlmer.

SMIB maakt van die weergave hun legacy. Het is hun bedoeling om het zwartgallige beeld dat er ooit heerste over hun wijk te doen vervagen. Met de vierde tape van 2020 doet deze independent beweging weer iets prachtigs voor hun wijk, en zijn diverse kronieken uit de Nederlandse game bereid om daarbij te helpen. Het bewustzijn van hun nalatenschap groeit, net als de nalatenschap zelf. Zoals GRGY rapt in de gigantische possecut die de tape naar een einde begeleidt: “Het gaat niet meer om wat je doet, wat laat je achter als je leaved?” Met SMIBPATTA laten twee van Amsterdams fijnste collectieven weer wat Nederlandse hiphopgeschiedenis achter.

De tape is hieronder te beluisteren. De bijbehorende capsule-collectie van SMIB i.s.m. Patta is nu te koop via deze link.

Geplaatst door bowie op 18 december 2020