Smaak van de Maand: dit zijn onze toptracks van februari

Nieuw! In 2022 maken we elke laatste dag van de maand een top-10 van de beste tracks die we die maand hebben gehoord. We laten vooral de muziek spreken, dus we proberen de tune maximaal twee zinnen te beschrijven, waarna je ‘m gewoon moet afspelen. Check hier nog eens de eerste editie van januari en scroll hieronder door voor onze top-10 van deze maand!

10. Ramzi – Broertje Luister

De Antwerpse rapper Ramzi is getekend bij Top Notch Belgium en maakte deze maand grootse indruk met deze track, die continu rijkdom aan armoede spiegelt. Zowel de beat als de raps leveren kippenvel op, maar de boodschap nog het meest; maak je ouders trots, wie je ook bent en in welk milieu je ook moet opereren.

09. Pete Philly – FTP

Hij flanste ‘m – samen met Alain Clark – heel snel in elkaar maar de terugkeer van Pete Philly mag er zijn. Een tune die veel dj’s hopelijk op hun usb-stick zetten in de aanloop naar het festivalseizoen.

08. 2 Chainz – Vlad TV (ft. Stove God Cooks, Symba & Major Myjah)

We zagen hem niet aankomen, maar de eerste samenwerking van 2 Chainz en Stove God Cooks is er eentje die smaakt naar meer. Er staan ook nog twee rappers op die we nog niet kenden, maar ook zij – Symba en de refrein zingende Major Myjah – vervelen niet.

07. Siggy & D1ns – Rondjes

In het midden van alle tumult die de grootste kleine rapper van Nederland veroorzaakte, dropt dit Zandvoortse duo hun eerste single op Top Notch. Invloeden uit allerlei generaties van hiphop; boombap-ritme, g-funk like sample en nonchalant gebrachte verses.

06. Snoop Dogg – Crip Your Enthusiasm

Snoop Dogg met zijn standaard flexe ‘weed smoke in the air-raps’ op een 90’s cartoon-esque sample. Luciano Michelini’s Frolic, dat gebruikt werd voor de serie Curb Your Enthusiasm, wordt geflipt met een zware bounce.

05. Sor – Zo Zijn

Nog zo’n unieke sample flip; Amsterdammer Sor gooit de klassieke Franse componist Erik Satie in de mix met jersey club en gooit daarboven allerlei persoonlijke struggles eruit.

04. Zwangere Guy – ZONDER ONDERWIJS (ft. Kingsize)

ZG en Kingsize bossen samen bars en nemen elkaars rijmwoorden klakkeloos over. Dit is het perfecte voorbeeld van hoe BXL en Agga eruitzien wanneer de nacht valt.

03. Curren$y & The Alchemist – The Tonight Show

Deze jazzy single inclusief heerlijk blazersloopje ging vooraf aan het nieuwe album van Spitta en ALC. Het neemt je mee naar een bepaalde era in het begin van het milennium, toen Evisu-broeken en Bapesta-schoenen óók het straatbeeld van New Orleans bepaalden.

02. Conway The Machine – Stessed (ft. Wallo267)

We kennen hem natuurlijk van de zieke bars en flows, maar er zijn ook sombere momenten te vinden op het major label-debuut van Conway. Hij moet omgaan met rouw (dankzij de dood van zijn zoon en neef) terwijl hij optisch opereert alsof het business as usual is.

01. Pusha T – Diet Coke

Na zijn klassieker Daytona (uit 2018 alweer) is er weer een teken van leven wat Pusha T-soloreleases betreft. Op Diet Coke bereidt hij zich andermaal voor op een sneeuwgevecht; dit keer met een Fat Joe-sample eronder.

Geplaatst door bowie op 28 februari 2022