Slum Village – Detroit Deli

De groep Slum Village maakte in 2000 furore met het album “Fantastic Vol. 2”. De groep die toentertijd nog bestond uit T-3, Baatin en Jay Dee kwam vernieuwend voor die tijd. Desondanks verliet Jay Dee de groep en werd deze vervangen door rapper Elzhi waarna snel het album “Trinity: Past, Present and Future” volgde in 2002. Aanvankelijk werd dat album minder goed ontvangen door de critici en probeert Slum Village, dat is uitgedunt tot de leden T-3 en Elzhi, het dit jaar weer met “Detroit Deli (A Taste Of Detroit)”.

Of het aantal features iets te maken heeft met het gemis van de vorige SV leden laat ik in het midden. Het is wel een punt wat opvalt in iedergeval. Phat Kat zorgt met een betere verse het positieve lichtpuntje van het de track “Zoom” die na de verrassend lekkere Intro volgt. Het is duidelijk dat de groep de inmiddels wel bekende Jay Dee sound nastreeft en hier deels in slaagt met het droevige “Hood Heroes” waarin er met macho gedrag wordt gerapt over de dagelijkse bezigheden, oftewel vrouwen. Lekker tegenstrijdig wordt er vervolgens zoetsappig met catchy rhymes gerapt op de single van het album “Selfish” met Kanye West en John Legend.

Elzhi weet tekstueel een snaar te raken en bewijst meer dan een middelmatige rapper te zijn als hij spit over de akoestische gitaar samples van producers Black and Young RJ met lines als “when I’m alone I be thinking I’m against all odds/praying to God will show me the evens/but I’m sick of being poor thru the seasons/smoking dro thru the drinking with two hoes thru the weekend/bout to bone till I semen”. De irritante clubbanger “Dirty” met Dirt Mcgirt geeft hopelijk niet aan waar de ambities van het duo liggen. Erg jammer dat er meer vergelijkbare simpele up-tempo tracks op staan die snel geskipt worden doordat de verveling toeslaat. Vermeld moet worden dat zangeres Melanie met haar indrukwekkende stem een plezante toevoeging is bij vooral “Old Girl”.

Alhoewel de variërende beats over het gehele album niet voor lange tijd weten te boeien komt bij de “Reunion” Jay Dee met zijn productie voor dit nummer nog even laten horen waarom de groep in 2000 de Little Brother was van die tijd. Tevens is dit het beste nummer van het album en geeft meteen het antwoord op de vraag wat Slum Village nou net mist voor dat ene tikkeltje extra… Juist: Jay Dee. Relaxed album maar niet bestemd voor de hardcore rugged and raw hiphop head. Mensen die de sound van Little Brother, Nicolay en Strange Fruit Project appreciëren nemen ook genoegen met “Detriot Deli”.

*Tracklist: *
01. Intro
02. Zoom Ft Phat Kat
03. Do You Ft Mc Breed
04. Dirty Ft Dirt Mcgirt
05. Hood Hoes
06. Late 80s Skit Ft Patrice Williams
07. Selfish Ft Kanye West & John Legend
08. Closer Ft Dwele
09. Old Girl (Shining Star) Ft Melanie
10. Keep Holding on Ft Melanie
11. Its on Ft Mc Breed
12. The Hours
13. Things We Do
14. Count Da Ways Ft Dwele
15. Reunion Ft Jay Dee

Meer info: http://www.slumvillage.com

Geplaatst door bowie op 23 augustus 2004