Slum Village blijft een groep om rekening mee te houden

Slum Village en Phat Kat waren in Nederland voor een aantal optredens en daarbij hadden wij het geluk om de mannen even te kunnen spreken. Het gesprek, dat overigens van korte duur was, ging over nieuwe albums, Detroit, Baatin en natuurlijk J Dilla.

Slum Village kwam tot stand op de Pershing High School in Conant Gardens, Detroit. De groep bestond origineel uit Baatin, T3 en Jay Dee aka J Dilla, maar over de jaren heen zou alleen T3 nog in de groep blijven. Als eerste verliet Jay Dee de groep in 2002. Dit werd door de media nogal opgeblazen en er gingen geruchten over ruzies.

T3 verteld dat hier destijds helemaal geen sprake van was en dat Jay Dee een platencontract aangeboden kreeg bij MCA. Hij wilde zich om die reden meer focussen op zijn carrière als soloproducer en producer in The Ummah, wat naast hem bestond uit Q-Tip en Ali Shaheed Muhammed van A Tribe Called Quest. De persoon die plaats innam van Jay Dee, in ieder geval als MC, was Elzhi. De hook-up tussen Slum Village en Elzhi is ontstaan door Waajeed, die de mannen met elkaar in contact bracht in de befaamde HipHop Shop, de plek waar het voor ongeveer alle bekende hiphop artiesten uit Detroit begonnen is.

Twee jaar na het vertrek van Jay Dee verlaat ook Baatin de groep. Om geheel andere redenen dan Jay Dee; Baatin’s vertrek heeft namelijk te maken met gezondheidsredenen. Baatin is geestelijk in de war en kan niet meer opereren binnen de groep. Baatin is nu zelf al een tijdje bezig met zijn solo album, wat overigens niet erg vlot, omdat hij is nog steeds niet helemaal in orde is. "Maar wanneer hij zijn medicijnen inneemt, dan komt er goede muziek uit. Hij had zelfs meegekund op de Europese tour met SV en Phat Kat als hij er toe in staat was." aldus T3.

Nu is Slum Village al weer twee albums verder en zit er veel nieuwe muziek aan te komen. In de planning stonden twee nieuwe albums: 1 album met alleen beats van Jay Dee en 1 album met alleen beats van Black Milk. Het album dat samen met Jay Dee zou worden gemaakt zal voorlopig het licht niet zien, omdat de moeder van Jay Dee de rechten van de beats niet vrij wil geven. Dit is inmiddels uitgemond in een rechtszaak wat ervoor zorgt dat het album de komende jaren op de plank zal blijven liggen. Voor het album met Black Milk is de opzet wat veranderd en dat betekent dat er andere producers bij zijn betrokken, waaronder Pete Rock en Dave West, die ook voor De La Soul, Talib Kweli en Pharaohe Monch geproduceerd heeft.
Voor de rest zijn T3 en Elzhi voornamelijk heel enthousiast over het nieuwe album dat in de zomer van 2008 uit zal komen. Maar zodra er een concrete vraag over wordt gesteld, mogen ze er nog niets over vertellen. Wél konden ze zeggen dat dit het beste album ooit wordt.

Toen waren de 7 minuten om en was het tijd om met Phat Kat a.k.a. Ronnie Cash te spreken. Ondanks dat er veel aandacht naar Slum Village uitgaat, is het Phat Kat’s tour voor het album Carte Blanche wat eerder dit jaar uitkwam. Phat Kat begon mid jaren negentig samen met Jay Dee het duo 1st Down. Helaas was de enige release van het duo een 12" single met daarop de nummers A Day Wit The Homiez en Front Street. Door het tekort aan promotie en steun vanuit het label PayDay gingen de mannen daar weg. Kort daarna viel het duo uiteen. Nu ruim 10 jaar later heeft Phat Kat contact gelegd met Illa J, het broertje van Jay Dee, om samen een album uit te brengen onder de groepsnaam Second Down. Er zijn al een aantal tracks gereed en het geheel begint al aardig vorm te krijgen. Het Second Down project is niet het enige waar Phat Kat mee bezig is; op het album stond de track Cold Steel met Elzhi, wat tevens de eerste single was. Deze samenwerking beviel zo goed dat er besloten werd om een volledig album uit te brengen. Dit project is voorlopig alleen nog maar een idee. Er zijn nog geen concrete tracks opgenomen, dus of het album daadwerkelijk gemaakt gaat worden valt nog te bezien. Voorlopig is Elzhi in ieder geval druk bezig met het afronden van het Slum Village album. Een nieuw solo album staat voorlopig niet op het programma, maar wat niet is kan nog zeker komen. Momenteel is Detroit een van de meest innoverende hiphopsteden, met producers als Black Milk, Wajeed, Dabrye en Ta’ Raach. Dit zal zeker nog voor (meer) samenwerking en voor een hoop goede muziek zorgen.

Geplaatst door bowie op 31 december 2007