Slug & Murs – Felt: A tribute to Christina Ricci

Felt is opgedragen aan de actrice Christina Ricci, die je net als beide rappers ook een underground status mag toedienen. Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat deze EP aan haar wordt opgedragen. Gezien de raps van Slug roteren in de haat-liefde cyclus en daarin zou Christina Ricci die ongrijpbare liefde kunnen zijn. Het soort liefde dat alleen toeneemt met de tijd en zich in momenten ook openbaart in haat en woede over die ongrijpbaarheid daarvan. Hoewel Felt aan Ricci is opgedragen gaan de raps niet per se allemaal over haar, maar eerder over het dilemma dat zij waarschijnlijk in de ogen van de heren symboliseert.

Na een korte intro van een halve minuut start dit pronkstukje met het nummer The Two waarin een soort heldenepos van Slug & Murs verteld wordt op een vetsige beat die me een oldschool feeling geeft, iets dat ik al een tijdje niet heb gehad. En ook de raps hier zijn strak en humoristisch:
Let’s hit the streets, catch bullets with our teeths,
Get the kitten out the tree, bring evil to it’s knees
De beat van Anneurysm doet me denken aan productiewerk van God Loves Ugly. Een tragische beat met tragische vertellingen. Zo rapt Murs:
Now, here I stand at the treshhold of anger,
A pathway, to wich I am no stranger,
Danger lurks the other side,
Once I cross I blackout..
Hot Bars montert het geheel weer op en geeft een luchtiger gevoel, Suzanne Vega gaat omlaag in tempo en zakt na meerdere keren luisteren steeds dieper je hart in. Hierin worden stukjes tekst van nummers van Vega gebruikt en tot raps omgebouwd.

Om en om, rustig en zwaar en dan weer sneller en luchtiger dat is de opbouw van deze plaat. Felt heeft niet de inslag als het solo werk van beide heren, een God Loves Ugly wordt niet geëvenaard. Misschien is het geheel te kort. Desalniettemin is dit een gewaagde combinatie met een zeer dope resultaat. Voor de liefhebbers gewoon onmisbaar, voor anderen een dope kennismaking met beide heren. Zeker nummers als The Two en Another Knight blijven hangen, zijn er nadelen? Nee, niet echt, dus ik ga ze ook niet zoeken.

Tracklist:
01. Christina Intro
02. The Two
03. Anneurysm
04. Hot Bars
05. Suzanne Vega
06. Rick James
07. Corey’s Interlude
08. Another Knight
09. All I Can Do
10. Ricci Outro

Meer info: http://www.feltep.com

Geplaatst door bowie op 4 februari 2003