Slaughterhouse – Welcome to: Our House

Bijna een jaar later is het dan zo ver, Slaughterhouse komt met hun tweede album, nu dan eindelijk op een major label. Ze hebben meer dan genoeg budget, om promotie hoeven ze zich geen zorgen te maken en de grote baas (ene M. Mathers) zelf zit achter de knoppen, dit kan toch eigenlijk niet mis gaan?

Toch gaat het album eigenlijk al met de eerste track de mist in door het misplaatste refrein van Skylar Grey (de zangeres die ook I Need a Doctor om zeep hielp). Na nog twee nummers met weinig opvallende bijdrages van Eminem en Busta Rhymes is track nummer vijf (de intro meegeteld) de eerste die blijft hangen. Hammerdance is Slaughterhouse op z’n sterkst, de beat van Araabmuzik is donker, Royce verzorgt het refrein en de rest van de mannen leveren alle drie een heerlijke zestien. Helaas is de nieuwigheid er wel een beetje af aangezien Hammerdance al in februari als single werd uitgebracht.

Op de tweede single My Life (met Cee-lo Green) en derde Throw It Away (met Swizz Beatz) komt vooral het gevoel van overwinning naar boven. Na vier turbulente solocarrières met meer downs dan ups is het ze nu gelukt en dat mag gevierd worden. Na het tenenkrommende Flip a Bird en nog een wegwerprefreintje van Skylar Grey op Rescue Me (over een gruwelijke beat, dat wel) worden Joe, Joell, Ryan en Dominick even heel erg eerlijk op het rustige Goodbye en The Other Side. Opeens wordt de commerciële aanpak van het album duidelijk, de leden van Slaughterhouse lijken heel goed te beseffen dat de tijd begint te dringen, ook gezien hun gemiddelde leeftijd (33). Er moeten nu echt albums verkocht gaan worden. Helaas resulteert dit in een nogal wisselvallig album, mede omdat producer Mathers de magische commerciële hiphop-formule heeft toegepast. Deze houdt in: je maakt een nummer voor de club, een nummer voor de straat, een ballad en nog een nummer voor de ‘echte’ rapliefhebber. Vervolgens trek je een blik open met de populairste producers van dit moment (boy1da, alex da kid, Hit-boy, Araabmuzik) en laat je de refreintjes inzingen door iemand die dat beter kan dan jij. Het werkte prima op de superster z’n eigen Recovery maar zowel Slaughterhouse als Yelawolf (de rapper uit Alabama die vorig jaar z’n debuut op Shady Records uitbracht) hebben moeite om hun technische hoogstandjes in de gewenste vorm te gieten.

Welcome to: Our House zal het waarschijnlijk in de Verenigde Staten wel goed doen, al is het alleen maar door het Eminem keurmerk dat op ieder nummer geplakt lijkt te zitten. Maar of dit een album is dat je over vijf jaar nog thuis op zet valt te betwijfelen; waarschijnlijk zoekt iedere liefhebber zijn favoriete nummers uit voor op z’n Ipod en vergeet de rest.

Tracklist
01. The Slaughter (Intro)
02. Our House feat. Eminem & Skylar Grey
03. Coffin feat. Busta Rhymes
04. Throw That feat. Eminem
05. Hammer Dance
06. Get Up
07. My Life feat. Cee-Lo Green
08. We Did It (Skit)
09. Flip A Bird
10. Throw It Away feat. Swizz Beatz
11. Rescue Me feat. Skylar Grey
12. Frat House
13. Goodbye
14. Park It Sideways
15. Die
16. Our Way (Outro)

Geplaatst door bowie op 21 september 2012