Skyzoo & !llmind – Live From The TapeDeck

Waar het vorig jaar verschenen Salvation album door meerdere grote namen geproduceerd werd, schakelt Skyzoo voor zijn derde plaat slechts één producer in. Hij deed dit ook al op zijn debuut album Cloud9: The 3 Day High dat geheel door 9th Wonder werd geproduceerd. Ditmaal ligt de volledige productie in handen van de uit New Jersey afkomstige !llmind, die je misschien kent van de Blaps, Rhymes & Life mixtapes.

Hoewel Skyzoo in Nederland nog vrij onbekend is, haalde zijn vorige album The Salvation uiteindelijk de 14e plaats in de USA Billboards. Nog ver voordat er sprake was van een releasedatum, lekte de track Frisbees. Vervolgens werd de officiele releasedatum bekend gemaakt, en dropten de beide heren een serie korte filmpjes met achtergrondinformatie over het project. De bekende hedendaagse internet PR dus, die goed blijkt te werken; mensen lopen warm voor het album.

Skyzoo en !llmind willen met dit album iets bijzonders neerzetten. Skyzoo: “I don’t want it to sound Boombap, I don’t want to recycle”. Hij bedoelt hiermee dat de plaat vooruitgang moet betekenen, niet alleen voor hem als MC, maar voor het gehele genre. Op de intro track Digital Analog komt dit meerdere keren naar voren: “Guess it made sense to record this in a Delorean” en “This is ’86 Rakim with a flip camera on”

!llmind bestempelt de sound op het album als ‘Futuristic Boombap’, en geeft aan dat zijn manier van produceren op dit album anders is dan hoe hij normaal te werk gaat. Minder samples en meer instrumenten en andere methoden om een beat te maken. Dit is duidelijk hoorbaar op het album. Met name het eerste gedeelte van het album is zo goed als vrij van samples. Wat dat betreft dekt de term ‘Futuristic Boombap’ de lading prima.

Na de openingstrack Digital Analog en het gelekte Frisbees horen we meteen de eerste van een kleine lijst aan gastoptredens op het album. Ruck & Rock oftewel Heltah Skeltah spitten beiden een verse op The Burn Notice, gekenmerkt door de elektrische gitaar en irritante outro. Van de overige tracks met featuring springt Barrel Brothers met Torae er uit. Torae & Skyzoo spitten om en om de track vol en het klinkt alsof ze dit al jaren doen. Als dit een voorproefje is op het reeds aangekondigde Barrel Brother’s Corner album, is dat zeker een album om naar uit te kijken.

Op de overige tracks behandelt Skyzoo verschillende onderwerpen. Zo is er een graffiti track (Krylon), een meer op de club gerichte track (Speakers on Blast) en een rauwe track die van het begin tot het eind volgespit wordt zonder een refrein of een break (Langston’s Pen). Naast het feit dat Skyzoo een goede MC is, heeft hij ook nog eens een aangenaam stemgeluid om naar te luisteren.

Live From The TapeDeck is geen heel duidelijke vooruitgang voor het genre hiphop. Ondanks dat er hoorbaar veel nieuwe technologie aan te pas gekomen is om het album te realiseren, grijpt !llmind ook regelmatig terug naar de ‘ouderwetse’ manier van produceren. Van vooruitgang is dus niet echt sprake; een gezonde balans tussen het oude en het nieuwe is een meer treffende omschrijving.

Live From The Tape Deck is nu uit via Duck Down. Het album is te bestellen via de webstore van Duck Down en hier in zijn geheel te beluisteren.

Tracklist:

01. Digital Analog
02. Frisbees
03. The Burn Notice (met Heltah Skeltah)
04. Speakers On Blast
05. #Allaboutthat
06. Barrel Brothers (met Torae)
07. The Winner’s Circle
08. Krylon
09. Kitchen Table
10. The Now Or Never (met Styles P & Buckshot)
11. Understanding Riley (met Rhymefest)
12. Langston’s Pen

Geplaatst door bowie op 5 oktober 2010