Skitz – Homegrown Vol. 1

Ze hebben rode dubbeldekker bussen, politieagenten die ‘bobbies’ heten, fish & chips, de Big Ben en pubs die om 11 uur ’s avonds sluiten. Maar wat Engeland nog meer heeft te bieden is een enorme, welgevestigde en serieuze underground hiphop scene die al jaren lang lokale helden naar voren brengt. Het “Homegrown” project speelt hierop in en zal bestaan uit een serie platen waarbij elke keer een andere Britse DJ in de spotlight staat. Op volume 1 van deze serie is het aan de Engelse DJ Skitz om de luisteraar veel lekkers voor te schotelen.

Skitz is één van de meest gerespecteerde producer en DJ in de Engelse scene. De man heeft z’n eigen label onder de naam ‘Titan Sounds’ wat zich voornamelijk bezig houdt met het uitbrengen van nieuw en opkomend Brits talent. In 1996 maakte hij z’n intrede met de 12" van Roots Manuva “Where My Mind Is At”. Ook de track “Fingerprints Of The Gods” met ook deze keer Roots Manuva en Tony Vegas van de Scratchperverts zorgde voor immens veel respect. Verder verzorgt Skitz veel remix materiaal, waaronder een remix van Pharoahe Monch’s klassieker “Simon Says”.

Z’n eigen album “Countryman” geeft je een duidelijke blik in de hedendaagse Britse hiphop scene en bevat zo’n twintig verschillende Britse artiesten en gaat in op verschillende stijlen en invloeden zoals reggae, funk en drum & bass. Met dit album sleepte Skitz de award voor beste hiphop album van het jaar binnen tijdens de UK hiphop awards in 2001.

“Homegrown Volume 1” is een compilatie van vooraanstaande Britse rappers met namen als Roots Manuva, Braintax, Taskforce en Rodney P, een voormalig lid van London posse, maar ook Amerikaanse MC’s als Pharoahe Monch en Kardinal Offishal doen mee. Wat kenmerkend is voor Britse hiphop is de vele reggae invloeden en ook op deze plaat zul je hier veel mee te maken krijgen.

De intro van “Homegrown vol. 1” is een met reggaesound gevulde beukbeat die overgaat in het eerste nummer “Dogs And Sledges” van Million Dan. Dit nummer doet denken aan materiaal van de eerste plaat van Supercat en rost lekker in het wilde weg met een enorme hoeveelheid energie. Ook het tweede nummer is weer Reggae/dancehall, maar dan komt het nummer “Soldiers” van Life & Nappa wat zich kenmerkt door een aanstekelijke piano loop en raps die worden gespuugd alsof hun leven ervan af hangt. Dit is Britse hiphop op z’n best. Helaas komt hierna Kardinal Offishal de goede sfeer bederven met een heel vervelend nummer met een ronduit irritante beat wat je tot de conclusie doet komen dat deze Amerikaan beter thuis had kunnen blijven.

Gelukkig is het daarna tijd voor de Extremists met de track “Power”. Rauwe hiphop met een manisch piano sampletje aangevuld met trompetten en goede raps die de Britse politiek op de korrel nemen. Dan wordt er plaats gemaakt voor het epische “Nors Code” van Pursuit samen met Taskforce waarbij ook hier die rauwe Britse sound goed naar voren komt. Maar het feest is compleet met de banger “Sionara” van Terra Firma die gegarandeerd het dak van je huis blaast. Hierop volgt het nummer “Just Me” van de getalenteerde Braintax, die al heel wat materiaal uit heeft wat zeker de moeite waard is. De track “Ya Done Know” van Karl Hinds/Seanie T doet qua sound nogal westcoast-achtig aan, maar de raps van deze talentvolle MC’s maken een hoop goed.

Andere noemenswaardige tracks zijn “Warrior” van Rascalz wat een perfecte mix is van hiphop en reggae, “Oh You Want More” van Roots Manuva waarbij de goed gevonden draaiorgel samples het nummer maken en “Agent Orange” van Pharoahe Monch. Toch staan er ook een aantal missers op deze compilatie. “The Greatest Show” van Skibadee is zo’n geval en de mix van Reggae en DMX-achtige sound en raps doen het niet. Ook de muziek van “Bubble Bass” gaat heel snel irriteren.

Over het algemeen weergeeft “Homegrown Vol. 1” een zeer goed en duidelijk beeld van wat er in de Britse underground rond gaat en dat er een boel zeer getalenteerde crews bezig zijn hele goede hiphop te maken die het verdient om internationaal gehoord te worden. Daarnaast is het voor de liefhebber, want het is niet voor iedereen weggelegd, een genot om die Britse accenten te horen die toch wel een bepaalde sfeer zetten. Het grootste nadeel van deze compilatie is dat er teveel verschillende stijlen op staan, waaronder een hoop reggae. Dit betekend dat je veel tracks zult skippen als je alleen voor die rauwe hiphop gaat.

Tracklist:
01. Intro
02. Milion Dan – Dogs and Sledges
03. Keith Lawrence/Seanie T – Muzik Ed special
04. Life & Nappa – Soldiers
05. Kardinal Offishal – Bakardi Slang
06. Extremists – Power
07. Pursuit ft Taskforce – Nors Code
08. Terra Firma – Sionara
09. Braintax – Just Me
10. Karl Hinds/Seanie T – Ya Done Know
11. Skibadee – The Greatest Show
12. Stone/Dynamite MC – Bubble Bass
13. Pharoahe Monch – Agent Orange
14. Roots Manuva – Check it
15. Skitz, MCD/2Ice – Champion Sound
16. Rascalz – Warrior
17. TY & Roots Manuva – Oh You Want More
18. Yungun/Jehst/Beyond There – Slumber
19. Rodney P – Big Black Boots
20. Skeme/Dirt T/ Big P – What’s Goin On
21. The Sea and MR Tibbs – Introducing MR Tibbs
22. Skinnyman – That’s What

Meer info: http://www.react-music.co.uk/

Geplaatst door bowie op 13 juli 2004