Skinnymen Productions – Manifest Destiny

Skinnymen Productions, het bedrijf wat geleid wordt door Hotep. Een man die een uitgesproken mening en visie heeft. Skinnymen vertegenwoordigt niet het donkere van de underground, nee, ze vertegenwoordigen het licht van de zon, positieve vibes dus. Dit is een van Hotep’s doelen, een inspiratiebron zijn voor Atlanta’s jeugd (hij werkt ook als leraar). Daarnaast gaat Hotep de complete huidige muziekindustrie aan door zelfstandig deze CD en DVD ‘Manifest Destiny’ uit te brengen en deze industrie te laten zien dat het ook zonder hun kan. Enerzijds probeert hij de Hip Hop uit de ‘Golden Age’ terug te brengen en anderzijds doet hij dat op een moderne manier: een cd, een dvd, een website (www.skinnymen.com) en producties van het niveau 2003.

Wanneer we de cd opzetten valt op dat er tracks op staan variërend van maatschappelijke onderwerpen (P.O.L.I.C.E.) tot het wat lossere club werk (My Flair). Van ‘My Flair’ is overigens een videoclip terug te vinden op de DVD. Hotep neemt op dit album dus alle rhymes op zich, afgewisseld door hooks van de vrouwelijke MC/zangeres Maree en een samenwerking met Ras Benzo op de afsluiter ‘Just Biz’.

Er zijn productie-wise een paar uitschieters, ‘Ex-Files (Sorry)’ is een relaxte track over liefde, maar het is jammer dat constant het ‘refrein’ herhaald wordt en er geen lyrics worden gedropt. ‘African Medallions’ is een meer hardcore nummer waarin hard wordt uitgehaald naar het bling, bling gehalte van Hip Hop tegenwoordig. We used to have pride / The way we used to rock African Medallions is now replaced with cats that rock platinum in their mouth / they go swimming and play ball in their house / living lavish / I’m tired of watching videos with only girls that look Spanish. ‘In The Matrix’ ligt ook lekker in het gehoor met een chille gitaarsample en afsluitend met een vette basic hip hop beat.

Het initiatief is goed, er zitten wat aardige tracks tussen, maar het geheel is kwalitatief zeker niet zo goed als dingen uit de ‘Golden Age’. Aan de beats en de flow, die af en toe erg vervelend wordt, kan nog gewerkt worden. Een album dat het in Atlanta misschien wel redelijk goed zal doen, maar zeker geen potentie heeft om ook internationaal door te breken. Oordeel zelf, en check hun site.

Tracklist:
01. Declaration of Independence ft. David Ali
02. African Medallions ft. Maree
03. Mid-Life Crisis
04. North Star
05. Ghetto Celeb ft. Maree
06. Interlude #1
07. Tasty Cakes
08. Ex-Files (Sorry)
09. My Flair
10. No Hooks
11. Interlude #2
12. P.O.L.I.C.E.
13. Manifest Destiny
14. In The Matrix
15. Just Biz ft. Ras Benzo
16. Bonus track
Meer info: http://www.skinnymen.com

Geplaatst door bowie op 10 augustus 2003