Skillz heeft maar negen minuten nodig voor de beste oudejaarsconference

Natuurlijk, je kan op 2020 terugblikken aan de hand van een chagrijnige boomer. Een uur lang luisteren naar ‘wat je allemaal niet mag zeggen’ terwijl precies die dingen gezegd worden, is alleen niet ons idee van een feestje. Nee, hiphop heeft zijn eigen oudejaarsconferenciers, en het jaar is pas over tot Skillz aan de beurt is geweest.

Zijn carrière als rapper heeft Skillz jaren terug al achter zich gelaten. Tegenwoordig is de bekendste Ghostwriter in rap vooral actief als DJ en is hij je leraar als je The Voice of Hip Hop in America aan de universiteit van Richmond volgt. Toch pakt hij nog één keer per jaar de mic op, en dat is om het afgelopen jaar samen te vatten in zijn ‘Rap Up’. Deze keer pakt hij extra lang uit, en de eerste verse maakt meteen duidelijk waarom. Het overlijden Kobe Bryant en zijn dochter Gianna en de dood van Pop Smoke passeren al vroeg de revue, maar er valt ook genoeg te lachen. Skillz steekt de draak met Karens en slaat teveel toilet papier in als corona uitbreekt, om na twee minuten te constateren dat hij pas bij maart is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MAD SKILLZ (@skillzva)

Naast zijn verses wordt er deze keer ook handig gebruik gemaakt van beeld. Allerhande memes en nieuwsbeelden komen langs in een video waarin ze slim verweven zijn en perfect met de bars van Skillz samenvallen. De beat is lichtvoetig en onderstreept de grappige sfeer, maar aan het einde blijkt de track ook voor kippenvel te kunnen zorgen. We gaan hem hier niet verraden, maar Skillz zorgt voor een punchline die bijna letterlijk als een punch voelt.

G-Unit affiliate Uncle Murda kopieerde het idee van de Rap Up een aantal jaren terug, en ook dat is inmiddels tot een traditie uitgegroeid. Deze keer gebruikt hij het meteen als een handig stukje marketing door er zijn nieuwe mixtape Don’t Come Outside, Vol. 3 mee af te trappen. Uncle Murda probeert Skillz de kaas van het brood te eten door zijn versie twee keer zo lang te maken, maar je moet zelf maar beoordelen in hoeverre hij daarin slaagt.

Wat we je in ieder geval wel alvast kunnen verklappen: beide rappers zijn sowieso leuker om naar te luisteren dan Guido Wijers en Youp van ’t Hek.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 januari 2021