Skiggy Rapz

Lees hier het interview met Skiggy Rapz, een van de finalisten van de Grote Prijs van Nederland. Essentie in z'n muziek is positiviteit: represent hippies and happy people…Tegenwoordig zijn er zoveel stoere mensen in de hiphop-scene in NL, maar Skiggy weigert daaraan mee te doen… Jatoch!

Skiggy Rapz, voor sommige een bekende naam, voor anderen nietszeggend. Toch heeft Skiggy Rapz al een aardige naam in de hiphop wereld opgebouwd mede door zijn optredens met Master Surreal maar vooral door de regiofinales te winnen van de Grote Prijs Nederland, om zichzelf zo met zijn backup MC Tinus te plaatsen voor de finale van de GPVNL. Genoeg redenen dus om in een gesprek met Skiggy erachter te komen wie deze man nou is en wat hem bezig houdt…

Skiggy, waddup, alles goed?
Haha Alles gaat zeer goed!

Wie is Skiggy Rapz?
Marcel of tewel Skiggy Rapz is een rapper/producer die positive hiphop maakt, energieke liveshows samen met MaJazz, backup MC, ja verder gewoon dikke flows en delivery. Gewoon frisse shit

Hoe is het begonnen met Skiggy? Of toen nog Skrabz
Het gaat eigenlijk nog veel verder, maar goed, dat was allemaal voorbereidend werk, want toen was ik wel erg jong. Maar ik was een groep samen met me back-up MC, die ging op een gegeven moment naar Australië voor een jaar, en toen ben ik gewoon solo verder gegaan als Skrabz. En toen hookte ik up met een andere beatcreator, waarna ik nog een cd heb gemaakt genaamd: Skrabz – Realistic Lyricism. Echt een hele wackass cd. Echt daar heb ik er misschien 80 van verkocht… Aan familie en vrienden. Ja, daarna ben ik helemaal solo gegaan en het contact met die gozer werd ook steeds minder. En toen ben ik gewoon me eigen ding gaan doen en daaruit kwamen nummers als ‘Shining Sun’ En zo heeft dat zich een beetje ontwikkeld en nu vanaf de een op andere dag in die Grote Prijs!

Wat was de naam dan van die oude groep?
OD Fundamentels. hehe. Ja dat was zeg maar de Original Dutch Fundamentals.

Spitte je toen al engels?
Ja, Engels, altijd, ik heb nooit Nederlands gerapt..

Wat waren en zijn je invloeden voor je eigen muziek?
Dat verschilt echt heel erg. Qua hiphop bijvoorbeeld toch wel het bekende rijtje als Mos Def, The Roots, KRS-One, Jeru The Damaja, gewoon het Rawkus rijtje. Maar ook bijvoorbeeld weer hele commerciële shit zoals 2pac. Dat luisterde ik vroeger al heel veel, toen was ik daar best wel fan van. Nu luister ik het ook wel gewoon voor die flavor, die gast was zowieso ook al goed in sfeer brengen in nummers wat ik heel belangrijk vind in de muziek. Verder ook heel veel gitaar nummers John Denver enzo, ik digg echt heel veel muziek.

De essentie van je muziek is positiviteit, denk je dat je muziek altijd positief wordt opgevat?
Ik heb er natuurlijk wel nummers tussen zitten bijvoorbeeld Out the Box die ik gedropt heb op internet. Dat is meer een soort punchline track, gewoon braggin’ and boasting. Maar ik denk dat over het algemeen, sowieso als ze mij live zien, dat mensen er wel een positieve indruk ervan krijgen. En mijn muziek is meestal gewoon vrolijk en opgewekt, gewoon fris! Fris is echt het sleutelwoord!

Heb je ook wel eens duistere of negatieve muziek gemaakt?
Ja, bijvoorbeeld ‘On My Own’ dat is niet zozeer duister, maar meer een droevige track. Dat is dus een weerspiegeling van die moeilijke periode in verband met het overlijden van mijn vader en alles dat niet lekker ging. Maar gelukkig gaat alles wel weer een facking stuk beter!

Hoe heeft deze vibe zich ontwikkeld zoals die nu is? Beïnvloed door gebeurtenissen of mensen?
Eigenlijk gewoon heel spontaan, ik maakte eerst best wel zware hiphop, boombap beats met stoere raps, en ik rapte ook keihard en mensen zeiden ook tegen me dat ik wat rustiger moest rappen. En op een gegeven moment ging ik ook bij mezelf ten rade met Wat ben ik nou voor gast? Ben ik nou een stoere gozer of ben ik een sukkel of een nerd of whatever… Toen ben ik gewoon erachter gekomen dat ik hou van die positieve instelling en dat ik goeie shit uit slechte shit probeer te halen. Dus ik denk dat het zich zo heeft ontwikkeld, het is gewoon meer een reflectie van mezelf!

Eerder gaf je al aan dat je muziek altijd Engelstalig is, Heb je nooit in een ver verleden Nederlandse teksten gedropt?
Ik heb denk ik drie Nederlandse teksten en die zijn echt een hele lange tijd geleden geschreven en zijn ook verschrikkelijk wack! Daarom weet ik dus ook dat ik dat NEVER zal doen! Dat is echt hele slechte shit! Ik kan me daar gewoon niet goed in uitdrukken en omdat ik het ook nooit heb gedaan zou het weer een nieuw ding zijn om te moeten leren.

Hoe heeft je Engels qua uitspraak en vocabulaire zich dan ontwikkeld?
Veel tv kijken, hahaha, en ja, ik haal veel leuke woorden en uitdrukkingen uit films. Ik weet nog dat ik vroeger toen ik heel klein was, keek ik op BBC naar the Funfactory, ik weet niet hoeveel ik daarvan heb opgestoken. Als je ook tapes luistert van een aantal jaren geleden, zijn ze verschrikkelijk slecht! Toen had ik een verschrikkelijk slechte uitspraak, dus ik denk dat het gewoon oefenen, oefenen, oefenen is. Ik had toen op een gegeven moment dat ik elke dag keihard aan het rappen was, de hele tijd daarmee bezig. Ik ben nu meer doelgerichter gaan denken. Ik denk nu meer in tracks dan in losse beats en teksten.

Je rapt dus voornamelijk Engelstalig, maar weinig MC’s uit Nederland breken echt door in het buitenland. Is dit voor jouw wel een specifiek doel?
Doorbreken in het buitenland? Nee, dat is voor mij alleen maar nog meer het onvoorstelbare. Ik heb gewoon zoiets van eerst Nederland. En als dat zou lukken… Dan misschien het buitenland. Het lijkt me echt super vet. Uiteindelijk is het natuurlijk wel een soort van streven maar of dit ook realistisch is…?

Je bent zelf dus ook bezig op gebied van produceren en dergelijke, doe je dit voornamelijk alleen of gebruik je ook beats van andere beatcreators?
Ja, eerst maakte ik altijd beats voor mezelf. Maar nu heb ik ook wel beats van andere mensen, zodat ik me gewoon meer kan focussen op die teksten. Of dat ik gewoon een tijdje heb dat ik qua beats maken geen inspiratie heb. Maar zeven van de tien beats waar ik op rap zijn van mezelf.

Ok cool, wie zijn dan de mensen die ook wel beats voor jou produceren?
Bijvoorbeeld van Tony Shift, D-Pro 2 beats zelfs. Surreal gaat een beat voor me doen. Glenn van DAC heeft een beat voor me. Maar ik werk niet zo veel met beats van anderen, maar enkele gebruik ik wel ja.

Je noemde jezelf eerst Skrabz maar dit vond je een backpack naam. leg uit?
Ja, Skrabz vind ik te stoer, ik weet niet hoe ik dat moet zeggen. Maar ja, Jiggy Djé heeft Skiggy Rapz verzonnen door Skrab scratchend te flowen dus Skiggy Rapz. Dus hun van: Is dope, man, is dope! Op een gegeven moment had ik het zelf in een tekst gebruikt en dacht ik van: hé dat is best dope! Nadat ik het toen vaker ging gebruiken, noemde ik mezelf niet eens meer Skrabz. Toen heb ik gewoon besloten van: Fack it, ik vind Skiggy Rapz gewoon een stuk leuker klinken, past beter bij me en ja klinkt gewoon dope. Dus skrabz is nu gewoon een soort van A.K.A.

Hoe is de verhouding met DAC en Skiggy aangezien je ook in hun videoclip op tv te zien bent?
Mijn verhouding met DAC is zeer goed. Ik heb Dex leren kennen toen ik bij greenpeace werkte. Toen deden we een vragenrondje waar je mee bezig was, dus ik vertelde dat ik een opleiding voor muziek technology deed. En toen kwam Dex naar me toe. En Darin en Mr. Fonk zaten op diezelfde opleiding alleen dan in het 2e jaar. Dus een keer opgehookt en elkaars muziek laten horen en we vonden het allebei wel vet klinken, dus van het een komt het ander en zo gingen we tracks met elkaar opnemen. En vanuit daar ken ik ze nu al 2 jaar. En zo zijn we gewoon goeie vrienden geworden.

Werk je nog steeds bij Greenpeace?
Hahahaha! Nee, man… Nee, al heel lang niet meer. Hehe, ik was zeg maar zo’n gozer die je op straat lastig ging vallen.

Je hebt veel met Master Surreal opgetreden, ben je bewust hiernaast je eigen ding gaan doen of was het al bekend dat dit een tijdelijke samenwerking was?
Ik heb nog steeds die samenwerking met hem, alleen de laatste tijd hebben we door drukte geen optredens meer gedaan. Op een gegeven moment was ik zijn backup MC en het was gewoon altijd feest. Toen ik op de Popunie cd stond belden die gasten me op of ik mee wilde doen aan de Grote Prijs van Zuidholland. Maar toen had ik geen backup MC en zat ik dus te denken of ik dat zou doen of niet. Na een tijd heb ik aan Surreal uitgelegd dat ik toch mijn solo ding ga doen. Want ik blijf toch een solo artiest. Want ik heb zoiets van: "Als ik mee doe aan zo’n competitie, wil ik meedoen als Skiggy Rapz, niet als Master Surreal en Skiggy Rapz. Niet omdat ik niet samen een show met hem zou willen rocken, maar gewoon omdat ik me eigen muziek als solo artiest wil showen. Maar die shows met Master Surreal zullen zeker weer komen…

Samen met Tinus rock je on stage, was dit omdat Tinus je gewoon goed aanvoelt?
Ja absoluut, op een gegeven moment heb ik hem gevraagd of hij dit wilde doen en hij was gewoon heel enthousiast. Vroeger had ik natuurlijk al met hem samengewerkt en toen hebben we eigenlijk best wel veel opgetreden. Zelfs nog een talentenjacht gewonnen, hahaha. Dus we hadden al ervaring met samen op het podium staan. En we maken samen ook muziek zoals gitaarspelen en zingen en al die shit. Dus het was een logische stap en daardoor denk ik dat wij er ook een heel eigen ding van maken als we live zijn. Ik denk dat dat ons ook wel onderscheidt met veel andere hiphop acts.

Kun je ons wat meer over Tinus vertellen? Gaat hij ook nog wat droppen, wie is hij, wat doet hij, kortom: wie de hell is je grote vriend Tinus?
Tinus of Majazz is een gast die over het algemeen zeer hard chillt en sinds kort in Den Haag op zichzelf woont. Die gozer is gewoon onwijs muzikaal, hij kan piano spelen en gitaar spelen en hij zingt en schrijft nummers voor bij de gitaar en heeft vroeger dan ook gerapt en kan dat nu op zich ook nog wel maar zou dat dan meer moeten ontwikkelen. Maar voor die backup is hij helemaal perfect. Het is zo natural en door die chemistry voelen we elkaar gewoon goed aan. Maar hij is nu bezig met een project met een andere zanger en dat is wel heel vet.

Je performance is vrij energiek en geeft goed die positieve vibe weer, is dit geoefend of heb je dit van nature?
Kijk sommige dingen zijn ingestudeerd, omdat je probeert een bepaalde show neer te zetten. We willen gewoon iets heel duidelijks neerzetten zodat mensen gewoon 20 minuten lang (in dit geval met de GPNL) geboeid zijn, dat er wat gebeurt op het podium! Maar die happyness en joy en die vibe die we willen overbrengen op het publiek is niet geoefend, dat is natural.

Vind je veel hiphop shows dan niet boeiend?
Ja, ik vind echt veel hiphop shows gewoon vrij saai. Op zich maken ze dan wel gewoon dope muziek maar ze brengen het gewoon niet dope. Ze staan gewoon te stoer te doen of juist te zenuwachtig te zijn. Het heeft het gewoon allemaal net niet. Wat gasten ook vaak doen zijn hele nummers… Ik vind dat zelf persoonlijk vrij saai.

Je flowt snel, voor sommige te snel, wat vind je hier zelf van aangezien je articulatie wel duidelijk is?
Wat ik altijd heb met snelle flows is dat als je snel flowt moet het wel duidelijk zijn. Meestal verstaan mensen me niet omdat ik voor velen te snel ga en omdat het in een andere taal is. Ik heb zoiets van het is gewoon een ritme en bij die snelle stukjes gaat het ook vaak niet zozeer om de tekst, want anders zou ik het niet zo doen. Want dan komt de boodschap toch niet over, maar dan moet je gewoon naar de klanken luisteren en denken van: hé dit zijn gewoon allemaal woorden!" Ook als je het niet begrijpt, en het is gewoon een ritme over een beat. Ik vind het zelf gewoon heel vet, omdat ik het heel funky vind en mezelf daardoorweer onderscheid met andere live acts. . En live krijg ik ook altijd goede reacties.

Waar haal je de inspiratie voor je nummers vandaan?
Van me leven gewoon. Mijn muziek is meestal wel vrij persoonlijk. Ik ben best wel open over dingen. Waar ik altijd met mijn tekst naar toe ga is dat ik een plaatje probeer te schilderen voor mensen en dat kan een fictief verhaal zijn of gedeeltelijk waar zijn of een punchline tekst zijn of een hele droevige track, maar het is een plaatje en dat mensen zich dat erbij voorstellen. En ik denk dat dat me inspireert om teksten te schrijven. Gewoon om een sfeer neer te zetten, want in me hoofd zie ik het ook gewoon. En ik merk gewoon aan de reacties van mensen dat ik die ability steeds beter ontwikkel in het schrijven van een tekst dat mensen ook voelen wat ik bedoel. Dat ze het zelfs gaan quoten tegen mij, dat vind ik gewoon heel dope.

Dus je muziek is een stukje Skiggy!
Ja zeker, zeker! Een stukje Marcel! Daarom doe ik dat ook. In eerste instantie maak ik op zich gewoon muziek voor mezelf. Bij veel dingen helpt het ook gewoon: als ik blij ben, schrijf ik een blije track en als je je kut voelt, kan je nog steeds een blije track schrijven of je schrijft een droevige, maar je kan het er in ieder geval in kwijt. Muziek is sowieso niet meer als een vertaling van emoties.

Je hebt een track geschreven over je overleden vader. Wat was de belangrijkste reden om dit nummer te gebruiken voor het optreden in waterfront bij de regionale voorronde van de Grote Prijs?
De belangrijkste reden is gewoon om te laten zien wie ik ben. What I am about! Eigenlijk ook een beetje met terugblik op de vorige vraag, de show is ook gewoon een plaatje van wie ik ben en wat voor muziek ik maak. Ik vond dat dat aspect er eigenlijk d’r ook gewoon bij moest. En ik voel die beat gewoon te hard. Die had ik bijna een jaar geleden gemaakt, en vanaf het begin had ik al zoiets van dit moet erop! En ik ben erg blij dat die tekst zo lekker bij die beat past. En heel veel mensen kennen gewoon die eerste verse uit hun hoofd, dat is iets van 48 bars! Mensen die ook niet naar hiphop luisteren die zitten gewoon tegen mij te vertellen welke line dope is. Met zo’n track is het heel belangrijk om een emotie of reactie terug te krijgen. En dit was boven mijn verwachtingen.

Wanneer kunnen we het Skiggy Rapz album gaan verwachten en hoe gaat het heten?
Het album? Haha uhhm, de verlopige titel is Lazy As Fuck, mar dat is ook meer als een geintje. Ik moet gewoon kijken hoe het gaat met die Grote Prijs. Stel je voor als je hem wint dat er dan misschien meer deuren open gaan, als ik nu het hele ding ga regelen waar ik sowieso geen tijd meer voor heb, dan is dat misschien voor niks. Dus ik wacht 7 december af en kijken hoe dat loopt. Ik wil sowieso nog iets van drie tracks maken…

Als het album er is, komt ie dan ook op vinyl?
Weet ik nog niet, het lijkt me wel heel vet! Ik denk dat ik er dan sowieso een aantal ga drukken voor DJ’s, want die shit moet wel gespint worden. Het lijkt met gewoon heel vet! Want een plaat is gewoon een symbool, een hiphop ding, dat vind ik heel vet!

Wat zullen de features zijn op het gebied van productie en MC’ing?
Ik heb een groepstrack met Master Surreal, Gumshoe, C-Major, Pete Philly, Skate the Great en ik, en Phreke is de zangeres! Die is trouwens fakking dope! Ik doe verder sowieso nog een track met Surreal en twee met Tinus. Misschien nog een track met Pete Philly… En qua beats de mensen die ik net opnoemde in een vorige vraag.

Geen DAC?
Het zou dope zijn maar ik moet nog even kijken, eigenlijk wil ik geen Nederlandse rap op het album. Maar eigenlijk zou het wel moeten.

Gaat Master Surreal een belangrijke rol spelen?
Hij heeft er wel degelijk mee te maken, absoluut! Hij produceert een track waar hij samen met mij opstaat. En hij staat op die groepstrack. Hij doet trouwens de intro van ‘Kind Of Man’ met Wudstik, die moet ik niet vergeten, haha! Ik ben gewoon echt down met Surreal, ik heb echt veel aan hem gehad. Hij zit al langer in dat wereldje en met de GPNL geeft ie me gewoon advies en zo en ik kan er goed over praten. We zijn ook zeker goede vrienden geworden. Het is echt een super gozer!

Ga jezelf nog te horen zijn op andermans album?
Op het compilatie album van Rotterdam Redrum Records waar ze mijn motherfocking naam verkeerd hebben gespeld! Het is een SCHANDE! Het is zelfs twee keer verkeerd gespeld!!! Op de achterkant van de cover staat Skiggy Papz met een P! een soort vaderfiguur. En aan de binnenkant staat Ciggy Rapz, iiight ok! Anyway, die Mike Redrum belde me op en vertelde dat dus, en ik zei gewoon van: Da’s echt wel hoerig.? Ik heb het gevoel dat ik meer voor lul sta dan dat het dope is. Effe kijken, ik kom ook op D-Pro zijn album, en op het nieuwe DAC album, op een compilatie cd genaamd ‘Street Theather’ en sowieso op Surreals album, en op het cd’tje van de Popunie ‘de onweerstaanbare 5’

Je geeft shout outs aan o.a. Pete Philly en DAC. Zijn er concrete plannen om samen te gaan werken? Zo ja, wat is de planning?
Met DAC een track voor het nieuwe album. En een dope concept voor met Jiggy Djé. Met Pete moet ik gewoon nog tracks gaan maken, want wij connecten best wel goed muzikaal. We hebben al dingen gedaan maar het kan gewoon nog beter, want op die posse track komt ie echt fakking ill!

Na 2 regiofinales gewonnen te hebben van de Grote Prijs NL, hoe schat jij je kansen in om de finale in Paradiso te winnen?
Ik ken de andere acts sowieso niet live. En ik hoor er ook niet veel verhalen over hoe ze live zijn. Tinus is sowieso heel positief en ik ook wel, maar je moet sowieso rekening houden dat er zit gewoon een jury zit. Op zich ben ik gewoon heel optimistisch en denk gewoon: Fack it, we gaan ervoor! De drang is er ook gewoon om te winnen. Als ik hierdoor gewoon op een nog hoger level bezig kan zijn met mijn muziek… Zolang je het puur houdt lijkt me heel erg vet.

Wat is de belangrijkste reden voor jouw om mee te doen aan de Grote Prijs?
Opzich hou ik helemaal niet van wedstrijden. Maar het is sowieso leuk om te kijken op wat voor level je zit. Misschien dat het deuren opent en gewoon die vijfduizend euro!!! Misschien dat het gewoon een kans is. En o ja, in Paradiso optreden! Dat is altijd wel een droompje geweest om daar voor een volle zaal op te treden.

Als ik zeg dat dit de meest oninteressante finale is van de afgelopen jaren wat zeg jij dan?
Dat ik dat wel meer mensen heb horen zeggen, maar ik hoop dat ik het daardoor wat interessanter kan maken. Ik ben zelf heel bewust van het feit dat we niet 100% zeker gaan winnen. Maar ik heb het wel meer mensen horen zeggen.

Wat is jouw mening over de andere finalisten?
Sowieso ken ik ze allemaal niet zo goed. De meeste dingen zijn heel erg hiphop, en dat is op zich wel dope. Als ik nummers luister, is het wel degelijk, maar heel veel dingen missen gewoon dat eigen ding.

Bij de laatste regiofinale in Rotterdam was jij de enige hiphop act van de avond. Hoe kijk jij tegen r&b en hiphop aan in 1 categorie?
Ja, dat vind ik echt facked up! Echt kut! Is net zoiets als je metal bij punk zet! Ja, het heeft allebei harde gitaren en lange haren. Of Mellow, House en Hardcore, dat kan ook niet. Dus onzin.

Je was laatst te zien bij Raymann Is Laat. Hoe vond je deze ervaring en publiciteit?
Ik vond het heel vet. Ik heb nog met Jan des Bouvries lopen chillen en Irene van der Laar, dat was wel lachen. En Jörgen Raymann is een hele aardige gozer. Samen met Tinus heb ik de hele dag lopen chillen samen met die Amerikaanse komiek Mardy. Het is een standaard dat ze met een live act twee takes doen en bij ons doen ze er maar eentje dus dat vond ik ook wel heel dope. Ze waren echt superenthousiast over hoe het ging en publiciteit is ook wel lachen. Een half miljoen kijkers is wel leuk natuurlijk.

Skiggy, je bent onlangs uitgeroepen tot een van de onweerstaanbare 5 van de popunie. Het gaat goed he?
Ja, het gaat beter als eerst, ik kom steeds meer in de schijnwerpers en hoop dat het vanaf hier verder gaat. Ik vind het sowieso dope, want de popunie subsidieert acht optredens voor ons en dat is gewoon super. Sowieso heb ik veel aan popunie te danken ook met ‘Down Into Hiphop 2’.

Hoe denk je dat het ervoor staat met de publiciteit van hiphop van eigen bodem op radio en tv?
Ja, het wordt steeds meer, maar nog niet genoeg, bijvoorbeeld Opgezwolle heeft dat een clip maar ik zie die veel te weinig voorbij komen! En dat vind ik jammer, want ik vind het een hele dope clip en nummer. Maar ook met DAC met ‘Springstof’, maar die clip zie je ook veel te weinig. Het moet meer aandacht krijgen. Het wordt wel steeds groter, maar vooralsnog te weinig.

Hoe kijk je aan tegen hiphop en het medium internet? Wat vind je van de zogenaamde internet mc’s?
Ik vind internet gewoon als een medium echt super. Het is goed voor je promotie, het is snel, interactief. Mensen kunnen gemakkelijker feedback geven. Maar je hebt ook mensen die er te ver in gaan en alleen maar op het internet zitten, dat maakt op zich niet uit en dat neem ik niet serieus, maar sommigen doen het wel. Je moet het zien als een medium, geen vrienden club.

Ok bedankt, heb je nog shoutouts naar de bezoekers van HIJS?
Ja, shoutouts! Ik vind die site van jullie echt debombdiggie! Jullie zijn echt goed bezig voor hiphop, want ik zie jullie overal! Die Relevant Elemants party vond ik ook dope en verder ga zo door en ja, check die shit op hiphopinjesmoel gewoon!

Skiggy Rapz is op 7 december te zien in de grote finale van de Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Hou verder de agenda in de gaten voor meer gigs waar Skiggy zijn lyrische kunsten gaat vertonen en je overrompelt met zijn positiviteit! 

Meer info: http://www.skiggy.nl

Geplaatst door bowie op 20 november 2003