Skiggy Rapz – Boat Drinks

Skiggy Rapz zal voor velen geen onbekende naam meer zijn. Met zijn 21 jaar jong bewijst hij onder meer veel talent te hebben door in 2003 de Grote Prijs van Nederland te winnen. Deze enthousiaste MC midden uit het groene hart van Nederland, namelijk Nieuwkoop, weet nu aan de vraag van zijn fans te voldoen door zijn debuut album “Boat Drinks” te releasen. Deze vraag was hoog, mede doordat er weinig tot geen audio van Skiggy Rapz, voorheen Skrabz, te vinden was en door middel van zijn sterke optredens door het gehele land, was men zeer nieuwsgierig hiernaar geworden.

Mede door het winnen van de Grote Prijs, dropt Skiggy dan zijn debuut album waarvan de meeste producties ook nog eens op zijn naam staan. Verder krijgt Skiggy hierbij hulp van Clenn (DAC) en Dee Pro, Surreal en Tony Shift. “Lively”, het eerste nummer op het album, geeft een kleine introductie van wie Skiggy Rapz is met een compilatie van audio uit interviews en van optredens. Hierna wordt er meteen een stempel gedrukt met “Notebook” waar Skiggy recht voor zijn raap spit op een heerlijke boom-bap beat. Een opzwepende beat zorgt voor een ware party track genaamd “The Truth” wat bij optredens ook altijd een feestelijke afsluiter is. Snelle flows, waar het veelal om de klanken gaat zoals Skiggy zelf zegt, samen met een sample die ieder zal aanspreken zal deze op menig feestje nog terug te horen zijn.

Skiggy Rapz laat ook ondanks er over het gehele album een goede dosis humor aanwezig is ook zijn gevoelige kant zijn. In “Kinda Man” wordt Skiggy vergezeld door Wudstik (DAC) die het refrein op zich neemt. Deze zwoele track waarop de duidelijke woordkeuze van Skiggy een hoogtepunt bereikt, zal het zeker goed doen op warme zomeravonden. Deze zomeravonden slaan om in nachten in “My Music” waar rustgevend tromgeroffel de melodie inleidt. Wijs wordt er over muziek gerapt op relaxte wijze wat de sfeer er goed in houdt. Tevens geeft Skiggy een weerspiegeling van de moeilijke tijd die hij heeft gehad na het overlijden van zijn vader in “On My Own”. Ik ben nog maar weinig mensen tegen gekomen die geen kippevel kregen bij dit droevige nummer waar een rustige saxofoon de beat siert. Tekstueel weet Skiggy zijn gevoel perfect te verwoorden wat dit voor mij tot een van de beste tracks van het album maakt.

Dat het weer beter gaat met Skiggy vind je terug in de frisse, vrolijke nummers als “Where U At?!” en “Word (Say It Again)” waar backup MC Majazz de zang op zich neemt, wat hem overigens bijzonder goed af gaat. Het happy hippie/hiphop nummer “Been Around The Block” zorgt met het vriendelijke gitaartje en het aanstekelijke refrein voor gezonde blije gevoelens. Majazz zijn rol hierin is bijzonder groot en deze combinatie tussen zang en rap klinkt bijzonder goed in het gehoor. Alsnog heeft Skiggy een arsenaal van MC’s opgetrommeld die bijgestaan worden door de zangeres Phreke op “Re:Mind”. Master Surreal, Pete Philly, The Proov en Skate The Great leveren allen hun bijdrage op dit soulvolle nummer waarin iedereen zijn muzikaliteit uitstraalt met rustgevende raps.

Een fris een vrolijk album met een goede dosis humor, die o.a. duidelijk wordt in enkele skits, en zonder de realiteit uit het oog te verliezen smaakt deze “Boat Drink” bijzonder goed. Een minpuntje in de shows van Skiggy is dat door de uiterst snelle flow zijn woorden moeilijk te volgen zijn, gelukkig geldt dat niet voor de nummers op het album wat een prima debuut oplevert.

Tracklist:
01. Lively
02. Notebook
03. The Truth
04. Kinda Man ft. Wudstik
05. Where U At ?!
06. My Music
07. Been Around The Block ft. Majazz
08. On My Own
09. Ticket
10. Word (Say it Again) ft. Majazz
11. Re:Mind ft. Master Surreal, Pete Philly, The Proov, Skate The Great & Phreke

Meer info: http://www.skiggy.nl

Geplaatst door bowie op 13 mei 2004