Skepta’s ‘Konnichiwa’ gaat één van de releases van het jaar zijn

Skepta loopt nu zo’n twee jaar voorop in de heropmars van de grime. Met That’s Not Me en voornamelijk de single Shutdown brak hij wereldwijd door en zette hij het genre eigenhandig in de spotlights. Het bracht hem co-signs van o.a. Kanye West en Drake. Zijn langverwachte nieuwe album, getiteld Konnichiwa, werd vorige week gepresenteerd in Tokio (hoe kon ‘t ook anders met zo’n naam) en aankomende zomer staat hij met het nieuwe materiaal op WOO HAH! Wij onderwierpen de langverwachte plaat aan een aantal luisterbeurten en konden niet anders dan concluderen dat dit een van dé releases van het jaar gaat zijn.

skepta-konnichiwa-album

De straten van Tottenham en ver daarbuiten gaan de komende tijd gevuld worden met bangers. Naast de twee voorgenoemde hits staat er namelijk meer hard materiaal op Konnichiwa (Japans voor ‘Hallo!’, in case you didn’t know). Op Lyrics doet toekomstig superster Novelist mee met een gruwelijke verse, maar Skepta laat zich de kaas niet van het brood eten en besluit op de track na de intro meteen een niet al te subtiel schot te lossen richting Dizzee Rascal door vol venijn diens bars te verbasteren en Tell a pussyole look sharp, fix up, where you from? te spitten.
Die agressieve delivery lijkt niet op te houden, want bijna het hele album zorgt voor een adrenalinekick waardoor je dingen in elkaar wilt trappen. Zo is Corn On The Curb een track waarin Skepta samen met labelgenoot Wiley de vallen van het celebritybestaan illustreert. Iets wat weliswaar vaker is gedaan, maar met het voor grime kenmerkende tempo, de dreigende sample en de vlijmscherpe delivery blijft de track alsnog overeind.

Verdere muzikale hoogtepunten: Numbers haalt het tempo op een aangename manier even naar beneden en heeft de minste grime-invloeden van het hele album. Even dreigt de featuring van Pharrell Williams te bestaan uit slechts een gesampled refrein, de opluchting is dan ook groot wanneer hij op tweederde van de lekkere banger toch om de hoek komt met een prima verse. En op Man wordt zelfs Queen Of The Stone Age’s Regular John dusdanig gesampled alsof het rechtstreeks uit het noorden van Londen afkomstig lijkt te komen.

Muzikaal gezien is Konnichiwa, buiten de Drake-esque featuring van A$AP Nast op het refrein van Ladies Hit Squad wat een klein slippertje genoemd mag worden (had dan meteen The 6 God zelf gevraagd, die heeft immers het Boy Better Know-label vereeuwigd op zijn lichaam), een meesterwerk. De speeltijd in combinatie met de al bekende singles kunnen wenkbrouwen doen fronsen: haal o.a. Shutdown, It Ain’t Safe, That’s Not Me en de overbodige peptalk van vriend, medemuzikant én plaatsgenoot Chip van de speeltijd af en er blijven slechts 25 minuten aan nieuwe content over. Maar wat let Skepta om de twee belangrijkste tracks uit zijn carrière niet op zijn nieuwste wapenfeit te gooien? Precies.

Skepta levert een compacte plaat vol agressieve raps, muzikale en tekstuele knipogen naar de early days van de grime, een lofzang aan zijn gang en besluit het met een verantwoording voor zijn carrìere naar zijn moeder. Authentiek, speels, persoonlijk en bangend.

Tracklist:

01. Konnichiwa
02. Lyrics (ft. Novelist)
03. Corn On The Curb (ft. Wiley & Chip)
04. Crime Riddim
05. It Ain’t Safe (ft. Young Lord)
06.
Ladies Hit Squad (ft. D Double E & A$AP Nast)
07. Numbers (ft. Pharrell Williams)
08.
Man (Gang)
09. Shutdown
10. That’s Not Me (ft. JME)
11. Detox (ft. BBK)
12. Text Me Back

Stream het album:

Geplaatst door bowie op 11 mei 2016