Skeemz – Ain’t you heard

Het ontstaan van de groep is te zoeken op ‘de Nachten’, een muzikaal en literair event uit België waar een groep gezocht werd die chille muziek kon spelen om de verschillende voordrachten aan elkaar te lijmen. Na de positieve commentaren op een optreden dat volgens henzelf niet eens zo goed ging zijn DJ Buzz, zangeres Lien, MC Six, Isolde (drums), Peter (piano), Jan (bass) en Kas (gitaar) samen blijven optreden tot het tijd werd om aan een album te gaan werken. Of de reacties warm blijven valt te bezien.

Vanuit verschillende kanten worden ze simpelweg ‘urban’ genoemd bij gebrek aan beter en omdat dat tegenwoordig zo goed in de mond ligt, maar de waarheid is anders. Ze brengen naar eigen zeggen een aparte sound die verschillende genres samenbrengt zoals hiphop, soul, pop, jazz en ragga. Mijn eerste indruk toen ik de cd beluisterde met een half oor lag in dezelfde lijn als de Black Eyed Peas, gelukkig bleek nadien dat dit een foute gedachte was. Ze hebben inderdaad hun eigen stijl en vooral de zangeres steekt erboven uit, tot zover de gelijkenissen met de BEP.

De intro geeft je alleszins veel zin met een zware beat en een zwaar klinkende MC die ‘Yeaaah’ schreeuwt, je kent het wel. Het vervolg is dan weer rustig met zangeres Lien die de boel op gang brengt, spijtig dat ze een nummer later in ‘pressure’ het tempo er al weer uit haalt. Bijna al hun tracks roepen zulk dubbelzinnig gevoel op; de manier waarop rust en drukte gecombineerd worden is prachtig om horen, maar toch wil je na een tijdje wel een van de twee en niet beide. Hoewel Lien en Six over een goede flow beschikken, zijn hun teksten ondermaats, waarschijnlijk door dat ze engels zingen/rappen. Als Nederlandstalige kan dit de nodige problemen meebrengen zoals een gebrek aan woordenschat. Te simpele en played out lines zijn een pijnlijk gevolg. Echt hard stoorde ik me er niet aan omdat de beat en de zang de bovenhand hebben in het album. De muziek op zich is een zeer blijde en funky bedoening, je zou er plaatselijk van gaan rechtstaan en dansen. Maar als je heel de tijd moet staan dansen in je kamer omdat de muziek het beste van het album is begin je dat ook wel moe te worden. Het grootste minpunt is het gebrek aan variatie, een intermezzo ergens in het album had al wonderen kunnen doen.

’Ain’t you heard’ is wel een goed album, maar wordt na verloop van tijd wat eentonig. Dit proberen ze dan weer wel op te vangen met enkele collabo’s, wat een klein succesje genoemd kan worden. De positieve reacties van andere recencenten zijn begrijpelijk, maar lang hebben ze dan niet geluisterd. Op de zangeres Lien en MC Six is niet veel aan te merken, maar ze hadden me meer kunnen verbazen met een maxi of een single. Meer variatie is de beste tip naar een volgend album toe.

Meer info: http://www.skeemz.be

Tracklist:
01. intro
02. time to share
03. pressure
04. shady (ft Balo)
05. ready (ft Ya Kid K)
06. all that you got
07. ain’t you heard
08. tonite
09. losin’
10. warm it up
11. u move me
12. sleepin’around (ft Thor)
13. go back
14. please

Geplaatst door bowie op 16 januari 2006