Sixtoo – Chewing On Glass & Other Miracle Cures

En weer kunnen we een topalbum toevoegen aan de toch al zo rijke Ninja Tune-catalogus. Ditmaal is dat Chewing On Glass & Other Miracle Cures, het vierde album van de Canadese producer Sixtoo. Eerder verrichte hij al productiewerk voor ondermeer Buck 65 en Anticon-leden zoals Sage Francis en Sole, maar ook op albums van DJ Signify en Non Prophets is Sixtoo (ook lid van het hiphopcollectief 1200 Hobos) te horen.

In die richting hoef je deze muziek echter niet te zoeken, want Sixtoo maakt instrumentale hiphop met down-tempo funk, jazz- en rock-invloeden en een filmachtige vibe. Het verschil met zijn vorige albums is dat Sixtoo op dit album (waar hij vier maanden aan werkte) wat meer een live gevoel oproept.

De organische muziek zit boordevol sfeer, spanning en samples uit diverse live bronnen, en trekt vaak de aandacht door de crispy, grinding beats zoals in bijvoorbeeld het trippy Old Days Architecture, het sneaky en o zo toffe Snake Bite of Funny Sticks Reprise waarin Sixtoo zelf rapt in een megafoon.

Hier en daar wordt er wat gefilterd uit gitaarsamples waardoor een psychedelische sfeer gecreëerd wordt. Melancholie is overigens nooit ver weg, doordat de songs vaak een wat donker karakter hebben, waarin weliswaar hoop naar boven sijpelt en de kalmerende sfeerverlichting dit album een aangename laidback sfeer meegeeft. Het kalmerende Chewing On Glass loopt perfect over in het meer up-tempo Sidewinders dat flirt met een flinke dosis psychedelica en heerlijk voortdendert.

Een prachtsong is Horse Drawn Carriage waarin we eerst een beat horen waarover Sixtoo al snel zijn militant klinkende raps legt, waarna we een gitaarsample horen en een meanderende beat volgt waarop het heerlijk wegtrippen is. Naast de samples gebruikt Sixtoo ook echte instrumenten zoals een Fender Rhodes piano, klokkenspel en Kalimba.

In het oog springend zijn de gastbijdragen van Eric Craven (The Hanged Up), Damo Suzuki (Can) in het lange, psychedelische, ietwat langdradige Storm Clouds & Silver Linings en Norsola & Thierry (Godspeed You Black Emperor) in afsluiter Closing Day Sale.

Met Chewing On Glass & Other Miracle Cures bewijst Sixtoo het genre instrumentale hiphop een goede dienst. Iedereen die van exciting, druggy, experimentele sample-based music houdt, zit bij Sixtoo aan het juiste adres. Lekkerrrrrrrrrr!

Tracklist:
01. Boxcutter Emporium, Pt. 1
02. Chewing on Glass
03. Sidewinders
04. Karmic Retribution
05. Funny Sticks Reprise
06. Boxcutter Emporium, Pt. 2
07. Boxcutter Emporium, Pt. 3
08. Old Days Architecture
09. Chainsaw Buffet
10. Snake Bite
11. Transient Control
12. Chainsaw Breakfast
13. Horse Drawn Carriage
14. Chainsaw Juggler
15. The Honesty of Constant Human Error
16. Storm Clouds & Silver Linings
17. Closing Day Sale

Meer info: http://www.sixtoo.net/
http://www.ninjatune.net/ninja/artist.php?id=108

Geplaatst door bowie op 22 mei 2004