Sint Andries MC’s – Operatie Afzuip

Het eerste optreden dat ik meemaakte was ook het laatste dat de Sint Andries MC’s zouden doen. Van een ontgoocheling gesproken… Het begon eigenlijk allemaal met de eerste ABN cd waarop TooTuff een schitterende anti-flikken nummer deed: “De flikke vant staad zen een stelleke dikke boere…” Tot en met Nachtschade was er altijd wel één nummer op de ABN cd’s met de Sint Andries. Toen Mental Records de compilatie “Frithop is Dood” uitbracht stonden de Sint Andries MC’s erop met hun eerste nummer: Represent 2000 Antwaarpe. Dit werd een hit op Studio Brussel en TooTuff en KG mochten heel wat optredens doen. Het was dan ook logisch dat niet veel later een eerste maxi uitkwam: Werelduniek. Hierop stonden drie nummers. Niet veel later was er de tweede maxi: Hiroshima Stijl. Daarop werd Scale geïntroduceerd op het nummer Spellekes. Dit nummer behoort nog steeds tot m’n favorieten. Met heel wat zinspelingen gebruiken ze de namen van zoveel mogeljk gezelschapspelen om een grappig nummer te droppen.
Natuurlijk wilden de fans meer, maar kregen ze dat? Het gastenboek van Mental Records werd volgespamd: “WAAR BLIJFT DIEN CD?!” Af en toe waren er nog wel nieuwe nummers… Het laatste werd Netsletten met Phillibustas. Hierin maakten ze weer met hun unieke grappige stijl de internetgeneratie belachelijk. Arkis werd er geïntroduceerd. TooTuff deed het laatste stukje en bracht iedereen aan het lachen met zijn verhaal over een pornodate dat uitliep op een gayfotoshoot… Hij sloot het nummer af met de wijze woorden: “Dus als ge dees hoort, dan zoude beter oeplette, want da is wa da ge krijgt als ge fuckt mé netslette!”
En toen.. was het gedaan. TooTuff verhuisde met zijn vriendin naar Amerika en de cd zou er nooit komen.
Natuurlijk begon het terug te jeuken en al in 2003 kon ik op Meeting of Styles Scale, KG en Arkis terug aan het werk zien. Deze keer niet onder de naam Sint Andries, maar als solo van Scale. Op de demo van hem stonden eigenlijk heel wat nummers die toch Sint Andries waren.. en ja hoor: midden 2004 kwam het bericht: Sint Andries MC’s brengen dit jaar nog een cd uit met Scale, KG en Arkis! HOERA!

Operatie Afzuip werd de titel en het was dan ook wel een beetje afzuip: de cd werd een mix van de oude Sint Andries nummers (origineeltjes en remixjes), de solo nummers van Scale met de andere Sint Andries en vooral: nieuwe nummers!
De cd begint net zoals de groep begon: “Represent.. Represent.. Represent 2000 ANTWAARPE!” en meteen krijgt de oude fan weer het gevoel van vijf jaar terug. Daarna wordt meteen nog zo’n goude oude rond je oren gegooid, eentje met een beat van Krewcial: “Spellekes”. Ondertusse klapt den auwe fan weral hielemoal Antwaarps..
Omdat vele mensen niet weten wat er met TooTuff gebeurt is staat er de “TT Skit” op… Hier bellen Scale en KG naar TooTuff in Amerika en na de gebruikelijke verbindingsproblemen krijgen ze hem aan de lijn. TooTuff heeft het blijkbaar druk met Snoop Dogg en 50 cent teleur te stellen: ze kunnen deze keer geen collabo met de Sint Andries doen!
Om toch even te laten zien dat hiphop nog leeft in Antwerpen (en dit geen Best of album is) komen ze rustig wat meer in de huidige tijd terecht met de remix van “Oelaatatis” (hoe laat het is) van AME. Dit is de meest gedurfde beat van heel het album en zo maakt AME met al z’n toeters en bellen er een heel ander nummer van.
Met “Tialekt” wordt de overgang naar de huidige Sint Andries compleet: dit nummer is speciaal voor iedereen buiten Antwerpen en leert hen “Antwaarps klappe”: " ‘t café mé ’t meeste bier in ’t stad is waarschijnlijk ’t Paters Vatje, ijscrème is crèmeglace, justekes is pas en de ploeg van ’t stad speelt nog altijd eerste klas." Ok dat laatste is een beetje wishfull thinking (RAFC Antwerp speelt momenteel in de tweede klasse)… Maar een paar nummers verder (ondertussen komen nog enkele oude nummers voorbij) zorgen ze ervoor dat “Rafke Cee” (den Antwerp) volgend jaar wel eerste klasse moet spelen: een heel nummer geweid aan hun ploeg, als dat geen liefde is?
Dat het niet altijd leuke tracks moeten zijn bewijzen ze met "Miseere” waarin ze hun woede eruit gooien over een typische Majorbeat. Major werkt nooit met samples en je krijgt altijd wel een clubby beat.. moet je natuurlijk liefhebber van zijn maar dit past echt wel bij de Sint Andries dus mij hoor je niet klagen.
Ondertussen hebben we al een ode aan de ploeg van’t stad gehad, maar wat met de stad zelf? De scheldestad krijgt een hele ode in het nummer “Schoon Stad”. De beat komt van De Chippoteur met een sample van Will Ferdy. Zo zie je maar dat er niet alleen racisten oftewel Vlaams Blokkers (fuck hun belang trouwens…) in Antwerpen wonen en dat er nog heel veel ongerepte plaatsjes zijn! Elke Nederlander heeft wel eens van de vogeltjesmarkt gehoord en wie al in Antwerpen is geweest weet dat dit… een schoon stad is!
Om af te sluiten is er nog het nummer “Wij komen ni sebiet…” met een ietwat rustigere beat van Major waarop de MC’s een heerlijke Antwerpse vloei spitten die nog lang blijft hangen…

Wanneer is de volgende cd er?
Voor de oude fans liegt de titel niet: “operatie afzuip” is niet enkel nieuwe nummers, maar ook de oude nummers, maar eigenlijk… Wie vindt dat erg? Hierdoor is alles heel afwisselend geworden en heeft elk nummer wel z’n charme. Ik zie dit niet als een eerste cd, maar als een overgang tussen de oude Sint Andries en de nieuwe… Gelukkig blijft het oude recept gelden: humoristische teksten in het Antwaarps Tialekt op hoog niveau op zware beats. Omdat het Antwerps ergens wel een Franse invloed heeft vloeit het allemaal heel lekker dus zelfs als je het niet meteen verstaat is het boeiend om te horen! Als Antwerpenaar doet deze cd me natuurlijk wat meer omdat het in m’n eigen taal is, maar dat weerhoudt me er niet van om te zeggen dat deze cd gewoon dope is. Wie op de laatste editie van DVD was kan net als mij zeggen dat ze live ook een bommetje droppen.

Meer info: http://www.sintandriesmcs.be/

Tracklist:
01. Represent 2000!
02. Spellekes
03. Too Tuff (skit)
04. Oelaatatis
05. Oepsei
06. Tialekt
07. Wegwijzers
08. Werelduniek
09. Hiroshima Stijl
10. Rafke Cee
11. Miseere
12. Sintermezo
13. Wazeewie ?
14. Schoon Stad
15. Veel 5e & 6e
16. Wij kome ni sebiet…

Geplaatst door bowie op 19 februari 2005