“Siggy & D1ns liggen heel dicht bij Sigmar en Daan, en dat houden we zo.”

Met Soldatenwerk, de EP die eind 2022 verscheen via Top Notch, sleepten ze miljoenen streams, een Edison-nominatie, festivalshows en een tour als support-act bij The Opposites in de wacht. Nu is het tijd voor Op De Zeeweg, het debuutalbum van Siggy & D1ns. We spreken hen vlak na het weekend dat het verscheen, aan de hand van hun eigen lyrics. “Het is puur hiphop, dat wordt gewaardeerd. Daarmee geven we de fans wat ze willen.”

Het is duidelijk dat Siggy en D1ns, pseudoniemen van Sigmar Polinet en Daan Michielsen, bewust hebben gekozen voor een plaat die net zo goed in de winter had kunnen verschijnen. Op De Zeeweg bevat veel kille, recht-toe-recht-aan rapbeats die bij hen “een nostalgisch gevoel oproepen, maar toch fris zijn.” In de muziek klinken mineurige toetspartijen, slepende boombapdrums, g-funk-samples en synthesizer-loops die zo uit de early 00’s weggelopen hadden kunnen zijn. Daaroverheen draperen ze quasi-nonchalant maar zelfverzekerd hun laid back-raps. Beheerst, gefocust en uiterst relaxt klinken de twee buurjongens uit Zandvoort op hun debuutalbum. Ook in dit interview, waarvoor we plaatsnemen in de A&R-ruimte van het Top Notch-kantoor in hartje Amsterdam.

D1ns: “We houden van die 50 Cent-achtige beats, maar het moet wel klinken als iets van nu. Vandaar dat we ook Auto-Tune over een Nas Is Like-sample moeten kunnen gooien.” Zijn partner is het daarmee eens: “Rotjoch zegt het niet voor niets zo vaak: ‘2024, hiphop back.’ Wij helpen hem graag om het terug te brengen. Veel fans zijn fan geworden door Rondjes. Daarnaast is 180 (een met westcoast-achtige keys gevulde banger met Josylvio, red.) onze grootste pokoe. Dus we moesten voor ons gevoel nu met een hiphopplaat komen.”

Ik moet weer eens aan de slag, ik geloof niet in talent.”

Siggy zet meteen in zijn eerste couplet een goede werkethiek boven het vertrouwen op talent. “Echt zo, man. Ik geloof dat hard werken je overal kan brengen. Talent is niks waard als je het niet uitbreidt”, steekt hij bloedserieus van wal. D1ns: “Er zijn genoeg straatballiemangs die beter zijn dan wat er op de velden rondloopt, maar die hebben de werkmentaliteit niet. Dat kán hoor, maar ik geloof dat je niets aan dat talent hebt als je er niet ook voor werkt. Je gaat eerder vastlopen.”

Dat ze beiden op de eerste line die we hen voorschotelen antwoorden, zegt ook iets over hun werkdrift. Het album heet Op De Zeeweg, vernoemd naar de toegangsweg die kustplaatsen Bloemendaal en Zandvoort – hun thuisstad – verbinden met de grote steden Haarlem en Amsterdam. De jongens rijden er maar al te vaak overheen, als ze een show moeten spelen of een studiosessie hebben. Én als ze daar weer vandaan komen, in hun inmiddels karakteristieke rode BMW. Onlangs speelden ze voor duizenden bezoekers in Kingsland in Groningen, lieten ze hun plaat voor het eerst horen aan fans en op 7 juni staat er een show op eigen titel gepland in de Melkweg. Tel daarbij de nodige interviews en clipshoots op en het kan niet anders dan dat de agenda vol is.

Ben gemaakt voor deze shit, het is niet een tikkeltje vreemd / Ga van de booth naar weer een show, het is de laatste van de week.”

“Dat klopt, het is druk maar het is vooral leuk. Het leukste aan artiest zijn? Dat is het artiest zijn, man.” “Alles vliegt wel een beetje langs ons heen”, breekt zijn partner in. “Dit is het eerste jaar dat we ook een zomertour doen in binnen- en buitenland, waarbij we op vaste dagen spelen in Lloret de Mar en Terschelling. Het is druk.” Siggy: “We kunnen genieten van wat we doen, maar echt erbij stilstaan kan niet echt, want het volgende grote ding staat alweer om de hoek.”

Toch proberen ze af en toe te reflecteren op het feit dat het niet vanzelfsprekend is waar ze mee bezig zijn. “Als we bij zo’n grote show van het podium terug in de auto stappen komt vaak het besefmoment. Zo van ‘Ey, dit was gék.’ Als we ’s avonds laat terugkomen in Zandvoort hebben we een plek bij twee paaltjes waar we nog even chillen en de dag doornemen. Dan kan alles even landen voordat we gaan slapen.”

Lakken ringen voor m’n guys, geef er eentje aan m’n vader.”

Waar ze in ons vorige interview allebei Familie nog als de favoriet van Soldatenwerk bestempelden, is Siggy & D1ns nu daadwerkelijk een family effort geworden, legt Siggy uit. “Since Day 1, kun je de betekenis van Siggy & D1ns ook wel uitleggen”, zegt hij terwijl hij naar zijn ring kijkt waarin hun logo te zien is. “Iedereen om ons heen heeft er eentje; mijn moeder, mijn zus, mijn vader, vrienden, m’n oom. Ze zijn ook echt trots op wat we doen, ons hele huis hangt vol met onze persfoto’s.” D1ns: “We zijn echt connected met onze eigen mensen. We bemoeien ons ook niet echt met de rest van de buurt. Iedereen in Zandvoort kent elkaar wel, maar we zijn altijd met een vaste groep.” Siggy: “Zo kennen we de mensen die met ons meegaan op tour ook al sinds klein.”

Het album verschilt met hun vorige plaat, al is het alleen vanwege het feit dat het personeel achter de microfoon is uitgebreid. “Op ons eerste project stonden geen ft’s, omdat we wilden laten zien wie wíj zijn. Maar nu hebben we bewust ervoor gekozen om wel mensen die dichtbij staan wel mee te laten werken. Dat gaat allemaal organisch. Met DIKKE hadden we al eens gewerkt, die is met ons en wij met hem. Hef begeleidde ons eens op schrijverskamp en hoorde een tune waarop hij wilde springen en Yssi (SB, red.) kwamen we tegen in een studio toen we bezig waren voor een ander project.”

“Ook al mogen ze me niet, ik weet: ze horen me toch / laat me spreken tot die mensen, kijk ’t ik voel me top.”

Flexen met jezelf goed voelen, dat moet een heerlijk gevoel zijn. En het is lang niet zo vanzelfsprekend in een snel bewegende muziekindustrie, waar de kritiek altijd op de loer ligt. Siggy: “We hebben gemaakt wat we willen maken, maar kijken altijd kritisch naar onszelf. Vind je ons leuk, mooi zo. Niet? Ook goed. Ik zit in elk geval lekker in m’n vel terwijl ik aan het doen ben wat ik leuk vind.” D1ns: “We lezen alles, checken alles, maar kunnen negativiteit ook weer heel snel achter ons laten. Als we in een creatief proces zitten, gaan een paar negatieve comments ons sowieso niet beïnvloeden.”

Beetje kijken in de spiegel zo van ‘wie is daar’ / nog dezelfde guy als vroeger, wel een nieuwe jas.”

En met die mindstate bewandelen ze hun gezamenlijke pad. De tientallen miljoenen streams die het duo inmiddels op hun naam heeft gezet, zorgen absoluut niet voor sterallures. “Het uiterlijk kan veranderen, maar dat betekent nog niet dat ik niet dezelfde persoon ben gebleven. Ik ben nog steeds dezelfde guy als jaren terug, met dezelfde dromen en dezelfde werkdrift. Als we onderweg naar huis zijn van een groot optreden, beseffen we ons maar al te goed dat dit niet voor altijd is. Hij (wijst naar Siggy, red.) herinnert ons daar vaak aan.”

Siggy: “Zodra we weer in de buurt komen, proberen we alles even te vergeten, even te ontladen. Ik ben me er heel bewust van dat die rap zomaar voorbij kan zijn. Hard werken en consistentie gaat ons daarbij helpen. ‘Doe je best, God doet de rest’ is mijn levensmotto geworden.” D1ns: “We geven een statement af: we zijn hier om langer mee te eten en chasen geen snelle hit.”

Niemand die me vraagt van ‘Ben je wel oke?’”

“De laatste tijd krijgen we veel aandacht. Andere aandacht dan anders. Men stapt op ons af en zegt meteen: ‘Het gaat goed hè?’, puur door wat ze van buitenaf zien. Ze willen weten hoe het met de artiesten gaat, niet hoe het met ons als personen gaat”, vertelt D1ns. Zijn tweemans onderbreekt hem even: “Ze kennen Siggy & D1ns, maar niet Sigmar en Daan.” D1ns: “Gelukkig zitten Sigmar en Daan heel dicht bij Siggy & D1ns, en dat gaan we zo houden. We hoeven onszelf geen groter karakter aan te meten dan dat we hebben. Het is moeilijk te filteren wie het echt meent en wie komt voor de shine…” “Daar had ik in het begin wel moeite mee, maar nu heb ik steeds beter door hoe ik ermee om moet gaan. Tegenwoordig weten we beter wat we aan wie hebben”, vult Siggy aan.

Wist allang dat dit m’n kracht was.”

“Of ik wel eens getwijfeld heb aan of ik alles op muziek zou gooien? Nee, man. Sinds we er echt inzitten niet. We hebben wel toekomstplannen, maar we kijken liever wat de dag brengt. Als je gewoon hard werkt voor je shit, dan lukt het. We vliegen er elke dag met twee benen gestrekt in. Ik geloof in the love attraction. Alles waar je voor werkt, dat trek je aan.”

Pak m’n rust, ik adem in en dan ik adem uit / pak een L en buig ‘m terug, heb ik geleerd van thuis.”

“Fans die willen wintershit, ik haal ’t uit de diepvries”, rapt Siggy in Wasstraat. Daarmee beschrijft hij de sound van het album in een paar woorden. Toch denken de jongens in alle kalmte al verder. “De basis ligt bij hiphop, maar we zijn alweer bezig met volgende projecten waarbij we wat uitstapjes willen maken, wat nieuwe ft’tjes willen uitproberen, een commerciëlere sound laten horen”, legt D1ns uit.

Siggy: “De fans zullen daarin meegroeien, daar ben ik van overtuigd. Je wilt ons niet vijf keer dezelfde plaat horen maken. Kijk naar hoe Mula B dat heeft aangepakt. Dat laat zien dat het kan.” D1ns: “We zouden onszelf tekort doen als we het alleen bij hiphop zouden houden. Als je nog véél meer in je mars hebt, waarom zou je dat niet laten zien?” Siggy besluit: “Nogmaals: doe je best, God doet de rest.”

Beluister Op De Zeeweg van Siggy & D1ns hieronder, en klik hier om tickets te bestellen voor hun eigen concert in de Melkweg op 7 juni.

Geplaatst door bowie op 17 mei 2024